Karrieremuligheder
Fysikeres evner til at analysere og løse problemer er eftertragtede i mange forskellige brancher. Bl.a. inden for forskning i det offentlige eller private, i finansverdenen, i IT-branchen eller i private virksomheder, hvor de arbejder med udvikling af nye materialer, udstyr eller analysemetoder.
Du kan være med til at løse nogle af verdens store udfordringer ved fx at udvikle nye og bedre materialer eller klimavenlige metoder til at skaffe energi.
Som fysiker opnår du en række faglige og analytiske kompetencer og bliver i stand til at løse et problem på en systematisk måde ved hjælp af din fysiske og matematiske viden.
Du opnår fx et indgående kendskab til dataanalyse og hvordan naturen opfører sig. Du bliver på den måde i stand til at stille nye spørgsmål og finde nye svar på, hvordan verdens problemer kan løses – enten ved hjælp af matematisk analyse, ved numeriske simulationer og beregninger på computer, eller gennem eksperimenter.
Se mere om uddannelsens indhold under undervisning og opbygning.
Med bacheloruddannelsen i fysik er det oplagt, at du læser videre på en 2-årig kandidatuddannelse i fysik. På Københavns Universitets fysikuddannelse kan du specialisere dig i astrofysik, geofysik, kvantefysik, biofysik, kompleks fysik eller computational physics. Der er også mulighed for at vælge en kandidatuddannelse i en lidt anden retning.
Mulige kandidatuddannelser:
Se hvilke kandidater på KU, denne uddannelse er forhåndsgodkendt til at give adgang
Mange virksomheder ansætter fysikere som fx Data Scientist eller til at udvikle ny teknologi eller computermodeller.
Teknologien, du arbejder med, kommer til en vis grad an på, hvilken specialisering du vælger på kandidaten, men dine generelle kompetencer inden for fx dataanalyse gør også, at du nemt kan ende med at arbejde med noget helt andet.
Eksempler kan være udvikling af ny kvanteteknologi, grøn energi, strålebehandling, computermodellering af økonomiske markeder og analyse af alt fra fødevarer og medicin til pensionsordninger og transport.
Du kan også komme til at arbejde med forskning på et universitet eller med undervisning og formidling, fx i gymnasieskolen.
Her er nogle eksempler på, hvad færdiguddannede inden for fysik fra de seneste år arbejder som:
- Data Scientist
- Ph.d.-studerende
- Researcher/udvikler inden for kvanteteknologi mv.
- Ingeniør
- Statistisk programmør
- Gymnasielærer
- Udviklingsingeniør
- Konsulent
- Hospitalsfysiker
- Meteorolog
- Modeludvikler inden for vindenergi, mv.
- Analytiker i banker
- Videnskabsformidler
- Klimaforsker
- Røntgenspecialist
For at blive forsker skal du efter endt kandidatuddannelse blive optaget på og gennemføre en ph.d.-uddannelse. Ph.d.en er en lønnet tidsbegrænset ansættelse på typisk 3 år. Du har mulighed for at tage en ph.d. både i udlandet og på danske universiteter. Du kan også indgå i et erhvervs ph.d.-forløb, hvor du både har en vejleder i en virksomhed og på universitetet.
Der er gode muligheder for at lave en ph.d. inden for fysik, da der bliver opslået mange ph.d.-stillinger. Nogle ph.d.-er vælger at fortsætte inden for forskning, mens andre bruger ph.d.-en som et udgangspunkt til en videre karriere inden for fx teknologisk udvikling.