Når datalogien er en konkurrencesport

23-årige Søren Dahlgaard har programmeret siden han var 10, og siden 1. g. har han kastet sig ud i enhver datalogikonkurrence, han kunne komme i nærheden af. Med tre titler som danmarksmester i programmering på CV’et og indskrevet på den prestigefyldte ph.d.-forskeruddannelse sætter Søren nu næsen op efter nye mål.

En datalog bliver født

Søren har datalogi i blodet. Hans tidligste erfaring med programmering var, da han som 10-årig lærte at kode scripts og bots til chatrummet i Counter-Strike. Siden blev han introduceret til programmeringssproget C++, og sådan var vejen lagt: Søren skulle være datalog. - Det var fascinerende at skrive noget kode, og så se at det virkede, husker han.

I dag er Søren ph.d.-studerende på Datalogisk Institut (DIKU) inden for algoritmik, og han kan med tilfredshed se frem til en karriere som forsker. Skuer man tilbage over hans tid som bachelorstuderende, tegner der sig et mønster, som lover at han vil blive en habil en af slagsen. Gennem sit studie har Søren sikret sig et karaktergennemsnit, som næsten ikke kan blive højere, og ved siden af denne imponerende præstation har han kastet sig over udenomsaktiviteter med et usædvanligt højt energiniveau.

- Det handler om matematisk intelligens, forklarer Søren på spørgsmålet om, hvordan han har opnået så stor succes med den datalogiske disciplin. - Datalogistudiet er meget matematisk - det handler om at være skarpt kombinatorisk tænkende, uddyber han. Søren har ofte været overrasket over, hvor frustrerede andre studerende kan blive over bevisførelse. - For mig har det nu aldrig været et problem, udtaler han.

Selvom medfødte evner for det matematiske nok er vigtig for at blive elite-datalog, så har nysgerrighed og en stålsat arbejdsmoral været lige så vigtige faktorer i Sørens karriere. Disse to dyder er til fulde blevet demonstreret gennem hans trofaste deltagelse og store success med diverse programmeringskonkurrencer.

Hårdkogt kamp-programmør

Browser man deltagerlisterne for datalogikonkurrencerne DDD, BOI og IOI igennem mellem 2007-2009, kan man se, at Søren har været en meget flittig deltager gennem hele sin tid som HTX-studerende. Man kommer ikke langt i sådanne dyster uden intens træning, træning som langt overgår hvad der normalt indkluderes i gymnasieunder-visningen.

Som datalogistuderende har Søren fortsat stilen ved at involvere sig i DIKU’s programmeringshold, Lambdabamserne, som har deltaget i både nationale og internationale programmeringskonkurrencer.

Belønningen for de mange timers forberedelsesarbejde har indfundet sig, eftersom Lambdabamserne i Sørens tid er blevet danmarksmestre i programmering hele 3 gange. Fortjenesten har bestået af andet og mere end medaljer, æresbevisninger, og pengepremier; for Søren har datalogikonkurrencerne først og fremmest været værdifulde, fordi de har givet anledning til stærke venskabsbånd med de andre deltagere og givet ham mulighed for at komme ud og se verden: Gennem gymnasiet og universitetsstudiet har Søren således besøgt Kroatien, Egypten, Polen, Bulgarien, Holland og Tyskland.

En æra som Lambdabanmse er forbi

Desværre er Søren nu ved at nærme sig aldersgrænsen på 24, som stopper hans karriere som deltager i programmeringskonkurrencerne.

- Det er vi ret ærgerlige over. Der har selvfølgelig altid været udskiftning i Lambdabamsernes holdopsætning, men med det nuværende hold ville vi have haft gode chancer for at kvalificere os til VM i programmering, hvis vi havde fået en sæson til, vurderer han.

For Søren er konkurrencedeltagelse i høj grad blevet en livsstil, og som ph.d.-studerende lader han fortsat entusiasmen for at konkurrere drive sig frem.

- For mig har det altid været en regel, at det jeg gør, det skal jeg gøre bedst. Nu handler det om at lave fede resultater, som kan komme med på de bedste konferencer. Forskellen er, at resultaterne nu er nye og banebrydende, og de tager længere tid at producere. Hvis man skal bruge kapløb som metafor, så kan datalogikonkurrencerne sammenlignes med sprint, mens forskningen er et maraton.

Plads til det sociale

Eftersom Søren dyrker datalogien med så stor alvor, er det måske overraskende at han også har haft tid og overskud til at kaste sig over frivillige sociale aktiviteter på studiet. Grunden er ikke mindst, at Søren nærer ømme følelser for sit studie, især er han stolt at DIKU’s evne til at inkludere alle sine studerende.

- På andre studier er man meget for sig selv, men på DIKU er der en helt særlig holdånd. Mange har den fællesbaggrund, at computeren er deres hobby, og det gør det nemt at falde i hak med hinanden.

- DIKU er super omfavnende, mener SørenDer findes utallige muligheder for at indgå i sociale aktiviteter på studiet, blandt mange andre er der grupper omkring brætspil, revy, LAN og rus-intro. Det er ret unikt for et universitetsstudie.

Udover at være Lambdabamse har Søren valgt at engagere sig i kantineforeningen og som rusvejleder, og desuden har han flere gange deltaget som foredragsholder i UNF’s arrangementer for gymnasieelever.

- Jeg valgte at være rusvejleder, fordi jeg gerne vil gøre mit for at engagere de nye studerende i studiet, og jeg gik ind i kantineforeningen, fordi den er rammen for DIKU’s studiemiljø. Kantinen er super vigtig, så den vil jeg gerne arbejde for, slutter Søren.