Faglig profil og job

Mulighederne inden for faget er mange. Du kommer ind i en helt ny verden med nanoscience, hvor det handler om at forstå og mestre opbygningen af strukturer på det atomare, molekylære og supramolekylære niveau (altså i længdeskalaen fra 1-100 nanometer).

Den viden kan du bruge til at udvikle alt fra nye former for kræftbehandling til brændselsceller, der kan omdanne brint til energi – uden at forurene. Teknikken kan også bruges til at øge en computers hastighed. 

På nanoscience får du en række kompetencer:

  • Du lærer at arbejde tværfagligt med videnskaber som fx fysik, kemi og biologi.
  • Du får viden og indsigt i nanoscience´s hovedområder og arbejdsmetoder, så du kan arbejde selvstændigt og fagligt forsvarligt inden for faget.
  • Du lærer alt fra at forstå nanoskopiske systemer i dybden til aktivt at manipulere disse systemer.
  • Du lærer fx, hvordan man benytter fysikkens målemetoder som røntgen og elektronik til at studere proteiners evne til at katalysere kemiske processer.

Jobmuligheder

Mange højteknologiske virksomheder gør brug af nanoscience for at udvikle deres produkter – det sker for eksempel inden for medicinindustrien, i ingeniørvirksomheder og i konsulentbranchen. På Nano-Science Center hvor uddannelsen har hjemme, har vi omkring 40 samarbejder med danske og internationale virksomheder. En stor del af disse er studerende, der laver deres bachelor- eller specialeprojekt i samarbejde med en virksomhed.

Uddannelsen er i høj grad erhvervsrettet mod bl.a. materialeindustrien, medicinal- og biotekbranchen, hvor de stadigt voksende danske og internationale højteknologi-virksomheder har brug for kandidater med dine kompetencer.

Mange kandidater vælger også at gå forskervejen enten i det private eller i det offentlige. Andre er blevet konsulenter, ledere, projektledere eller gymnasielærere.

Under studiet arrangeres der bl.a. et "science dating" arrangement mellem de studerende og virksomhederne, hvor du kan møde repræsentanter fra industrien. Det kan føre til specialeprojekter, sommerferiejobs og ansættelse i virksomheden efter endt studium.

 

Nanoscience vil i fremtiden spille en afgørende rolle i vigtige opdagelser og nyskabelser. Her er blot nogle af perspektiverne: 

Sundhed 

Mere effektiv kræftbehandling – fx i form af nanokapsler af fedt, der kan fragte medicinen til det præcise område i kroppen, hvor den skal bruges. Metoden kan også bruges til behandling af andre sygdomme end kræft.

Syntesebiologi handler om at kunne kontrollere byggestenene i vores omgivelser. I dag kan vi kun observere den perfekte orden, naturen er indrettet efter, men vi kan ikke efterligne den. Når vi kan det, vil vi kunne styre og manipulere med naturen på molekylært niveau i næsten alle tænkelige sammenhænge. Vi vil fx kunne kode molekylerne i medicin, så medicinen ikke bare bliver sendt ind i kroppen i et molekylært kaos, men selv finder frem til sygdommens kerne og melder tilbage via en slags indbygget radioudstyr, hvornår den har nået bestemmelsesstedet, og hvor effektivt den bekæmper sygdommen.

Udviske grænsen mellem biologi og mekanik ved at udvikle langt mere naturlige, kunstige kropsdele til folk, der har været ude for en ulykke og har ødelagt eller mistet lemmer. Måske kan der endda udvikles naturlige organer af kroppens egne celler.

I fremtiden vil det ikke være nødvendigt at gå til lægen for at få stillet en diagnose. Nanopartikler kan fungere som små detektiver i kroppen, der finder bakterier og kræftceller i meget små mængder. Partiklerne klæber sig fast til de farlige organismer og celler og udsender derpå et signal, der kan ses i et mikroskop. På den måde kan man tidligt opdage og behandle sygdomme. Et firma i USA har udviklet nanopartikler, der kan spore prostatakræft hos mænd, og teknikken vil også kunne bruges til at undersøge for andre kræftsygdomme, Alzheimers og HIV.


Fødevarer

Stoffer, som kan indkapsle madens fedtstoffer tidligt i fordøjelsen. Derved passerer fedtet blot, hvilket kan føre til vægttab.

Intelligente fødevarer, der mest optimalt giver kroppen det, den har brug for, hvis man er overvægtig, undervægtig, syg eller bare gerne vil leve sundere. Man vil kunne kode bestemte molekyler i kroppen til at give besked, når vi har for meget eller for lidt af noget, eksempelvis kolesterol.


Miljø

Uskadeliggøre drivhusgassen CO2 ved at omdanne den til kalk. Det binder kulstoffet til klipperne i millioner af år og forhindrer, at gassen bidrager til drivhuseffekten.

Nanoflakes kan revolutionere måden solceller bliver fremstillet på. Det kan betyde, at helt almindelige husstande vil kunne få gavn af elektricitet fra solceller og dermed spare penge på strømmen i fremtiden. Nanoflakes har potentiale til at kunne omdanne op til 30 procent af solenergien til elektricitet, og det er dobbelt så meget, som vi kan i dag.


Teknik

Kvantecomputere – en vidundermaskine, der kan foretage nærmest uendeligt mange parallelle beregninger på så godt som ingen tid. Sådan et apparat ville eksempelvis kunne udregne alle mulige trækkombinationer i et spil skak og dermed sætte en definitiv stopper for morskaben ved spillet. Men også planlægge rejser, via hjemmesider, langt mere effektivt og præcist, fordi de mange kombinationsmuligheder i dag gør det svært for vores computere at udføre sådan en opgave.

Satellitter på størrelse med en fingernegl og mobiltelefoner så små, at de kan indopereres i øret.


Andet

Stærk og holdbar emballage, der skåner miljøet og sparer ressourcer.

Stål med såkaldte nanokulstofrør i, der vejer seks gange mindre end almindeligt stål, og er 100 gange stærkere. 

Intelligente tekstiler, såsom sokker med indbyggede guldatomer, så man aldrig får sure tæer, eller tøj, der løbende afgiver medicin i de rigtige mængder. 

Med de såkaldte nanocovers kan man lave stofoverflader, som afviser snavs.