Et stabilt udgangspunkt for arbejdet med dyr - studerende Jesper Arnö læser veterinærmedicin

Jesper Arnös drømmejob er sammensat. Når han er færdiguddannet, vil han gerne arbejde som veterinær i en zoologisk have eller i et akvarium med fokus på fugle, krybdyr og fisk kombineret med et forskningsjob inden for krybdyr og padder.

Jesper har altid vidst, at han gerne ville arbejde med dyr. ”Jeg har arbejdet som dyrepasser/dyresygeplejerske i et science center i Göteborg - en blanding mellem Danmarks Akvarium, Randers regnskov og Experimentarium, hvor jeg primært arbejdede med krybdyr og fugle. Da jeg havde arbejdet der i fem år, tænkte jeg: Jeg skal gøre noget mere! Jeg havde arbejdet tæt sammen med en dyrlæge, hvilket inspirerede mig til at søge ind på veterinærmedicin,” siger Jesper.

Hvordan er det at læse veterinærmedicin?

Når du læser veterinærmedicin, så lærer du om dyr. Du lærer om dyrs fysiologi og anatomi. Hvordan påvirkes dyrene, hvis de bliver syge? Hvorfor bliver de syge? Og hvordan kan vi gøre dem raske?

”Det er en bred uddannelse, og ikke alle kommer til at arbejde klinisk med dyr”, fortæller Jesper. Der er meget at læse på uddannelsen, og de veterinærstuderende har mange forelæsninger og øvelseshold, men Jesper pointerer: ”Jeg synes, det er godt, at uddannelsen er så bred. Der er rigtig meget, som vi skal lære, men til gengæld får vi en meget stabil grund at stå på, når vi er færdige.”

Jesper og hans medstuderende har allerede på bachelordelen prøvet kræfter med dyr på en lidt mere praktisk måde end ved blot at læse om dem. ”I anatomi fik vi i en gruppe på 10 studerende en død hund, som vi arbejdede med et halvt år. Der var forskellige øvelser et par gange om ugen, hvor vi havde om forskellige dele af kroppen. Vi tog udgangspunkt i noget, som vi havde læst om, og så kiggede vi på de ting i hunden bagefter.”

Har du mulighed for at komme ud og afprøve din viden, mens du læser veterinærmedicin?

Det er først på kandidatdelen, at de studerende får lov til rigtig at arbejde med levende dyr. Du har dog som studerende mulighed for at arbejde med dyr tidligere, hvis du arrangerer en form for praktik eller får fingre i et studiejob, fortæller Jesper.

”Alle sommerferier har jeg arbejdet på et større dyrehospital i Göteborg. Første år arbejdede jeg med hunde og katte, og de to sidste år har jeg arbejdet med alle de andre dyr for eksempel marsvin, fugle og krybdyr. Jeg arbejder som sygeplejerske, hvor jeg assisterer ved operationer, sørger for at dyrene har det godt i deres bure, giver dem medicin, og skriver deres sygdomshistorie ned. Det er spændende, og jeg får lov til at være med til det hele,” siger Jesper.

Hvordan er studiemiljøet?

Jesper kommer fra Göteborg, og han synes, at det var en hård start på grund af de sproglige barrierer: ”Det var hårdt i starten, fordi jeg ikke kunne forstå folk. Den første forelæsning i kemi på dansk, der kunne jeg ikke engang forstå, hvilke stoffer underviseren talte om.” På trods af sprogvanskelighederne i starten er Jesper rigtig glad for at gå på veterinærmedicin: ”Når jeg står op om morgen og kommer hertil, så føles det lidt som at være hjemme. Det kan godt være, at det er hårdt, og man tænker: Jeg vil bare gerne blive i sengen, men det er hyggeligt at mødes. Man får et liv her,” siger Jesper.

Og Jesper er også selv aktiv engageret i at skabe et godt studiemiljø: ” Vi har et musiklokale, som vi fik for et år siden. Jeg og en anden fyr var involveret i det i starten, fordi vi syntes, at det var for dårligt, at et så stort universitet ikke havde et musiklokale, og så fik vi det. Og nu har vi en formand, der sammen med et par andre gutter, har søgt en masse legater, så vi kan købe udstyr,” fortæller Jesper.