Karrieremuligheder
Globaliseringen og dens samfundsmæssige konsekvenser gør viden om forskellige religiøse grupper og deres kulturelle betydning central. Den verdenspolitiske udvikling, transnational migration og nye mediers spredning af alternative tolkninger af hævdvundne traditioner peger på vigtigheden af religionsvidenskabelige kompetencer.
Religionsvidenskab er en kulturvidenskabelig uddannelse, hvor du beskæftiger dig med religioners historiske forandringer, deres rolle i samfundet og den måde, de fremtræder på i nutiden.
Uddannelsen giver dig kompetencer til at undersøge forskellige religiøse udtryk i deres kulturelle og sociale sammenhæng samt til at analysere, hvorledes mennesker anvender religionernes fortællinger, billeder og rum.
Du får mulighed for at arbejde med materiale fra hele verden og fra alle tider: tekster, billeder, musik, arkitektur, statistik mv. Du lærer at beskrive og analysere hovedtræk af religionernes historie og deres rolle i nutiden, og du bliver i stand til at benytte teorier og metoder, som anvendes i religionsforskningen.
Desuden får du grundlæggende færdigheder i ét fremmed originalsprog (eksempelvis latin, arabisk, græsk, sanskrit, hindi, tyrkisk eller thai). Ud over dine sprogkompetencer og specialviden om religioner får du en række generelle humanistiske kompetencer, blandt andet at arbejde selvstændigt, analytisk og kritisk samt at formidle komplekse problemstillinger.
Forskningen er en del af undervisningen
Fagets undervisere inddrager eget feltarbejde og materiale fra eksempelvis Mellemøsten, Indien og Østeuropa i kurserne. I uddannelsen lægges der også vægt på danske forhold såsom folkekirkens position i samfundet, religiøse minoriteter i Danmark, religiøse forandringer og religion i uddannelsessektoren.
Religionsvidenskabens forskningsfelt er historiske og samtidige religioner. Analyser af det religiøse livs sociale og kulturelle former i både fortid og nutid indgår som centrale emner. Forskerne skaber blandt andet viden om menneskers religiøse forestillinger og ritualer i forskellige kulturer og tider, migration, minoritets- og majoritetsforhold, magt og religionsfilosofiske emner.
De fleste studerende vælger at læse videre på en kandidatuddannelse. Som bachelor i religionsvidenskab, har du retskrav på at kunne fortsætte på:
Nogle uddannelser kræver særlige forudsætninger og tilvalg, mens andre har et begrænset antal pladser, men du kan undersøge om følgende uddannelser kunne være interessante for dig:
Mange bachelorer i religionsvidenskab vælger at forsætte på kandidatuddannelsen. Kandidatgraden giver adgang til en række forskellige jobmuligheder inden for det offentlige såvel som det private erhvervsliv.
I praktik som forskerAnna og Isak brugte en del af deres tilvalg på 6. og 7. semester på at snuse til livet som forsker på universitet. Det kom der antologien "Religion for øje" ud af. Bogen er skrevet til gymnasieelever, der har en særlig interesse for religion i samfundet. Læs mere og hent bogen gratis her. |
Som færdiguddannet kandidat fra religionsvidenskab kan du sætte den viden og kompetencer, du har med fra studiet i spil på forskellige måder.
Mange kandidater er ansat som undervisere på gymnasier og professionshøjskoler samt som AC-medarbejdere i kommuner og ministerier, eksempelvis inden for integrations- og kulturområdet. Andre finder beskæftigelse på baggrund af deres specifikke viden om religion på museer, biblioteker og forlag, i konsulentvirksomheder eller i forbindelse med bistands-, forenings- og organisationsarbejde. Flere kandidater får arbejde på baggrund af deres generelle teoretiske og metodiske færdigheder. Det kan være i kommunikations- og HR-afdelinger.
Karriereportrætter
Kandidater fra religionsvidenskab bruger deres uddannelse på mange forskellige måder og i forskellige brancher.
Mød 4 færdiguddannede kandidater og læs deres bedste karriereråd til studerende.