Store forventninger blev indfriet

Uddannelsen kommunikationg og it blev oprettet i 2009 og i følge Camilla Illum Hansen, der var blandt uddannelsens første studerende, er der mange fordele ved at læse på en ny uddannelse.

"Det allerbedste er, at man hver dag glæder sig til at komme på universitetet og blive udfordret.
"

Camilla Illum Hansen,   kommunikation og it

Hvorfor har du valgt at læse kommunikation og it? 

Jeg har altid været helt sikker på, at jeg skulle læse på humaniora, og i starten overvejede jeg fx at læse dansk eller engelsk. Men det ønske begyndte at bevæge sig mere og mere over i noget mere kommunikationsorienteret. Samtidig havde jeg også et ønske om, at mit studium gerne måtte være mere medierelateret end et almindeligt kommunikationsforløb. Og så var det, at jeg på KU's hjemmeside faldt over den her rigtig gode kombination på kommunikation og it. Jeg har aldrig tidligere beskæftiget mig særlig meget med praktisk it, så det har været ret nyt og spændende. Uddannelsen kombinerer medieteorien med de mere praktiske færdigheder, og det, tror jeg, kommer til at give et rigtig godt resultat. Det var jo i virkeligheden lige præcis det studium, jeg ledte efter.

Hvornår blev du klar over, at det var det, du ville?
Det gjorde jeg faktisk først en måned, inden jeg skulle søge. Jeg blev færdig med gymnasiet i 2008, og derefter havde jeg et sabbatår i Australien og New Zealand. Og det var imens, jeg var dernede, at jeg fandt ud af, at jeg hellere måtte søge ind på et studium.

Hvordan var det at begynde at læse?
Efter et sabbatår skal man vænne sig til at komme i gang igen, synes jeg. Og så er der jo en meget større mængde læsestof på uni end i gymnasiet, og man skal i den grad lære at vælge ud, hvad der er vigtigt at læse. Studiet giver en rigtig meget frihed, for vi har kun 12 timers undervisning om ugen, men det gør så også, at man skal lære at tilrettelægge sin tid og lære at slukke for tv'et og sætte sig til bøgerne. Og det kræver lige lidt omstilling. Men derudover har det været super fedt at lære en masse nye mennesker at kende. Vi er 38 studerende, der er startet på uddannelsen, der er helt ny og lige er oprettet i år. På en måde er vi en slags prøvekaniner, for der har ikke været studerende igennem forløbet før, men de, der tilrettelægger uddannelsen, og vores undervisere har gjort det rigtig godt. Jeg har været meget imponeret over, at de fx har arrangeret sådan noget som fælles frokoster for studerende og undervisere, og at de har lyttet så meget til vores input, som de har. Vi føler virkelig, at vi har indflydelse og mulighed for at påvirke vores studium.

Hvad var dine forventninger til studiet?
Jeg havde store forventninger i forhold til at komme i gang med noget, jeg virkelig interesserede mig for. Samtidig var jeg også meget bevidst om, at jeg startede på en helt nyoprettet uddannelse, og at det måske kunne føre nogle problemer med sig. Men foreløbig har det bare været rigtig, rigtig godt, og som sagt har folkene bag uddannelsen virkelig valgt at lytte til og tale meget med os studerende.

Er du glad for dit fag og for at læse? Hvorfor?
Ja, jeg synes, det er en fed kombination af emner og af teori og praksis. Vi bruger halvdelen af tiden på medievidenskabs- og kommunikationsdelen, som blandt andet tager udgangspunkt i vores eget medieforbrug, og så bruger vi den anden halvdel på datalogidelen. Vi er mange, der har haft det rigtig svært med datalogien, fordi vi fx ikke har programmeret før, og fordi man virkelig skal tænke i nogle helt nye baner. Men når der så er et eller andet teknisk, der lykkes for en, er det bare sådan en fed oplevelse.
Nogle gange kan man blive helt idiot af at sidde med de her ting derhjemme, men så er det vildt fedt, at vi har læsegrupper. Jeg er heldigvis kommet i en rigtig god læsegruppe, og vi sidder rigtig tit sammen om søndagen med pizza og computere og hjælper hinanden.

Hvad er det mest interessante ved faget?
Datalogien er noget helt nyt for mig, men det har virkelig vist sig at være spændende - og svært. Lige nu arbejder vi med de helt grundlæggende og basale ting, men det bliver fedt, når man begynder at kunne se, at det hele går op i en højere enhed.

Hvad er det bedste - og hårdeste - ved at studere?
Det allerbedste er, at jeg hver dag glæder mig til at komme på uni og blive udfordret. Og noget af de allerbedste er faktisk næsten, at man gør alle de her ting sammen med 38 super søde mennesker, som man virkelig kommer tæt på. Det hårdeste har helt klart været det der med, hvor mange timer man skal afsætte til læsning. Det er jo ikke sådan, at man har tolv timers undervisning, og så kan man ellers gøre, hvad man vil derudover. Studiet kræver rigtig meget læsning ved siden af. Og så frygter jeg også lidt eksamen, men der er heldigvis stadigvæk lidt tid til.

Hvordan er studiemiljøet på faget?
Det er sindssygt godt! Vi er nitten piger og nitten drenge, og sammenholdet er helt i top. Vi ser hinanden rigtig meget uden for studiet - både i hverdagen og i weekenderne. Vi ser bl.a. fodbold sammen, går på computercafe o.lign. Vi bruger også film- og medievidenskabs bar, og der er mange fra mit hold, der har engageret sig socialt og som bl.a. arbejder i baren. Vi har også talt om at lave vores egen bar på et tidspunkt, når vi bliver lidt flere.

Ved du, hvad du vil bruge din uddannelse til?
Nej, ikke endnu. Men jeg tænker, at man jo kan bruge en kommunikationsuddannelse rigtig mange steder. De næste semestre vil vise, hvad jeg skal med det. Men jeg er i hvert fald ikke nervøs for, at jeg ikke kan bruge min uddannelse til noget.

Har du et godt råd til kommende studerende?
Gå i gang i god tid med at undersøge, hvilke uddannelser der er. Fx kan du tage til de forskellige Åbent Hus-arrangementer, som de fleste uddannelsessteder tilbyder. Og gør dig det derudover helt klart, om du fx vil flytte fra København til Jylland, hvis der er noget, du gerne vil læse der. Det kan også være en god ide at tage en snak med dine venner om, hvad de tror, du kunne være god til. Det er somme tider rart at få nogle til at se på en med friske øjne.

Interview oktober 2009