Interview med Thomas R. N. Jansson, studerende

Det var på en måde meget åbenlyst, at jeg skulle læse fysik efter gymnasiet. Jeg kendte dengang ikke noget andet fag, der på samme måde kombinerede matematik, computere og eksperimenter med de store spørgsmål, og det gør jeg nok stadig ikke. Nogle af de kvaliteter jeg holder mest af ved fysik, er evnen til at forklare både store eksistentielle spørgsmål, som f.eks. hvad verdens mindste bestanddele består af, såvel som de mere jordnære spørgsmål som hvorfor et så tungt stof som glas er gennemsigtigt, og hvordan det kan være, at det næsten er umuligt at forudsige vejret længere end 7 dage ud i fremtiden?

Når alt kommer til alt handler fysik i mine øjne om at lave kvalificerede gæt og forudsigelser om hvordan verden omkring os fungerer. Fysikstudiet giver værktøjet til at lave disse gæt.

Starten på studiet er en hektisk tid, men ved hjælp af rusturen, de hyppige kageordninger og vores fredagsbar fik jeg hurtigt et par gode venner og en læsegruppe, som stadigt holder sammen.

Efter et år på studiet kom jeg med i redaktionen på det studenterdrevne blad Gamma, hvor jeg fik muligheden for at formidle fysik og være med til at få et blad med et oplag på 3000 eksemplarer til at hænge sammen. Heldigvis var der en del ældre studerende i redaktionen, og udover at lære bladet at kende fik jeg også et indblik i, hvilke veje studiet kunne tage.

Det sker nemlig fra tid til anden, at jeg bliver spurgt om, hvad jeg egentligt kan bruge studiet til, når jeg er færdig. Det er f. eks. muligt at arbejde på oliefelter hos Mærsk eller som børsmægler i New York, og det er først på det seneste gået op for mig, at det jeg virkelig synes er spændende i fysikken, er brugen af computere til at løse numerisk tunge problemer i f. eks. hydrodynamik. I løbet af min kandidatdel vil jeg nu dreje min uddannelse i den retning og måske ende med at arbejde med at simulere væsker på store computere, hvilket i mine ører lyder helt fantastisk.

Så til spørgsmålet om hvad jeg kan bruge fysikstudiet til, svarer jeg gerne, med et lille gran faglig arrogance, alt.