Studerende fortæller

Læs interviews med studerende fra bacheloruddannelsen i naturressourcer:

Højhuse med grøntsager skal brødføde klodens voksende befolkning

"Med vertical farming kan man producere mere mad uden at være bekymret for tørke eller manglende sol." Asger Sten Eskildsen læser naturressourcer og arbejder med vertikalt landbrug i Zoologisk Have i København.

Asger Sten Eskildsen, læser naturressourcer på Københavns Universitet og arbejder med vertical farming
Foto: Asger Sten Eskildsen

På loftet over en restaurant i Zoologisk Have tårner fire etager med grønne planter sig op. De står i kasser, hvor pumper og dyser i bunden sørger for, at de får præcis den mængde vand og næring, de har brug for, mens striber med kunstigt lys erstatter solens livgivende stråler.

Det kaldes vertical farming og er en ny form for landbrug, hvor man i stedet for traditionel dyrkning på flade marker i Guds fri natur har rykket produktionen inden døre. Her dyrker man i højden, uden brug af jord og under forhold, hvor alt kan styres ned til mindste detalje af landmanden.    

”Når man træder ind rummet, får man følelsen af at komme ind i en fugtig regnskov med planter overalt. Samtidig virker det ret hightech med det kunstige lys og de boblende lyde fra pumpesystemerne,” fortæller 25-årige Asger Sten Eskildsen.

Han studerer til daglig naturressourcer på Københavns Universitet og arbejder ved siden af for virksomheden Nextfood, som har et vertikalt landbrug i zoologisk have. For tiden leverer de salater, kål, koriander, thai basilikum og andre friske grøntsager og krydderurter til Københavnske restauranter.

Flere munde og klimakrise får landmænd til at se opad

Dyrkningsmetoden i højderne er ikke bare et smart indslag til hovedstadens fancy restauranter, men kan også være et svar på fremtidens voldsomt stigende befolkningstal, hvor mange flere munde sikkert skal kunne mættes uden at frygte for ændringer i vejr og klima og en høst, der måske slår fejl.

”Hvis vi snakker om en verden, hvor vi skal brødføde måske 10 milliarder mennesker, så handler det om effektivt at kunne producere flere fødevarer på et mindre areal. Med vertical farming kan man producere mere mad uden at være bekymret for tørke eller manglende sol,” forklarer Asger.

Den kontrollerede dyrkning gør også, at man kan spare op til 95 procent af den mængde vand, som man ellers ville bruge ude på marken. Samtidig kan man helt undgå pesticider og andre plantegifte, fordi produktionen indenfor er fri for de skadedyr, som lever ude i naturen.

Kaninhul på Youtube og grøntsager i Saharas ørken

For Asger startede vejen ind i vertical farming gennem et kaninhul på Youtube fyldt med naturdokumentarer og videoer om, hvordan man lavede små, jordfri, indendørs landbrug.

Ved metoden vertical farming dyrkes afgrøderne indenfor under LED-lamper og uden brug af jord
Foto: Asger Sten Eskildsen

”Jeg blev virkelig bidt af den nytænkende måde at gå til dyrkning på, og det fik mig til at søge ind på naturressourcer. Her kom jeg med på et projekt, hvor vi en aften om ugen arbejdede på et dyrkningsanlæg i kælderen,” fortæller Asger, der lige nu selv tester et anlæg i sin lejlighed med chilli, salat og tomat.

På kandidaten og i årerne efter studiet håber Asger på at komme ud i verden og arbejde videre med vertical farming og måske arbejde som konsulent på projekter med nye former for dyrkning af fødevarer.

”Jeg håber på at kunne tage ud i verden og besøge steder, hvor de har brug for alternative dyrkningsmetoder. Fx har de saltvandskølede drivhuse i Sahara-ørkenen, som kunne være interessante at se nærmere på,” siger Asger.

Hør mere om bacheloruddannelsen i naturressourcer – kom til Online Åbent Hus onsdag d. 3. marts eller fredag d. 5. marts kl. 13-17.

Flere interviews med studerende: