Valg af uddannelse – Københavns Universitet

Kemi > Spørgsmål og svar > Valg af uddannelse

Valg af uddannelse

Hvordan finder man ud af, hvilken uddannelse man skal vælge?

Hvad skal jeg tænke over, når jeg vælger uddannelse?

At vælge uddannelse er en stor beslutning, og der er mange uddannelser at vælge imellem. Tvivl er en helt naturlig del af at skulle tage et valg. Derfor kan det være en fordel at indsnævre dit valg.

Det kan du gøre ved at stille dig selv spørgsmål om dine interesser og behov. Du kan snakke med venner og familie om dine tanker, og du kan opsøge informationer om bacheloruddannelser fx ved deltage i åbent hus, være studerende for en dag og snakke med en studievejleder.

Vær åben og nysgerrig i processen og husk, at det er dit valg, selvom der måske er venner og familie, der har en holdning til, hvad du skal vælge.

For nogen føles det lidt ensomt at vælge uddannelse. Kun du ved, hvordan du har det. Så selvom det er godt at få masser af inspiration, er det også okay, at dine interesser kan være anderledes end dine venners og families.

Gode spørgsmål, når du vælger uddannelse:

Du kan starte med at blive klar på dine styrker, interesser og drømme ved at stille dig selv spørgsmålene:

 • Hvad interesserer mig? (du kan få inspiration ved at kigge på interessehjulet)
 • Hvad motiverer mig?
 • Kan jeg bedst lide at arbejde i grupper eller selvstændigt?
 • Hvordan kan jeg bedst lide at lære nyt: ved at læse tekster, lave laboratorieøvelser eller være ude i felten med jord under neglene?
 • Hvad drømmer jeg om at arbejde med?

Du kan også spørge dig selv, om der er noget du er særlig god til. Er der noget du tidligere har prøvet (fx på din ungdomsuddannelse) du godt kunne lide? Noget du gerne vil arbejde videre med? Eller noget du ikke var god til, men gerne vil blive bedre til?

Derefter kan du kigge nærmere på bacheloruddannelserne: hvilke uddannelser passer til dig og dine interesser? Det kan du gøre ved, at finde ud af så meget som muligt om uddannelserne:

 • Hvordan er de bygget op?
 • Skal man arbejde alene eller i grupper?
 • Hvordan går man til eksamen?
 • Hvad kræves der af dig som studerende?
 • Hvordan er studiemiljøet på uddannelsen - passer det til dine ønsker?

Når du har indsnævret valget til en håndfuld uddannelser, der passer godt til dine behov og interesser, kan du undersøge dem mere i dybden fx ved at besøge dem. Læs om hvordan du kan få mere information om uddannelserne i fanerne herunder.

Hvordan ved jeg, at det er den rigtige uddannelse for mig?

Lise, Maria og Bothilde er alle bachelorstuderende på SCIENCE, og i videoen fortæller de mere om at vælge rigtigt.

 

Hvordan er det at være studerende på SCIENCE?

Overgangen fra at være elev på en ungdomsuddannelse til at være studerende på en bacheloruddannelse på SCIENCE kan for nogen være lidt overvældende. Du skal både  forholde dig til et nyt sted og nye mennesker, og så vil du opleve, at der er en række forskelle, fra det du kender som elev på en ungdomsuddannelse, til det at være bachelorstuderende på universitetet.

Nye undervisningsformer

En bacheloruddannelse på SCIENCE har fx forelæsninger, hvor du sidder i et stort auditorium sammen med rigtig mange andre studerende og lytter til en underviser. Det er du nok ikke vant til. Til gengæld vil du også opleve at sidde i mindre øvelseshold, der ligner det, du kender fra din ungdomsuddannelse. Det er forskelligt fra kursus til kursus.

På din ungdomsuddannelse er du nok også vant til at have fag, der varer et helt år. På bacheloruddannelserne på SCIENCE er der i stedet blokstruktur. Det betyder, at du har kortere kurser og ofte skal til eksamen i et kursus efter 10 uger.

Lektier og fravær på en anden måde end du er vant til

På din ungdomsuddannelse får du sikkert lektier for gennem fx lectio eller blackboard. Det får du ikke på SCIENCE. Her får du typisk en pensumliste i starten af kurset. Listen er en oversigt over de tekster og øvelser, der bliver gennemgået i løbet af kurset. Det er op til dig selv at beslutte, hvor meget fra pensum du læser, og hvor meget du forbereder dig inden du skal have undervisning. Det er ikke noget din underviser tjekker op på eller minder dig om.

Du bliver også registreret for fravær på din ungdomsuddannelse. Det gør du generelt ikke på SCIENCE. Kun på kurser, hvor der er krav om deltagelse, fx at du skal deltage i 80% af undervisningen for at bestå kurset. På de fleste kurser er det dit eget ansvar at dukke op til undervisningen.

Det er altså dig selv, der prioriterer dine opgaver, din forberedelse og din fritid når du læser på universitetet.

Nye måder at sige tingene på

Måden man siger tingene på, på universitetet er også anderledes på universitetet end på din ungdomsuddannelse. Her er et lille eksempel:

 • Fag = kurser
 • Elev = studerende
 • Lærer = underviser
 • Klasse = hold
 • Skole = uddannelse/universitet
 • Lektier = forberedelse

Hvordan får jeg mere viden om de uddannelser, som jeg synes er spændende?

Du kan besøge uddannelsen

Der er flere forskellige måder, du kan besøge uddannelsen på. Du kan fx tage til Åbent Hus, blive studerende for en dag eller deltage i studiepraktik.

At besøge uddannelsen kan hjælpe dig med svar på nogle af de spørgsmål, du har til den. Under besøget oplever du uddannelsen på første hold, og du kommer til at møde studerende og undervisere, som kan fortælle dig mere om uddannelsen. Du hører faglige oplæg og får en forsmag på undervisningen. Og du ser campusområdet, hvor din undervisning foregår.

Læs om mulighederne for at besøge uddannelsen

Følg os på Facebook og Instagram

Du kan også møde os på Facebook, hvor du kan se film om uddannelserne, se ugens studiebillede, se kommende begivenheder på fakultetet og få tips til din ansøgning og meget mere.

Hver uge overtager en ny studerende, forsker eller alumne fra SCIENCE instagramprofil @Weheartscience og deler sine erfaringer og svarer på spørgsmål om sin uddannelse.

Du kan også følge KUs instagramprofil, hvor du kan få et indblik i KU som universitet.

Besøg Studie- og Karrierevejledningen

Du er altid velkommen til at booke tid til en samtale med Studie- og Karrierevejledningen på SCIENCE om dit valg af studie, indholdet af studierne eller andre tanker du går rundt med.

Kontakt Vejledning og Optagelse

Hvis du har spørgsmål til hvordan du søger om optagelse, adgangskrav, kvote 1 og kvote 2 kan du kontakte Vejledning og Optagelse. De kan hjælpe dig med alle spørgsmål, der handler om ansøgningsproceduren for alle bacheloruddannelser på Københavns Universitet. De kan også snakke med dig om studietvivl og studievalg.

Kontakt Vejledning og Optagelse.