Interview med kandidat i pædagogik

Inge Harlung blev kandidat i pædagogik i 2009. I dag arbejder hun som underviser og vejleder for nogle af de mest udsatte borgere i København på rådgivningscentret Servisio i Københavns Nordvestkvarter. Interessen for at hjælpe de svageste borgere opstod allerede i studietiden.

Hvorfor valgte du i sin tid at læse pædagogik?
”Jeg havde altid drømt om at læse til pædagog, men jeg kunne godt lide teori, så jeg var i tvivl. Jeg kan huske, da jeg ved et tilfælde fandt ud af, at pædagogikstudiet overhovedet eksisterede: det føltes som om, det var den rigtige klods, der passede til mig.

Hvad går dit arbejde ud på?
”Jeg underviser og vejleder nogle af de mest udsatte arbejdsløse, som bliver henvist fra jobcentrene. For mig har den målgruppe været den røde tråd i mit studie- og arbejdsliv, og i det her job, kan jeg arbejde med de mennesker på en måde, som jeg rigtig godt kan lide. Det, der driver mig, er at udvikle projekter, og her kan jeg arbejde med det, jeg brænder for, og selv definere måden, jeg gør det på.”

Hvad er de største udfordringer i dit job?
”Man skal have en speciel psyke, for man kommer jo til at høre nogle voldsomme historier en gang imellem. Det skal man vænne sig til, og blive god til ikke at tage det med hjem. Ellers tror jeg, at man går ned eller bliver kynisk. Der er for eksempel mange alkoholikere og narkomaner, der falder i 20 eller 30 gange. Og det kan jeg jo ikke tage personligt, hver gang det sker. Jeg kan ikke redde deres liv - jeg kan kun prøve at hjælpe dem. Jeg ser nogle gange mig selv lidt som en detektiv, der skal prøve at finde de muligheder, der er for de her mennesker.”

"”Det vigtigste råd jeg vil give er, at man ikke skal stresse over, om man helt fra starten ved, hvad man vil.”

- Inge Harlung

Hvad var det første job du fik efter du blev uddannet, og hvordan fik du det?
”Min veninde var blevet kandidat året før mig og arbejdede på et pædagogseminar. De manglede en timeansat underviser, og jeg tror ikke, chefen havde overskud til at slå stillingen op. Så det job fik jeg på min venindes anbefaling. Jeg kunne ikke få en fast stilling, så jeg arbejdede bare som timelønnet, men det var en god måde for mig at komme i gang og få foden ind på arbejdsmarkedet.”

Hvis du skulle give et karrieretip til en ny studerende, hvad skulle et så være?
”Det vigtigste råd jeg vil give er, at man ikke skal stresse over, om man helt fra starten ved, hvad man vil. Jeg ville anbefale, at man prøver nogle forskellige ting af i sin studietid, for at finde ud af, hvilken retning man vil gå i. Jeg vil for eksempel helt klart anbefale at få et studiejob, studere i udlandet eller tage i praktik. Så man netop kan få prøvet nogle ting af og få noget livserfaring.”

Interview oktober 2013.