Film om karrieremuligheder med en bachelor i Fødevarer og ernæring. (varighed 00:59).

Faglig profil og job

Bacheloruddannelsen i fødevarer og ernæring er et naturvidenskabeligt studie, der går i dybden med, hvordan den mad vi spiser bliver til, hvad den består af, hvordan den forarbejdes bedst muligt i forhold til at opnå god tekstur, smag og sundhed, og hvordan den i sidste ende bliver optaget og udnyttet i kroppen.

Med en bacheloruddannelse i fødevarer og ernæring får du et bredt, naturvidenskabeligt fundament af viden inden for fødevarekemi, fødevareproduktion, fødevaresikkerhed, fødevarekvalitet, sundhed og ernæring. Derefter vælger de fleste at videreuddanne sig med en af de kandidatuddannelser, der er nævnt under menupunktet Uddannelse og opbygning.

På uddannelsens første år har du en række naturvidenskabelige redskabsfag som kemi, matematik, fysik og cellebiologi, som du får brug for i resten af din uddannelse. Du bruger fx kemien til at forstå, hvorfor rødkål skifter farve under kogning. Fysik kaster bl.a. lys over, hvor meget tryk der er i tarmsystemet i forhold til at absorbere næringsstoffer, og matematik bruger du til at beregne varmeoverførsel i procesanlæg eller lave modeller for, hvordan fødevaren påvirkes under behandling og opbevaring.

Ved slutningen af det første år skal du vælge en specialisering. Du kan vælge mellem Kvalitet og teknologi, Sundhed og ernæring og Fødevareingeniør.

Jobmuligheder

Med en uddannelse i fødevarer og ernæring har du mange gode jobmuligheder, for fødevareindustrien er Danmarks største erhverv. Flere af verdens største fødevarevirksomheder er danske, fx Chr. Hansen som er verdens største producent af bakteriekulturer og enzymer. Andre eksempler er Danish Crown, der er verdens største svinekødseksportør eller frø-virksomheden DLF, som har en global markedsandel på 25 procent.

De fleste, der tager en bacheloruddannelse i fødevarer og ernæring, vælger at læse videre på en kandidatuddannelse (se valgmuligheder under menupunktet Uddannelse og opbygning).

Afhængig af hvilken kandidatgrad du vælger, har du fx mulighed for at arbejde inden for medicinalindustrien eller som produktudvikler i fødevareindustriens Research & Development-afdelinger, eller som leder med ansvar for produktion og kvalitetsstyring i en fødevarevirksomhed. Du har også mulighed for at arbejde som klinisk diætist, produktionskemiker, sundhedskoordinator med forebyggende kostoplysningskampagner, fødevarekonsulent, forsker eller med offentlig fødevarekontrol og forvaltning.