
Karakterkravet på mindst 6,0
Du har mulighed for at søge om dispensation for karakterkravet på mindst 6,0 eller søge om anerkendelse for nyere uddannelsesaktiviteter. Du må gerne søge begge dele i samme ansøgning.
Du kan søge om dispensation for karakterkravet på mindst 6,0 på baggrund af usædvanlige forhold.
Usædvanlige forhold er alvorlige forhold, der tydeligt har haft negativ indflydelse på din præstation og dit karaktergennemsnit fra din adgangsgivende eksamen. Usædvanlige forhold kan fx være pludseligt opstået alvorlig sygdom eller ulykke.
Vi kan give dig dispensation fra karakterkravet, hvis vi vurderer, at det er sandsynligt, at du kunne have opnået et karaktergennemsnit på 6,0 eller mere, hvis du ikke havde været udsat for de usædvanlige forhold.
Du kan søge om anerkendelse af tilsvarende faglige kvalifikationer på baggrund af nyere uddannelsesaktiviteter.
Hvis du har nyere uddannelsesaktiviteter med gode resultater, kan du søge om, at vi anerkender, at disse nye kvalifikationer svarer til et eller flere adgangskrav på den uddannelse, du søger ind på.
Dine nye uddannelsesaktiviteter kan være gode karakterer fra supplering i de relevante fag eller måske beståede dele af en relevant videregående uddannelse med gode karakterer. Vi kan ikke give dig en facitliste med uddannelsesaktiviteter eller resultater, der svarer til karakterkravet. Ikke to ansøgninger er ens, og derfor foretager vi altid en individuel vurdering af hver enkel ansøgning.
Kandidatreglen
Har du allerede en kandidatgrad fra Danmark eller udlandet, kan du kun blive optaget på en uddannelse, hvis der er ledige pladser. I ganske særlige tilfælde kan give dispensation fra kandidatreglen, hvis der er tale om usædvanlige forhold.
Du kan søge om dispensation for kandidatreglen, hvis usædvanlige forhold forhindrer dig i, at bruge din kandidatgrad.
Vi kan give dig dispensation fra kandidatreglen, hvis vi vurderer, at du på grund af usædvanlige forhold er blevet uarbejdsdygtig inden for dit erhverv, og derfor ikke længere kan benytte din kandidatgrad på arbejdsmarkedet. Det kan fx være, hvis du er dyrlæge og har fået konstateret pelsallergi, eller du er kirurg og har mistet førligheden.
Arbejdsløshed inden for specifikke brancher eller skiftende interesser betragter vi ikke som et usædvanlige forhold.
Når vi vurderer din ansøgning om dispensation, ser vi på indholdet og omfanget af dine de usædvanlige forhold, du du sender dokumentation for.
Vi vurderer også de kvalifikationer, du har opnået gennem din kandidatuddannelse og tager stilling til, om dine muligheder for at bruge disse kvalifikationer på arbejdsmarkedet er udtømte. Mange længere videregående uddannelser giver kvalifikationer og kompetencer, der er så generelle, at de kan bruges i flere forskellige jobs.
Vurderer vi, at dine erhvervsmuligheder ikke er udtømte, vil du få afslag på din ansøgning om dispensation.
Har du en udenlandsk kandidateksamen, og ved du ikke, om den svarer til en dansk kandidateksamen, kan du henvende dig til Styrelsen for Forskning og Uddannelse. De kan vurdere, om din uddannelse svarer til en dansk kandidatuddannelse.
Har du fået en vurdering af din kandidatgrad fra styrelsen, skal du uploade den sammen med din ansøgning om optagelse på Københavns Universitet på Optagelse.dk.
Hvis din udenlandske kandidateksamen svarer til en dansk kandidatuddannelse, er du omfattet af kandidatreglen.
Er du uddannet læge eller tandlæge i udlandet, skal du fortælle os om du har fået autorisation hos Sundhedsstyrelsen. Har du en uddannelse, hvor du kan arbejde inden for andre lovregulerede erhverv (fx advokat og psykolog), kan du læse mere om reglerne for dette hos Styrelsen for Forskning og Uddannelse.
Ansøgning og dokumentation
Se, hvad din ansøgning skal indeholde, hvis ikke du opfylder karakterkravet på mindst 6,0.
For at søge om dispensation eller anerkendelse af faglige kvalifikationer fra nye uddannelsesaktiviteter skal du uploade:
- en fritekst (ca.1/2 A4-side)
- dokumentation
Fritekst
I din fritekstansøgning skal du kort beskrive din situation og redegøre for de forhold, du mener kan danne grundlag for en dispensation. Teksten må fylde cirka 1/2 A4-side, men det er ikke et krav. Nogle gange kan 5-10 linjer være nok.
Dokumentation
Det er vigtigt, at du dokumenterer de forhold, du fortæller os om. Vi afgør din dispensationsansøgning på baggrund af din dokumentation, og det du forklarer i din fritekstansøgning. Du kan se eksempler nedenfor på, hvilken dokumentation du skal sende.
Navngiv din dokumentation, så det er klart, hvad den indeholder. Så kan du nemt kontrollere på Ansøgningsportalen, om vi har modtaget alle dine dokumenter. Navnet på dokumentet må ikke indeholde underscore ( _ ) men gerne bindestreg ( - ), fx: Prøvebevis-mat-A eller "udtalelse-fra-psykolog".
Ansøgningsfrist for dispensation
Du skal uploade din dispensationsansøgning samt dokumentation sammen med din ansøgning i Ansøgningsportalen.
- 1. juni med studiestart 1. september.
Ansøgningsportalen åbner 1. februar. - 1. november med studiestart 1. februar (kun overflytning og genindskrivning).
Ansøgningsportalen åbner 1. september.
To ansøgninger er sjældent ens, og vi afgør derfor dispensationssager på baggrund af en konkret vurdering af netop din individuelle situation. Derfor kan vi ikke fortælle dig, om du kan få dispensation på forhånd.
Der er ikke et maksimalt antal dispensationer at give, og vi vil derfor give dig dispensation, hvis vi kan.
I din korte fritekst skal du redegøre for de usædvanlige forhold, der har påvirket dine muligheder for at opnå et karaktergennemsnit, der svarer til dit faglige niveau. Det kan fx være pludselig opstået alvorlig sygdom eller ulykke.
Eksempler på dokumentation:
- Sygejournal ved længerevarende sygdom
- Lægeerklæring eller dokumentation for alvorligt eller terminalt sygdomsforløb for nærtstående pårørende
- Specialistudtalelse fx i forbindelse med test af ordblindhed eller funktionsnedsættelser
- Lægeerklæring, som indeholder
- en tidsangivelse af forløbet (hvor længe har det stået på?)
- lægens faglige vurdering af, hvordan forholdene påvirkede dig tidligere, og i hvilken grad de påvirker dig nu.
- en prognose for varigheden, hvis forholdende stadig er gældende
- Udtalelse fra autoriseret psykolog, som indeholder
- psykologens faglige vurdering af, hvordan forholdene påvirkede dig, og i hvilken grad de påvirker dig nu.
- en prognose for varigheden, hvis forholdende stadig er gældende
- Politirapport
- Standpunkts- og årskarakterer fra din gymnasiale eksamen
- Folkeskolens afgangsbevis (beviset kan være nødvendigt, hvis de usædvanlige forhold startede i slutningen af folkeskolen)
- Udtalelse fra studievejleder eller rektor på din tidligere uddannelsesinstitution.
I din korte fritekst skal du redegøre for, hvordan du mener at have opnået evner, der svarer til karakterkravet på 6,0.
- Din gymnasiale eksamen
- Dokumentation for den/de eksamen(er), du mener, kan erstatte karakterkravet
I din korte fritekst skal du redegøre for, hvorfor du ikke kan anvende din tidligere kandidatuddannelse på arbejdsmarkedet.
Du skal derudover uploade dokumentation, der bekræfter det, du skriver i din fritekst. Det kan for eksempel være en lægeerklæring eller sygejournal, du har fået, da du fik konstateret tabt erhvervsevne.Sådan søger du om dispensation.