Jeg vil gerne arbejde med noget hvor jeg bidrager

”Forske, forske og atter forske – det er det, jeg har lyst til.” Sådan lyder det fra Martin Sture Lind Liljegren, 22, der netop har afsluttet 1. år på bioteknologi, da vi møder ham. Martin kommer fra Humlebæk, men flyttede til Frederiksberg, da han begyndte at studere. ”De studerende har jo selv valgt de studier, de går på, og det kan virkelig mærkes på de folk, der er her. Du kan have samtaler med andre, som er temmelig nørdede, for det er folk med på. De er indstillet på fordybelsen.”Martin Liljegren, studerende i biologi-bioteknologi

Hvorfor valgte du at læse bioteknologi?

Da jeg skulle vælge uddannelse, var det vigtigt for mig, at jeg selv havde muligheden for at sammensætte den, sådan at den blev lige præcis, som jeg ønskede det. Efter at have undersøgt forskellige uddannelser indenfor området, så nåede jeg frem til, at der, hvor jeg havde størst mulighed for at vælge efter interesse, var på bioteknologi. Jeg havde engang en drøm om at blive læge, men har altid gerne villet forske, og derfor virkede bioteknologi som det rette valg, da man her har muligheden for virkelig at være med fremme, hvor det gælder.

Hvorfor valgte du Københavns Universitet?

Jeg kommer fra Humlebæk, der jo ligger forholdsvis tæt på, og så elsker jeg København og har kun hørt gode ting om Københavns Universitet. Så det var ret oplagt. Jeg var ”studerende for en dag” og synes, studiet lød rigtigt tiltalende. At kunne læse noget, der virkelig interesserer en, samtidig med at man har venner og familie lige ved hånden … så kan det ikke blive meget bedre.

Hvordan oplevede du skiftet fra gymnasiet til universitetet?

Det, jeg først og fremmest kommer til at tænke på, er, at du selv får ufatteligt meget mere ansvar. Du får oplyst hvad pensum er, og derudover hvornår du skal møde op til klasseundervisning, forelæsninger eller laboratorieøvelser – og så er det ellers op til dig selv. Det er den største forskel - at ingen holder dig i ørerne. Og når du så selv skal planlægge din tid, så kan det være fristende at hygge sig på en hverdagsaften og tage en bajer til med sine nye venner. Men disciplinen kommer lynhurtigt i og med, at det du studerer, jo rent faktisk er noget, du interesserer dig for. Her er det cellebiologi, plantebiologi og en blandet gang kemi der i fokus, og det er noget, jeg kan lide.

De studerende har jo selv valgt de studier, de går på, og det kan virkelig mærkes på de folk, der er her. Du kan have samtaler med andre, som er temmelig nørdede, for det er folk med på. De er indstillede på fordybelsen.

Hvad er din ambition?

Ja, det lyder jo klichéagtigt, men jeg vil gerne arbejde med noget, hvor jeg bidrager. Noget hvor jeg er med til at finde ud af noget, man virkelig kan bruge til noget. For eksempel forskning i alzheimer. Men forske, forske og atter forske – det er det jeg har lyst til til. Jeg synes også grundforskning, kunne være spændende.

Hvordan er det sociale liv på universitetet?

Rigtig fedt. Da vi begyndte, var der arrangeret tre rusture på tværs af fire fag: naturressourcer, husdyrvidenskab, jordbrugsøkonomi og bioteknologi hvor vi blev blandet på tværs af hinanden. Det gav et stort socialt netværk, som jo også vil være der, den dag man er færdig med at studere. Det giver et rigtig fedt studiemiljø, og gør det meget sjovere at være på fredagsbar. Sådan er det på Science – alle kender alle.

Hvordan er dine boligforhold?

Jeg fik en god aftale med min bank og købte en andelslejlighed på Frederiksberg, som jeg deler med en kammerat fra studiet. Jeg syntes, det er fedt at bo sammen med en, man læser med. På den måde kan vi hjælpe hinanden med det faglige, har en del af de samme venner og kan generelt bare have det sjovt sammen.

Hvad med studiejob?

Hele min studietid har jeg arbejdet for Science IT, der er service desk for Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet. Så jeg hjælper folk med computerproblemer. Det er et dejligt job, der giver en stor kontaktflade.

Vil du anbefale studiet til andre?

Selvfølgelig. Det er en uddannelse som man selv har mulighed for at designe. Der er en høj grad af selvtilrettelæggelse. Og så kan jeg godt lide at man i de fleste fag også er i laboratoriet. Så der er laboratorieøvelser, forelæsninger og så klasseundervisning, hvor man går i dybden med det teoretiske. Det er rigtig fedt, at der en praktisk dimension. Det gør også, at man bliver vant til at arbejde i et laboratorium. Jeg føler mig tryg og godt rustet til laboratoriearbejde.

Det et studie, hvor man altid har venner omkring sig, og hvor vi løfter i flok. Der er et virkelig godt og pulserende studentermiljø.

Er der noget ved studiet, du vil kritisere?

Nej, jeg har ikke noget negativt at sige om det uddannelsesmæssige. Jeg har dog meldt mig til for meget i år. Personligt er jeg meget aktiv, for her foregår så mange ting, der er spændende. Jeg er næstformand for Foreningen af Biologi-biotekstuderende, jeg sidder i Sciencerådet og så er jeg Sciencerådets repræsentant i Studenterrådet. Jeg har lidt rigeligt at se til, og det gør mig til tider lidt stresset … men det er jo min egen skyld.