Nøgleposition i kvalitetssikring af lægemidler

Karen Søndergaard
QC Specialist, QP
LEO Pharma A/S

Da jeg afsluttede gymnasiet var jeg fast besluttet på, at den næste årrække af mit liv skulle udspille sig på farmaceutuddannelsen ved Københavns Universitet. Jeg havde taget Hvad kan jeg blive-testen, og her var farmaceut et af de forslag, der dukkede op. Jeg blev nysgerrig, bestilte noget mere materiale fra School of Pharmaceutical Sciences, og var efterfølgende solgt.

Sammensætningen af det praktiske og det boglige, som alt sammen kredsede om lægemidler og kombinerede mine interesser for kemi og biologi, var sød musik i mine ører. Og det store fokus på det sociale element i form af foreninger og arrangementer gjorde det endnu lettere for mig at rykke tilværelsen på Fyn op og drage mod øst.

READY. SET. FARMACEUT.

Heldigvis levede første dag på farmaceutuddannelsen op til alle mine forventninger. Man tog godt imod alle de nye studerende – der var et godt introforløb på universitetet, og da jeg samtidig flyttede ind på et kollegium fik jeg lynhurtigt opbygget et netværk i København.

I løbet af studietiden var jeg tutor samt en del af den studenterdrevne rengøring på universitetet. Jeg deltog naturligvis også i både fester og fredagsbarer, men brugte i det hele taget en masse tid sammen med mine medstuderende. Det betyder, at jeg i dag har et stort netværk af fagfæller.

CAND.PHARM. OG HVAD SÅ NU?

Da jeg var ved at være færdig med farmaceutuddannelsen, havde jeg en forestilling om, at jeg enten skulle lave noget relateret til produktionen eller QA/QC (Quality Assurance/Quality Control). Heldigvis blev begge forestillinger til virkelighed hos LEO Pharma A/S.

Jobbet hos LEO Pharma A/S er mit første job som færdiguddannet farmaceut, og jeg fik det ved at søge en opslået stilling. Det skal dog tilføjes, at jeg under noget af min studietid havde et studiejob i produktionen på LEO, som gav et godt indblik i, hvordan det er at arbejde med lægemidler, efter SOP’er (Standard Operating Procedure) og GMP’er (Good Manufacturing Practice), og hvordan hele flowet er i en lægemiddelvirksomhed.

Jeg synes, at den første tid fra studerende til fuldtidsansat har været hård og lidt af en omvæltning, fordi man pludselig har så mange timer i et fast skema. Jeg har ikke længere den samme frihed og fleksibilitet, som da jeg var studerende, hvor jeg mere eller mindre kunne planlægge døgnets 24 timer, som det passede mig. Samtidig har jeg fået 15 kilometer til arbejde – i modsætning til de 250 meter til universitetet – hvilket også gør dagene lidt længere. Til gengæld har jeg et enormt spændende job som jeg elsker at vågne op til hver morgen.

Efter studiet følte jeg mig ret godt rustet til mødet med arbejdsmarkedet. Min uddannelse gav mig en masse faglige kompetencer, som jeg stadig trækker på i dag. Jeg er naturligvis bedre til at udføre mit arbejde i dag end jeg var på dag ét, men det er også vigtigt at huske på, at virksomheden investerer i en medarbejder, når de ansætter en.

Ligesom på School of Pharmaceutical Sciences er der også på LEO Pharma A/S mange foreninger — som fx en løbeklub, en vinklub og en sangklub. Og da en del af mine kollegaer kommer med samme uddannelse som mig, har vi jo et fælles bånd – en fælles baggrund i en eller anden udstrækning.

FULDT OVERBLIK TIL GAVN FOR PATIENTEN

Min titel er QC Specialist, QP (hvor QC står for Quality Control og QP for Qualified Person), og mit job er at sikre kvaliteten af de lægemidler, der skal ud til patienterne. I praksis handler mit job om, hvordan vi sikrer og forbedrer kvaliteten gennem hele produktionen af lægemidlerne. Dels gennem udviklingsprojekter, hvor vi forsøger at optimere kvalitetssikringen i hele processen, og dels ved kontrol af dokumentationen for vores eksisterende processer. Omkring 40 procent af min arbejdstid foregår i selve produktionen, hvor vi kan supportere og sparre med medarbejderne om, hvordan man skal forholde sig i særlige situationer, og hvordan vi hele tiden kan gøre tingene bedre. Alt er dokumenteret i lægemiddelindustrien, for at sikre, at alt foregår efter reglerne for GMP. Det betyder, at både de anvendte råvarer, måleudstyr, software, emballage og alt andet, der indgår i produktionen af et lægemiddel, er kvalitetssikret og dokumenteret til punkt og prikke. I sidste ende er det mit og mine kollegaers job at trykke på den grønne knap, der frigiver et lægemiddel til markedet eller til klinisk afprøvning. Eller at trykke på den røde knap, hvis der er noget, som ikke lever op til kravene. Man kan sige, det er vores fornemste opgave at værne om patienterne.

Jeg synes, at noget af det sjoveste ved mit job er, at jeg har kontakt til så mange forskellige mennesker i forskellige faggrupper i hverdagen. Der er over 1.000 mennesker på LEO Pharma A/S, og jeg føler, at jeg har berøring med mennesker i stort set alle funktioner. Det kræver et stort overblik, men det er også noget af det, der gør det rigtig sjovt og spændende.