Spørgsmål og svar om studiet - filosofi
Der er i gennemsnit 12-14 timers undervisning om ugen på grunduddannelsen. Hertil skal lægges en betydelig tid til læsning uden for undervisningen. Den bedste tilgang til et universitetsstudium er at betragte det som et fuldtidsarbejde. Du kan ikke klare dig med en hastig gennemlæsning af dagens lektie i sidste øjeblik. Den tid, man læser uden for undervisningen, er nemlig ikke bare forberedelse til dagens undervisning; det er arbejdet med at tilegne sig og forstå et stof, som er studiets egentlige indhold. Læs mere om undervisningen.
Det afhænger af de forudsætninger, man har. Men under alle omstændigheder er der meget stof, der skal læres, og først og fremmest skal man opøve en evne til at tænke kritisk og struktureret over meget grundlæggende spørgsmål. Studiet af filosofi består ikke i at snakke løst og fast om livets store spørgsmål. Man skal sætte sig ind i hovedtrækkene af 2500 års filosofisk tradition og kunne forstå og redegøre for væsentlige skoler og positioner inden for nutidig filosofi. Sammenlignet med mange andre fag er læsestoffet omfattende og til tider vanskeligt. Når det er sagt, skal det dog også understreges, at vanskelighederne ikke er uoverstigelige. En studerende, der holder af faget og lægger det fornødne arbejde i at tilegne sig det, vil sagtens kunne gennemføre studiet.
Sagtens. Det helt afgørende er, at du bruger den nødvendige tid på at studere de tekster, der gennemgås i forelæsningerne og deltager i diskussionerne i seminarerne og i din læsegruppe.
Det centrale er at fortolke og analysere filosofiske tekster, men lige så vigtigt er det, at du diskuterer teksterne og de filosofiske spørgsmål og problemer, de rejser med dine medstuderende og i seminarerne. Skriveøvelser i grupper er en central arbejdsform i seminarerne.
Hvert modul afsluttes med en eksamen. Eksamen vil typisk være en mundtlig eller skriftlig eksamen. Til den mundtlige eksamen vil du sædvanligvis skulle trække et eksamensspørgsmål, og derefter har du 30 minutters forberedelse. Selve eksaminationen varer knap 30 minutter. En skriftlig eksamen kan fx foregå ved, at du har fire dage til at skrive en opgave ud fra et spørgsmål stillet af underviseren. Der er også skriftlige opgaver, hvor du selv vælger dit emne.
Grunduddannelsen i filosofi er tænkt som en bred indføring til filosofistudiet. Uddannelsen består hovedsagligt af obligatoriske oversigtskurser, som giver et grundlag for at arbejde videre med filosofiske problemstillinger på et videregående niveau på kandidatuddannelsen og at arbejde med filosofiske problemstillinger inden for andre fag. Kurserne giver et nødvendigt fundament til senere at kunne beskæftige sig kvalificeret med mere specialiserede emneområder. De mest markante undtagelser herfor er modulet Videnskabsfilosofi og anvendt filosofi og bachelorprojektet, som helt eller delvist tager udgangspunkt i et emne, du selv vælger.Derudover vil der også være en vis valgfrihed i valg af emne til skriveøvelserne, der udgør en del af hvert modul.
Bacheloruddannelsen i filosofi indeholder ¾ års tilvalgsstudier uden for filosofi. Derudover er der på kandidatstudiet mulighed for at tage yderligere op til ½ års studier uden for filosofi i løbet af uddannelsen. Det vil sige, at man kan kombinere sine filosofistudier med op til i alt 1¼ års studier uden for filosofi.
Ønsker du at blive gymnasielærer i filosofi og et andet fag, skal du have 1½ års studier på dit sidefag. Hvis du kombinerer filosofi med fag udenfor det humanistiske fakultet, som fx statskundskab, matematik, eller psykologi, kan din studietid forlænges med et halvt år (SU-berettiget).
En bachelorgrad i filosofi giver adgang til kandidatuddannelsen i filosofi, men også til andre kandidatuddannelser på universitetet fx moderne kultur og kulturformidling på Københavns Universitet og visse kandidatuddannelser på andre universiteter.
Fagets struktur og indhold er fokuseret på den europæiske filosofitradition fra antikkens Grækenland frem til nutidens filosofiske diskussioner i hhv. den angloamerikanske verden og på det europæiske kontinent. Desværre er det ikke muligt også at dække de ikke-vestlige filosofitraditioner, man finder i fx Indien, Kina og Japan.
Afdelingen huser et udmærket bibliotek med en læsesal, som mange studerende bruger, og der er en cafe, hvor de studerende hænger ud til hverdag og særligt, når der er fredagsbar. Desuden er der forskellige foredragsforeninger og diskussionskredse, som studerende deltager i. Afdelingen afholder også ofte workshops, seminarer og konferencer med internationale gæster, som studerende som regel kan deltage i. Læs mere om studiemiljøet.
Der er rig mulighed for at komme på studieophold i udlandet i løbet af uddannelsen specielt på tredje studieår (tilvalgsåret) eller på kandidatuddannelsen. Universitetet har udvekslingsaftaler med universiteter i hele verden, ligesom filosofi har adskillige udvekslingsaftaler med universiteter i Europa.
På såvel bachelor- som kandidatuddannelsen har du mulighed for at tage et såkaldt projektorienteret forløb svarende til enten et kvart eller et halvt år, hvor du afprøver og udvikler dine kompetencer i praksis i en virksomhed eller organisation. Det kan være en rigtig god idé. Kontakt studievejledningen, hvis du har spørgsmål til projektorienteret forløb på bacheloruddannelsen.
En uddannelse i filosofi kan føre til mange forskellige former for beskæftigelse, og man kan ikke pege på nogen bestemt branche eller job-funktion, som uddannelsen sigter mod. Vi ser eksempler på, at vores kandidater finder ansættelse i finansielle institutioner, ministerier, sundhedsvæsenet, konsulentfirmaer, interesseorganisationer, forlag, dagblade, amtslige og kommunale myndigheder og meget andet. Læs mere om jobmuligheder.
Givet at filosofiuddannelsen ikke peger mod et bestemt arbejdsområde, er det en rigtig god idé så hurtigt som muligt i løbet af uddannelsen at overveje, hvad man kunne tænke sig at lave efter endt studium. På den måde kan man forsøge at erhvervsrette sin faglige profil fx ved nøje at overveje, hvilke tilvalgskurser man tager, ved at gå i praktik, ved at tage på udlandsophold eller ved på anden måde at rette sin uddannelse til efter interesse.