Studerende fortæller

Læs interviews med studerende på miljø- og fødevareøkonomi:

Carl-Emil vil hjælpe forbrugeren med at træffe kloge valg for sig selv og klimaet

Hvorfor er det så svært for os at overholde nytårsforsættet eller handle klimavenligt? Det undersøger 25-årige Carl-Emil Pless i øjeblikket. 

Carl-Emil Pless, ph.d.-studerende på Københavns Universitet og forsker i forbrugervalg
Foto: Carl-Emil Pless

Når du går en tur igennem supermarkedet, sulten og træt efter en lang dag, ryger der måske lidt vel meget slik i indkøbskurven, selvom du gerne vil leve sundere. Målsætningen om ikke at spise oksekød til gavn for klimaet erstattes ved udsigten til en hurtig omgang spaghetti og kødsovs. Men hvorfor er det så svært for os som forbrugere at træffe kloge valg, og hvordan kan vi hjælpes til det?

Det vil 25-årige Carl-Emil Pless gøre verden klogere på. Til daglig er han både kandidat -og ph.d.-studerende på Københavns Universitet og kommer fra bacheloruddannelsen i miljø- og fødevareøkonomi.

”Jeg er især optaget af, hvordan man kan få forbrugeren til at spise sundere, bæredygtigt og mere klimavenligt. For at lykkes med det er man nødt til at forstå, hvorfor det er så svært for os at efterleve vores ønsker om et bedre klima eller et bedre helbred, og det handler enormt meget om selvkontrol,” fortæller Carl-Emil.    

Overvågning af indkøbsvaner – og hans mor

Det mest almindelige håndtag, man kan skrue på, hvis man gerne vil have forbrugeren til at opføre sig anderledes, er prisen på varen. Fx ved at staten lægger en afgift på. Og når prisen stiger, så falder efterspørgslen. Men Carl-Emil vil gerne et skridt videre i de økonomiske teorier i jagten på at forstå forbrugeren.

Derfor graver han sig ofte ned i statistik om folks indkøbsvaner – helt ned til overvågning af stregkoder, som frivillige testpersoner scanner ind, så han kan følge med i, hvad de køber og hvornår. Men Carl-Emil kigger også på sig selv og sine omgivelser for at blive klogere på den menneskelige adfærd.

”Jeg kan se det, når min mor handler økonomisk irrationelt og kun køber to æbler, selvom tre æbler koster det samme, fordi hun er så optaget af at undgå madspild. Det er her økonomi er sjovest, fordi den bliver koblet til virkeligheden frem for bare en teoretisk model,” siger den unge forsker, der lige nu er i gang med at afdække, hvad der findes af litteratur om emnet selvkontrol, som han skriver om i sin ph.d.  

Nytårsforsættet der ofte slår fejl

For netop selvkontrol er ifølge Carl-Emil helt centralt, hvis man vil ændre folks vaner og forstå, hvorfor vi ikke altid gør det, vi gerne vil. Carl-Emil fremhæver det årlige nytårsforsæt, hvor folk fx melder sig ind i fitnesscentre på stribe landet over, som et klassisk eksempel. 

”Alle der har været i et fitnesscenter i februar ved, at folk kæmper med at overholde deres nytårsforsæt. Men hvorfor det er sådan, og hvordan man kan undersøge det videnskabeligt, er nogle af de ting, jeg gerne vil afdække ved fx at kigge på folks indkøbsvaner og måske indsnævre de her pludselige tab af selvkontrol,” forklarer Carl-Emil.

I fremtiden håber Carl-Emil at kunne få lov til at forske endnu mere i økonomi og menneskers forbrugsvaner. Enten på universitetet eller i en interesseorganisation, tænketank eller offentlig myndighed.

”Jeg drømmer da om, at jeg nogle år ude i fremtiden har fundet ud af noget meningsfyldt, der kan gøre verden en smule klogere på vores forbrug. I mellemtiden er det ret så fantastisk at få lov til at nørde helt ud i et emne og jamme med nogle af Danmarks klogeste mennesker på det område,” slutter han.

Flere interviews med studerende: