Interview med Gitte Høj Jensen, studerende

Jeg var til et forsøg her forleden dag - de fik lidt af min knoglemarv og i bytte fik jeg 1000 kr og en indsigt i, hvad man kan arbejde med som biokemiker. Bag denne knoglemarvsprøve stod nemlig et team af læger og biokemikere. 

Man kan næsten sige, at biokemikere er læger på et molekylært niveau. Vi kan ikke operere og undersøge mennesker og gøre dem raske, men vi kan "operere" og undersøge celler og derved finde en metode til at gøre personen rask. Man kan stille det lidt enkelt op og sige, at lægen tager knoglemarvsprøven og giver den derefter til biokemikeren, som undersøger den til mindste detalje.

Biokemi handler selvfølgelig ikke kun om mennesker, men alt levende. Bl.a. imponerede planterne mig en del, da jeg læste, om hvordan de kan "kommunikere". Hvis en plante bliver angrebet af en larve, kan nogle planter udsende et stof, der rammer en naboplante. Naboplanten reagerer ved at udsende et andet stof, som gør den mindre attraktiv for larver, og den undgår derved at få spist sine blade og har større mulighed for at overleve. Det er jo en slags "sprøjtemiddel", som landbruget kunne bruge. Biokemikerens opgave kunne være at finde den kemiske struktur af stoffet, lave et magen til og se, hvordan virkningen er på f.eks. byg.

På alle studieretninger vil der altid være nogle kurser/eksaminer, som er svære og her finder man ud af, hvor vigtigt det er at have nogle gode venner på sit studium. Jeg har et utal af gange revet mig i håret over diverse opgaver og regneøvelser, og så er det rart, at der altid er nogle, som er parate til at give en hånd. Min opfattelse er dog, at der er et godt studiemiljø på de fleste uddannelser, jeg har ihvertfald haft nogle rigtig gode oplevelser på begge mine studier. 

Hvorfor jeg valgte at starte?
Jeg har altid været glad for de naturvidenskabelige fag, problemet var hvilken retning, det skulle være. Jeg startede egentlig på idræt, men savnede her noget mere biologi. Det endte så med biokemi, fordi mulighederne er mange, men også fordi jeg tror, den kemiske baggrund giver et godt fundament. Det levende er opbygget af kemiske forbindelser og reaktioner, og jo bedre man kender og forstår dem - jo bedre er man også stillet, når man skal undersøge det levende - planter som dyr! 

Hvis I vil vide mere om de kloge planter, der "snakker" med hinanden, hvorfor DDT også kan være godt, se den flotteste bygningskunst (DNA), og hvordan man laver permanentkrøller - så kan biokemi også give svaret på det.