Spørgsmål og svar om studiet - kunsthistorie

Hvis jeg overvejer at søge ind på kunsthistorie, fordi jeg maler og gerne vil modtage professionel undervisning - er det så her, jeg kan blive undervist i praktisk udøvende fag som maleri og fotografi?

Nej, det er det ikke! Kunsthistorie er et teoretisk fag, og derfor indgår der ingen praktiske elementer på grunduddannelsen. Praktiske elementer forefindes, men kun hvis du ønsker at blive gymnasieunderviser. 

Hvad er forskellen på Kunstakademiet og kunsthistorie, og er der samarbejde mellem institutionerne?

Forskellen er stor! På kunsthistorie er tilgangen til værkerne 100% teoretisk funderet, det er ikke tilfældet på Kunstakademiet. Der er ikke samarbejde mellem de to institutioner, som man fx kender det fra udlandet, hvor studerende kan sammensætte studiet med både praktiske og teoretiske elementer. Men der er dialog mellem de to institutioner.

Jeg kunne godt tænke mig at studere i udlandet i et semester. Hvordan er mulighederne for det, hvis jeg vælger at læse kunsthistorie?

Du kan godt komme til udlandet med kunsthistorie. Afdelingen har samarbejdsaftaler i Brighton, Leeds, Pisa, Firenze, Rom, Amsterdam og Paris. E

Jeg er netop vendt hjem fra udlandet, hvor jeg har bestået første år på en praktisk udøvende kunstskole. Kan jeg bruge dette år på kunsthistorie?

Det kan du ikke umiddelbart. Dvs. du kan ikke få overført året til fag på kunsthistories grunduddannelse. Men hvis du ønsker at opnå undervisningskompetence i kunsthistorie, skal du følge det praktiske modul på overbygningen, og her kan du ansøge studienævnet om at godkende hele, eller dele af din praktiske uddannelse fra udlandet.

Er det virkelig rigtigt, at man skal kunne engelsk, tysk og fransk flydende for at kunne læse kunsthistorie?

Nej, det er det ikke. For det første er der stor forskel på at kunne tale et sprog flydende og at have læsefærdighed i det pågældende sprog. Det er rigtigt, at vi anbefaler, at du har læsefærdighed i engelsk, tysk og fransk, men du kan sagtens læse kunsthistorie, selvom du ikke kan et ord tysk.

De fleste tekster er oversat til engelsk, og skulle det ske, at en enkel tekst kun forefindes på tysk, er der som regel andre fra din læsegruppe, der kan tysk. Desuden er det faktisk nemmere, end man skulle tro at opnå læsefærdighed i et sprog indenfor et specifikt fagområde. Det er jo den samme terminologi, der bruges igen og igen.