Interview med Katrine Facius, studerende

Udenfor er temperaturen ved at nå 35 grader, men inde i det store auditorium ved den internationale forskningsinstitution CERN i Geneve er der en behagelig temperatur. Forelæseren snakker om, hvordan man måske engang i fremtiden vil kunne beskrive hele vores univers ved en samlet teori. Tanken er svimlende her kl. 10 om formiddagen! Det er kun 4 år siden, at jeg startede på fysik og vidste så lidt om elektromagnetisme, relativitetsteori, kvantemekanik og eksperimenter på størrelse med rundetårn. Og nu sidder jeg her, på de samme sæder som nobelpristagere og andre dygtige fysikere har indtaget mange gange før. Men hvordan fandt jeg på at læse fysik?

Jeg valgte at læse fysik fordi det for mig er et fag, der beskæftiger sig med meget grundlæggende spørgsmål, som jeg slet ikke kan lade være med at stille. Spørgsmål som hvordan Universet blev skabt og hvordan partikler skaber hele den virkelighed jeg kan se omkring mig hver dag. I fysik kan man stille disse spørgsmål og søge svarene.

At starte på et fysikstudie på universitetet kan måske virke overvældende og skræmmende. Men det miljø man bliver en del af som studerende gør det hele lidt nemmere. At fysik er vores fælles interesse, betyder nemlig ikke at der ikke også er plads til en masse andre ting; der bliver lavet revy, drukket øl på fredagsbaren, spillet fodbold, diskuteret studenterpolitik osv. Det betyder heller ikke at vi aldrig synes stoffet er svært og slet ikke kan få nok af at lære fysik; alle har perioder eller fag, hvor det er svært at mønstre den krævede motivation og arbejdsindsats. Her giver det en utrolig sikkerhed, både socialt og faglig, at få skabt et godt netværk til nye og gamle studerende på faget. Allerede fra de første dage på studiet blev der arrangeret hytteture, kageordninger, biografture etc. for at vi kunne lære hinanden at kende. Man fandt hurtigt venner at dele de nye arbejdsopgaver med og fik en grund til alligevel at møde op mandag morgen, selvom det regnede og man var træt!

For mig er essensen af fysik at forstå verden; at ville forstå, at turde forstå, at kræve at forstå! Men vejen til forståelsen er nogen gange lang og belagt med meget hårdt arbejde. For at kunne nå helt frem til den kant som den fysiske grundforskning står ved i dag, må man igennem en masse grundfag. Fag som viser sig at gemme på fascinerende og utrolige hemmeligheder i de matematiske formler, når man gennem eksperimenter og ved udregninger pludselig lærer at se igennem dem og se fysikken bag. Man lærer at alting ikke er som det ser ud, og man lærer at ens arbejde betaler sig, når man pludselig er i stand til at samle al sin grundviden og forstå ting, der før var uforståelige.

Det er nu et år siden, at jeg var sommerstudent ved CERN og har siden arbejdet på mit speciale inden for partikelfysik. Jeg står langt om længe der, hvor jeg er i stand til at forstå noget af den nyeste grundforskning inden for udforskningen af hvordan vores univers er bygget op og fungerer. Og så har jeg tilmed fået en masse spændende og sjove oplevelser og en masse gode venner oven i købet!