Karrieremuligheder
Fysikeres analytiske kompetencer er eftertragtede i mange forskellige brancher. Bl.a. inden for forskning i offentligt eller privat regi, i finansverdenen, i it-branchen eller i private virksomheder hvor de arbejder med udvikling af nye materialer, udstyr eller analysemetoder.
Som fysiker kan du være med til at løse nogle af verdens store udfordringer ved fx at udvikle nye og bedre materialer eller klimavenlige metoder til at skaffe energi.
Som fysiker opnår du en række faglige og analytiske kompetencer og bliver i stand til at løse et problem på en systematisk måde ved hjælp af din fysiske og matematiske viden.
Du opnår fx et indgående kendskab til dataanalyse og hvordan naturen opfører sig. Du bliver på den måde i stand til at stille nye spørgsmål og finde nye svar på, hvordan verdens problemer kan løses – enten ved hjælp af matematisk analyse, ved numeriske simulationer og beregninger på computer, eller gennem eksperimenter.
Se mere om uddannelsens indhold under undervisning og opbygning.
Med bacheloruddannelsen i fysik er det oplagt, at du læser videre på en 2-årig kandidatuddannelse i fysik. På Københavns Universitets fysikuddannelse kan du specialisere dig i astrofysik, geofysik, kvantefysik, biofysik eller computational physics. Der er også mulighed for at vælge en kandidatuddannelse i en lidt anden retning.
Mulige kandidatuddannelser:
Kvantefysikere arbejder inden for et teknologisk felt, der er i rivende udvikling. Det kan fx være med udvikling af kvantecomputere, superledere, avancerede detektorer eller smarte materialer. Kvantefysikken omfatter også partikelfysik, som er et felt med stort internationalt samarbejde.
Astrofysikere bliver ansat som forskere, formidlere og undervisere, eller ved observatorier og universiteter i ind- og udland. Deres evner inden for databehandling og modellering gør dem også meget eftertragtede i andre brancher.
For biofysikere og medicinske fysikere er der jobmuligheder i biotek-virksomheder, i forskningsverdenen eller i medicinalindustrien. Du kan også vælge at videreuddanne dig til hospitalsfysiker og arbejde med stråleterapi.
Geofysikere og meteorologer får ansættelse meget bredt i både Danmark og udlandet og både indenfor den private og offentlige sektor. Eksempler på private virksomheder er Vestas, Ørsted, DHI, Rambøll, Markedskraft og Danske Commodities samt mindre firmaer. Eksempler på offentlige service- og forskningsinstitutioner: Universiteter i Danmark og udland, DMI og meteorologiske institutter i andre lande, GEUS, Forsvaret, NCAR (i USA), Nationalt Center for Miljø og Energi, Geodatastyrelsen eller Søfartsstyrelsen.
Alle slags fysikere har desuden mulighed for at kvalificere sig til at undervise i gymnasieskolen.
Det private arbejdsmarked bruger også i høj grad fysikere i mere forretningsmæssige sammenhænge. Et godt eksempel er i finansverdenen, hvor fysikeres analytiske kompetencer sætter dem i stand til at regne på, hvordan markedet udvikler sig. Nogle fysikere bliver også ansat til at arbejde med IT, fordi de via studiet har en god programmeringsbaggrund kombineret med en fysisk forståelse for begrænsningerne ved computermodeller.
Her er nogle eksempler på, hvad færdiguddannede inden for fysik fra de seneste år arbejder som:
- Ph.d.-studerende på Center for Stamcelleforskning (og mange andre steder)
- Researcher/udvikler hos Microsoft
- Ingeniør hos DELTA
- Statistisk programmør hos LEO Pharma
- Gymnasielærer i fysik og matematik
- Udviklingsingeniør hos Delta, Synopsis, m.fl.
- Konsulent hos Teknologisk Institut
- Fysiker hos COWI
- Hospitalsfysiker på Bispebjerg Hospital
- Meteorolog på DMI, eller private firmaer som Vestas og Rambøll
- Fysiker hos Statens Institut for Strålebeskyttelse
- Modeludvikler hos DONG Energy Windpower
- Analytiker hos Danske Bank, Nationalbanken m.fl.
- Selvstændig webdesigner
- Optisk ingeniør hos Ibsen Photonics
- Systemanalytiker hos Energinet.dk
- Klimaforsker
- Data Scientist hos PFA, ATP, Ørsted mm.
- Røntgenspecialist hos FOSS
For at blive forsker skal du efter endt kandidatuddannelse blive optaget på og gennemføre en ph.d.-uddannelse. Ph.d.en er en lønnet tidsbegrænset ansættelse på typisk 3 år. Du har mulighed for at tage en ph.d. både i udlandet og på danske universiteter. Du kan også indgå i et erhvervs ph.d.-forløb, hvor du både har en vejleder i en virksomhed og på universitetet.
Der er gode muligheder for at lave en ph.d. inden for fysik, da der bliver opslået mange ph.d.-stillinger. Nogle ph.d.-er vælger at fortsætte inden for forskning, mens andre bruger ph.d.-en som et udgangspunkt til en videre karriere inden for fx teknologisk udvikling.
Cecilie Nørholm, astrofysiker
Cecilie Nørholm er færdiguddannet astrofysiker. I dag arbejder hun på Planetarium i København, hvor hun bl.a. arrangerer udstillinger og laver undervisningsforløb til folkeskole- og gymnasieelever.