Livet på uddannelsen
Forsikringsmatematik er en fuldtidsuddannelse og der er typisk afsat halvanden dags undervisning per kursus. Det svarer i alt til ca. 20 timers undervisning om ugen.
Kurserne er opbygget forskelligt, så din undervisningsuge kan både bestå af hele og halve undervisningsdage. Du kan også opleve at have en helt undervisningsfri dag. Det afhænger af kurserne.
Undervisningen på alle kurser foregår som en blanding af flere elementer:
- Forelæsninger, hvor stoffet bliver præsenteret
- Regn-selv tid/studiecafé, hvor du har mulighed for at arbejde selv med stoffet, og stille spørgsmål når du sidder fast
- Klassetimer/øvelsestimer, hvor stoffet bliver gennemgået på mindre hold af 20-30 studerende.
Ud over selve undervisningen skal du også bruge tid på forberedelse. Det kan du læse mere om under spørgsmålet "Hvor meget tid skal jeg bruge på at forberede mig til undervisningen?" herunder.
Du har ca. 20 timers undervisning om ugen på Forsikringsmatematik, oveni det skal du regne med op mod 13 timers forberedelse per kursus.
Ud over de ca. 20 timers undervisning du har om ugen skal du også bruge tid på at forberede dig til kurserne. En studerende på Forsikringsmatematik bruger omkring 13 timers forberedelse per kursus inkl. eksamensforberedelse. Da du typisk enten har to mindre kurser samtidig eller ét stort kursus per blok vil din forberedelse samlet set være ca. 26 timer.
Forberedelsen kan fx være læsning af pensum, regning af øvelsesopgaver, aflevering af opgaver, lave gamle eksamensopgaver og forberedelse af fremlæggelser til mundtlig eksamen. Det afhænger af det enkelte kursus – og hvordan du selv har brug for at forberede dig for at være klædt bedst på til undervisningen.
Du planlægger selv din forberedelse
Det er svært at vide på forhånd om du også kommer til at bruge 26 timer på forberedelsen om ugen. Måske er du hurtigere til at forberede dig til de kurser du synes er spændende eller har let ved. Og måske har du brug for mere forberedelsestid til kurser der kan være lidt svære.
Op til eksamen vil du sikkert opleve at forberedelsestiden bliver mere intens og at du bruger mere tid end du plejer. Det er meget almindeligt.
Du kommer til at læse mange forskellige typer af tekster i løbet af uddannelsen sammen med andre former for forberedelse.
I løbet af din uddannelse vil du komme til at læse mange forskellige typer tekster, både kortere artikler, fx fra videnskabelige tidsskrifter, eller længere tekster fra lærebøger.
Teksternes form afhænger af, hvad det er for et emne teksten beskriver. Fx vil en tekst fra en øvelsesbog indeholde mindre tekst end en tekst som handler om en bestemt videnskabsteori.
Selve læsestoffet vil også være forskelligt. Noget vil være svært stof, der er helt nyt for dig. Andet vil måske være lettere fordi det bygger videre på fagligt stof, som du har kender fra din gymnasiale uddannelse.
Lærebogstekster og tekster på dansk og engelsk
På Forsikringsmatematik vil du møde mange lærebogstekster. På første år kommer du fx til at læse tekster fra Funktioner af Flere Variable af Tore August Kro, 2003.
Du vil i løbet af uddannelsen komme til at læse tekster på både dansk og engelsk. Du kan læse mere om de krav, der stilles til de studerendes engelskkundskaber under spørgsmålet "Skal jeg være god til engelsk for at læse Forsikringsmatematik?".
Det er ikke læsningen af tekster, der tager mest tid
På Forsikringsmatematik vil du hurtigt opleve at det ikke er læsningen af teksterne, der tager mest tid. Det du for alvor kommer til at bruge tid på, er at lave alle øvelserne.
Ligesom du ikke lærer at spille fodbold af at se fodbold i fjernsynet, lærer du heller ikke at lave matematik af at læse om andre der gør det. Vil du lære at lave matematik, handler det om at øve dig, og netop derfor fylder øvelserne og afleveringerne så meget på uddannelsen.
Forsikringsmatematik er en dansksproget uddannelse, men der vil også være tekster på engelsk i pensum.
Selvom bacheloruddannelsen er dansksproget kan der godt være engelske tekster, som en del af dit pensum. Det kan også være, at du kommer til at tage et kursus undervejs i uddannelsen hvor undervisningen er på engelsk.
For at blive optaget på uddannelsen, skal du derfor have engelsk på B-niveau inden studiestart.
Et typisk eksempel på en engelsk tekst er ”Measures, Integrals and Martingales” af Renè L. Schilling (klik på billedet af bogen for at se eksempler på indholdet). At forstå sådan en tekst, er en del af det du vil lære på uddannelsen. Derfor bliver du også bedre til at læse engelsk, og til at formulere dig på engelsk i løbet af uddannelsen.
Husk at dine medstuderende er i samme båd som dig, så du er ikke alene om at skulle vænne dig til engelsk indhold.
Hvis du vælger at fortsætte på en kandidatuddannelse på SCIENCE, vil den næsten altid være på engelsk. Til den tid skulle du gerne have vænnet dig så meget til det engelske indhold, at det ikke bliver en forhindring for dig.
Det er forskelligt hvor meget gruppearbejde, du har på uddannelsen
Gruppearbejde som en del af undervisningen
Mængden af gruppearbejde varierer fra kursus til kursus. Nogle kurser kan have indlagt gruppearbejde som en del af undervisningen, mens du på andre kurser skal arbejde selvstændigt.
Du kan altid se i kursusbeskrivelsen om der indgår gruppearbejde som en del af undervisningen. På Bacheloruddannelsen i forsikringsmatematik er der fx indlagt gruppearbejde som en del af undervisningen i MatIntro og Sandsynlighedsregning og Statistik på første år af uddannelsen
Når du læser på universitetet vil du sandsynligvis opleve at have mere brug for dine studiekammerater end du nogensinde før har haft. Vi har også erfaret at du som studerende simpelthen lærer bedre, hvis du får sagt dine tanker og argumenter højt, end hvis du kun kan have dem inde i hovedet.
Af disse grunde har vi valgt at indføre gruppeafleveringer i nogle af de første kurser på uddannelsen. Senere på uddannelsen bliver valget mere frit, og du selv få lov at vælge gruppearbejdet til eller fra.
Studiegrupper
Ud over gruppearbejde som en del af undervisningen, er der mange studerende som vælger selv at danne en studiegruppe. De bruger typisk gruppen til at hjælpe hinanden med at forberede sig til undervisningen, blive klar til eksamen, dele noter og løsninger på opgaver.
For mange studerende bliver studiegrupperne også et forum for socialt samvær og hygge, hvilket giver et godt tilhørsforhold på uddannelsen.
På Forsikringsmatematik får du hjælp til at danne en studiegruppe i studiestarten.
Vi arbejder hele tiden på at forbedre måden vi sammensætte grupperne på, og det er derfor ikke muligt at svare på præcis hvordan vi gør det. Vi har gode erfaringer med spørgeskemaer, hvor du blandt andet bliver matchet på hvor meget tid du vil bruge med sin studiegruppe og hvor ambitiøs du generelt er. Da studiegrupperne også har et socialt sigte, skal der også tages hensyn til om gruppemedlemmerne rent faktisk kommer godt ud af det med hinanden.
Ja, du kan godt komme på udlandsophold på uddannelsen.
Du har mulighed for at tage en del af din uddannelse andre steder i verden, men da der er mange obligatoriske kurser på uddannelsen i Forsikringsmatematik kan dette godt være svært at planlægge i praksis.
Når du starter på uddannelsen, kan du få hjælp og vejledning til hvilke universiteter du kan søge og hvordan du gør. Nogle destinationer kræver, at du skal søge mere end 1 år i forvejen, så det kan være godt at starte overvejelserne allerede i løbet af dit første år på uddannelsen.
I studiestartsugen får du et bredt overblik over de kommende tre år. Her vil det også indgå hvornår du bedst kan planlægge at tage på udveksling.
Læs mere om dine muligheder for udlandsophold.