Halvt i habitjakke – halvt i kittel

Ole Møller Dall
Formuleringsfarmaceut
Novozymes A/S

Jeg ville oprindeligt have været kok og startede derfor med at gå i lære. Men jeg fandt hurtigt ud af, at arbejdstiderne og stressniveauet ikke lige var mig, så jeg startede på HTX i stedet. Jeg var ret interesseret i kemi og biologi, og jeg havde en forestilling om, at jeg skulle være læge. En kammerat skulle imidlertid starte på farmaceutuddannelsen, og det fortalte han så lidt mere om. Jeg tænkte, at det lød da egentlig ret sjovt, og så flyttede jeg fra Herning til København og startede på School of Pharmaceutical Sciences.

Da jeg nærmede mig afslutningen af studiet vidste jeg ikke rigtig, hvad jeg skulle lave efterfølgende, men vidste bare, at det skulle være praktisk – jeg er ikke så god til at være akademiker.

JOB VIA KONTAKTER I NETVÆRKET

Allerede inden jeg havde afleveret speciale fik jeg et job som rejsefarmaceut i Apotekerforeningen, hvor jeg endte med at være i to år. Det var sådan en nødvikarordning, Apotekerforeningen havde for at hjælpe især de små apoteker, hvis apotekeren blev syg.

To kammerater var ansat på en medicinalvirksomhed, der hed GEA, og da de søgte én, slog jeg til. Jeg snakkede med mine venner i virksomheden, skrev en ansøgning og fik jobbet som formuleringsfarmaceut – at formulere et lægemiddel betyder, at man finder frem til den optimale form (fx tablet eller salve) og sammensætning af lægemidlet og hjælpestoffer, så lægemiddelstoffet virker efter hensigten.

Netværket fra studiet er uvurderligt – men ikke kun i karrieresammenhæng. Jeg bruger det meget i dag, fordi jeg ved, hvor folk er ansat, og hvem jeg skal ringe til, hvis jeg skal have afklaret et eller andet specifikt.

POLYMERER TIL GAVN FOR PATIENTEN

Jeg er i dag ansat i en afdeling af Novozymes A/S med cirka 350 ansatte, som hedder Novozymes Biopharma. Her producerer vi farmaceutiske polymerer til lægemiddelindustrien. Polymerer er et geleringsmiddel – altså et fortykkelsesmiddel, som kan danne en gel. Polymerer har utrolig mange anvendelsesmuligheder og bruges fx i cremer, øjendråber og injektionsvæsker.

Min primære opgave er at opbygge såkaldte claims til nye applikationsområder – det betyder, at jeg er med til at finde ud af, hvor vi kan bruge særlige polymerer. I hvilke lægemidler kan vi bruge dem og hvordan? Og når vi har afdækket det, er der så andre lægemidler, vi også kan bruge et konkret polymer i? Ofte kigger vi på specifikke sygdomsområder som fx slidgigt, hvor vi så undersøger de eksisterende lægemidler på markedet og forsøger at finde ud af, om vi kan bruge vores polymerer i dem for at forbedre lægemidlet.

Lige nu sidder jeg fx med nogle drug release-forsøg og laver geler. Drug release handler om, hvordan det aktive stof i et lægemiddel bliver frigivet i kroppen for at have den tilsigtede virkning. Så laver jeg nogle sammenlignende forsøg mellem nogle geler med vores polymerer og nogle uden for så at holde frigivelsesprofilerne op imod hinanden. Hvis vi kan formulere en længere frigivelsestid, så kan det betyde, at man som medicinbruger måske kan nøjes med at injicere lægemidlet én gang om ugen i stedet for en gang om dagen.

FORRETNINGSMAND MED FOD PÅ LABORATORIEARBEJDET

Jeg bruger også en del af min tid på at være teknisk support for vores sælgere. Vores kunder er lægemiddelindustrien, og de har ofte en masse farmaceutiske spørgsmål, som sælgerne ikke kan svare på. Så deltager jeg i møder og er ofte kontaktleddet mellem os og deres udviklingsafdeling eller deres kemikere. Efterfølgende tager jeg ofte ud til kunderne og hjælper med at implementere nye processer i deres produktion, som inkorporerer vores polymerer.

Man kan sige, at mit job er halvt habitjakke og halvt kittel. Nu har der fx været en lang periode, hvor jeg primært har befundet mig i laboratoriet, men om en uge tager jeg til vores kontor i Boston til kundemøder, hvorefter jeg skal et kort smut til Helsinki og

efterfølgende til en konference i Berlin. Her skal jeg hjælpe marketingafdelingen med at svare på farmaceutiske spørgsmål.

LÆGEMIDDELEKSPERT I EN INTERNATIONAL VIRKSOMHED

Vi har for nylig oprettet en stor fabrik i Kina, hvor vi producerer nogle af vores polymerer, og det projekt har jeg været dybt involveret i. Jeg har været derovre en del gange nu og har været med til at udvikle arbejdsgange lokalt.

I modsætning til mange af mine kollegaer er jeg en af de eneste i afdelingen med en farmaceutisk baggrund og dermed lægemiddelekspertise. Samtidig har jeg en meget praktisk tilgang til min lægemiddelfaglighed: Jeg synes, det er meget mere interessant at gå i laboratoriet og blande to væsker og få resultatet end at lede efter resultatet i litteraturen.

De fleste af mine kollegaer er hardcore kemikere, hvilket betyder, at de ikke ved så meget om lægemidler, og hvordan vores polymerer virker i lægemidler. Her spiller min farmaceutiske baggrund en afgørende rolle.