Spørgsmål og svar om studiet - sociologi
I mange fag lægges der op til, at eksamensopgaven skrives sammen i en gruppe, men der er ikke tvungent gruppearbejde på sociologiuddannelsen. På 1. semester vil du dog blive placereret i en læsegruppe, og du opfordres til at gøre brug af en læsegruppe gennem hele uddannelsen. I nogle fag skal du til gengæld gå til eksamen individuelt. Det kan både være i forbindelse med skriftlige og mundtlige eksaminer.
På bacheloruddannelsen er der en del obligatoriske kvantitative metodefag - med andre ord skal du have flere fag, der handler om statistik. Her vil du lære at forstå statistik og håndværket bag. Det betyder, at du efter endt undervisning selv kan udarbejde kvantitative undersøgelser. På 1. semester introduceres du til kvantitativ metode i faget ’Elementære Samfundsvidenskabelige Metoder I’. Her lærer du blandt andet, hvordan du bruger statistikprogrammet STATA. På 2., 3. og 4. semester bygges der videre på denne viden i fagene ’Grundlæggende statistik’, ’Videregående Kvantitative Metoder” og ”Nyere Statistiske Analysestrategier”. Du kan læse mere om de respektive fag her. Der er gode muligheder for at arbejde videre med kvantitative metoder i dit efterfølgende bachelorprojekt og på kandidatuddannelsen.
Den primære undervisningsform på bacheloruddannelsen er forelæsninger, hvor hele din årgang vil være samlet i en forelæsningssal med én underviser. Denne undervisningsform er præget af envejskommunikation, hvor du som studerende primært skal lytte og tage noter undervejs. I enkelte fag udbydes der øvelsestimer, hvor en ældre sociologistuderende underviser et mindre hold på 25-30 studerende. Det er eksempelvis gennem øvelsestimer, at du introduceres til statistikprogrammet STATA. Udover forelæsninger og øvelser har mange sociologistuderende en læsegruppe som supplement til den øvrige undervisning.
Sociologiuddannelsen er et fuldtidsstudium. Der er ca. 12 timers undervisning om ugen, og derudover er der en stor mængde læsning. Derfor kan det være en god idé at læse et par semestre, før du søger et studiejob, så du lige kan lære uddannelsen og arbejdsbyrden at kende. Senere hen bliver der mere plads og tid til et studiejob, hvad enten der er tale om fritidsjobs eller mere faglig relevante studiejobs.
De fleste, der starter på sociologi, er glade for at engagere sig både fagligt og socialt i studiemiljøet. Som studerende på sociologi vil du have mange muligheder for at deltage i diverse udvalg og arrangementer. På Center for Sundhed og Samfund er der også et tværfagligt campusmiljø, hvor du både kan møde ældre sociologistuderende og studerende fra de andre samfundsfaglige uddannelser. Læs mere om studiemiljøet her.
Som sociologistuderende kan du tage på udveksling på 5. semester - og der er desuden gode muligheder for at tage på udveksling på kandidatuddannelsen. Sociologisk Institut har indgået samarbejdsaftaler med mere end 60 velrenommerede europæiske universiteter, og Københavns Universitet har desuden en lang række samarbejdsaftaler i resten af verden, som det også er muligt at benytte som sociologistuderende.
Som sociologistuderende kan du også tage i praktik 5. semester - og der er desuden gode muligheder for at tage i praktik på kandidatuddannelsen. En praktik kan både være i det offentlige, private, og i NGO’er - og den kan også tages i udlandet. Sociologiens bredde betyder, at du har stor valgfrihed i forhold til hvad du gerne vil beskæftige dig med i din praktik. Tidligere studerende har været i praktik ved eksempelvis ambassader, nyhedsmedier, ministerier, konsulentvirksomheder, analyseinstitutter og i kommuner.
Sociologiuddannelsen har ikke et specifikt karrieresigte. Uddannelsen kan lede til mange forskellige jobtyper i både den offentlige, private og frivillige sektor. Uddannelsen bestræber sig på at opfylde behov inden for en lang række områder, der bl.a. inkluderer NGO'er, kommuner, ministerier, politiske organisationer, analyseinstitutter, rådgivnings- og konsulentvirksomhed, formidlings- og reklamebranchen samt forskning og undervisning på forskellige niveauer. Færdiguddannede sociologer udfylder almindeligvis jobfunktioner inden for analyse, udvikling, administration og forskning/innovation.