Karrieremuligheder
Audiologopædi beskæftiger sig med diagnostik, undervisning, behandling og forskning i forbindelse med læse-, stave-, skrive-, høre, tale- og stemmevanskeligheder.
Det er uddannelsen som høre-, tale- og læsepædagog (audiologopæd).
Mød færdige kandidater i audiologopædi
Maria er talehørekonsulent i PPR. Hør mere om hendes job og de kompetencer, hun bruger i sin hverdag.
Trine arbejder som specialkonsulent hos Styrelsen for Undervisning og Kvalitet. Hun bruger en bred vifte af fagspecifikke kompetencer, som hun har med fra uddannelsen i audiologopædi.
På uddannelsen får du færdigheder i alle audiologopædiens anvendelsesfag, dvs. logopædi, audiologi og læsevidenskab.
Vælger du tilvalg i logopædi, opnår du kompetence som logopæd (talepædagog). En logopæd arbejder med stemme-, tale- og sprogvanskeligheder – med henblik på forebyggelse, undersøgelse, diagnosticering, vejledning, undervisning/behandling og forskning.
På uddannelsen får du viden om sproglige kommunikationsvanskeligheder, dvs. vanskeligheder med både tale, stemme og sprog på baggrund af en grundlæggende forståelse for sproglige færdigheder og deres udvikling samt sproglige færdigheders kognitionspsykologiske og fysiologiske basis.
Du lærer at planlægge, gennemføre og evaluere relevante behandlinger af personer med sproglige kommunikationshandicap og at formidle undersøgelsesresultater og faglig indsigt til både fagfæller og ikke-specialister, fx pårørende til kommunikationshandicappede.
De fleste studerende vælger at læse videre på en kandidatuddannelse. Som bachelor i audiologopædi, har du retskrav på at kunne fortsætte på:
Nogle uddannelser kræver særlige forudsætninger og tilvalg, mens andre har et begrænset antal pladser, men du kan vælge at undersøge om følgende uddannelser kunne være interessante for dig:
- It og kognition (engelsksproget)
- Sprogpsykologi
Se hvilke kandidater på KU, denne uddannelse er forhåndsgodkendt til at give adgang
Logopædens og audiologopædens kompetencer er naturligvis særligt relevante i specialundervisningen af såvel børn og unge som voksne med sproglige kommunikationsvanskeligheder. Men de har også relevans i mange andre sammenhænge, bl.a. ved stemmetræning af sangere, udvikling af høreapparater, tilrettelæggelse af tekster for dårlige læsere og vidensformidling om kommunikationshandicap
Kandidatgraden giver en række forskellige jobmuligheder. Størstedelen af audiologopæder arbejder i det offentlige inden for specialundervisning ved kommunikationscentre, tale- og høreinstitutter eller centre for voksenuddannelsen. Du kan også få job ved universiteter eller seminarier, hvor både pædagog- og lærerseminarier bruger audiologopæder til undervisning i børns taleudvikling. Det er også muligt at komme til at arbejde med forskellige vidensfunktioner, fx i Socialstyrelsen eller ved Center for Hjerneskade, ligesom uddannelsen giver mulighed for at arbejde på audiologisk og foniatrisk afdeling eller på traumecentre på hospitaler. Nogle audiologopæder arbejder herudover også ved private firmaer i høreapparatsbranchen.
Eksempler på virksomheder der har ansat audiologopæder
- Roskilde Kommune, Pædagogisk Psykologisk Rådgivning
- Københavns Kommunes Specialundervisning for voksne
- Audiologiske afdelinger, Gentofte, Bispebjerg, Rigshospitalet
- VUC Vestegnen
- Aalborg for Døve
- GN Resound
- Center for Hjerneskade
- Københavns Professionshøjskole
- Undervisningsministeriet