Karrieremuligheder
Som professionsbachelor i tandpleje har du mange muligheder for job. Du vil typisk arbejde med kliniske og sundhedspædagogiske opgaver – ofte i samarbejde med tandlæger og tandklinikassistenter. Du kan både arbejde med børn og voksne, og du kan få job i både offentligt og privat regi. Du har også flere muligheder for videreuddannelse.
Som tandplejer får du kompetencer inden for diagnostik, behandlingsplanlægning, forebyggelse, risikovurdering, behandling og sundhedsfremme.
Du vil fx kunne varetage:
- Undersøgelse med diagnostik af de almindelige tandsygdomme (huller i tænderne, tandkødsbetændelse og paradentose, samt identifikation af andre afvigelser fra det normale)
- Individuel vurdering og vejledning om tændernes pleje og rigtigt kostvalg
- Almindelig tandrensning samt pudsning og polering af fyldninger
- Specielt dybtgående tandrensning mod paradentose
- Fluorbehandling og beskyttende lakering af tænder
- Optagelse og tolkning af røntgenbilleder
- Aftrykstagning
- Konsulenthjælp til personer og grupper, der arbejder med emnet tandpleje
Som professionsbachelor i tandpleje kan du også optages på mange kandidatuddannelser. Nogle vil fx vælge at søge om optagelse på kandidat- eller masteruddannelser, fx:
- Kandidat i folkesundhedsvidenskab (SDU)
- Sundhedsfaglig kandidatuddannelse
- Master i sundhedsfremme (RUC),
- Master i Sundhedsantropologi.
De gældende betingelser for optagelse fremgår af de enkelte kandidatuddannelsers hjemmesider.
Du kan også tage en diplomuddannelse. Du kan søge om optagelse på diplom- og masteruddannelser, når du har minimum to års relevant erhvervserfaring. Uddannelserne gennemføres af langt de fleste som et deltidsstudium ved siden af et arbejde.
Som tandplejer har du mange jobmuligheder. I løbet af studiet får du mulighed for at prøve kræfter med flere af de områder, som du senere kan beskæftige dig med i erhvervet.
Kommunal tandpleje
Du har mulighed for at blive ansat i kommunal tandpleje. Det vil betyde, at dit arbejde vil bestå af klinisk arbejde, undersøgelse samt diagnostik af de almindelige tandsygdomme, herunder forebyggelse og sundhedsfremme. Du vil fortælle børn om kostvaner og vigtigheden af at børste tænder, foretage undervisning i børnehaver og vuggestuer samt deltage i forældremøder m.m.
Privat praksis
På private klinikker indgår du i et tæt samarbejde med tandlægerne. Du foretager undersøgelser samt diagnostik af de almindelige tandsygdomme, depuration, almindelig samt dybdegående fjernelse af tandsten samt pudsning og polering af fyldninger.
Egen praksis
Efter en tilfredsstillende gennemført uddannelse vil du via Sundhedsstyrelsen få ret til selvstændig tandplejervirksomhed. Det betyder, at du må åbne din egen praksis og foretage alle de behandlinger, som ligger inden for en tandplejers kompetencer.
Private virksomheder
Du kan bl.a. ansættes i virksomheder med produktion og salg af tandplejemidler.
Underviser
Du kan også ansættes på tekniske skoler som underviser. Det kan bl.a. være på tandklinikassistentuddannelser, social- og sundhedsuddannelser og andre erhvervsuddannelser. Desuden ansættes tandplejere på Skolerne for Klinikassistenter og Tandplejere i København og Aarhus som undervisere på tandplejeruddannelserne.
Andre muligheder
Der er også mulighed for, at du kan få job i lægepraksis, institutioner og fagforeninger. Der er også tandplejere, der søger beskæftigelse i udlandet.