Jeg vil blive ved med at lære

Cilie Hansen er kandidat i fysik og arbejder i dag som statistisk programmør i Novo Nordisk. Hun har bl.a. ansvar for at bearbejde og analysere data fra kliniske studier af diabetesmedicin.

Cilie Hansen, færdiguddannet kandidat i fysik fra Københavns Universitet

Navn: Cilie Hansen
Alder: 26 år
Kommer fra: Ringsted
Bacheloruddannelse:
De fysiske fag
Kandidatuddannelse:
Fysik
Nuværende arbejdsplads:
Novo Nordisk

Hvad mit job går ud på

”Jeg er statistisk programmør eller trial programmer i mit daglige arbejde. Det betyder, at jeg bearbejder de data, vi får, når vi laver kliniske studier af ny medicin, så de opfylder myndighedernes krav til studierne. Derudover har jeg også en projektlederrolle, fordi jeg skal koordinere samarbejdet mellem læger, data managers, som tjekker for fejl i data, og medical writers, der skriver den endelige rapport, når vi har lavet vores arbejde.

Lige nu arbejder jeg med data fra et klinisk studie af Semaglutid, der er et præparat, som kan sænke blodsukkeret hos Type-2 diabetikere. Vi har testet Semaglutid mod placebo – det vil sige, at vi har givet stoffet til én gruppe patienter og placebo-medicin til en anden gruppe patienter, og så har vi målt på, hvem der opnår det laveste blodsukker-niveau. Når jeg så analyserer de data, ved jeg ikke, hvilke patienter der har fået stoffet, og hvem der har fået placebo. Det sker for at undgå, at jeg er forudindtaget og derved kan påvirke resultatet.

Hvordan jeg fik jobbet

I slutningen af min bacheloruddannelse fandt jeg ud af, at komplekse systemer var det jeg brændte for inden for fysikken. Jeg havde forestillet mig, at jeg skulle fortsætte med en ph.d. efter kandidatuddannelsen, men den tanke gik jeg væk fra under mit speciale. Jeg syntes, det var et meget selvstændigt og til tider ensomt arbejde, og jeg havde ikke lyst til at fortsætte den arbejdsform. Derfor var jeg ret afklaret med, at jeg ville ud og have et job i industrien.

Så da min gamle bachelorvejleder en dag gjorde mig opmærksom på en ledig stilling i Novo Nordisk, slog jeg til og søgte stillingen. Jeg havde også søgt et job som IT-konsulent hos Net Company og var så heldig, at jeg fik et jobtilbud fra dem begge, ovenikøbet på samme dag – det var en fredag, så det blev en rigtig god weekend!

Jeg valgte jobbet på Novo Nordisk, fordi det giver mig lidt forbindelse til den videnskabelige verden. Samtidig kan jeg godt lide, at der er meget dataanalyse i mit arbejde.

Hvad jeg brænder for

Helt overordnet er jeg motiveret af at være en del af et team og levere et stykke kvalitetsarbejde. Det er dejligt, at der er folk, som følger op på mit arbejde, spørger ind til det og påskønner det. Det er en god følelse at have fået ansvar og bidrage til noget større.

Til daglig kan jeg godt lide, at en del af min dag kan gå med hovedtelefoner på, mens jeg sidder fordybet i at skrive kode. Hvis koden så driller, kan jeg gå ud og svare på mails og lave koordinerende arbejde. Og så er det fedt, når jeg får stillet en svær opgave, hvor jeg får lov at tænke og udfordre mig selv og måske endda lærer at bruge nogle nye redskaber til at løse opgaven.

Hvordan jeg bruger min uddannelse i jobbet

Fra min uddannelse har jeg især lært at sætte mig ind i kompliceret materiale og så blive ekspert på det lynhurtigt. Fysikken har også givet mig evnen til systematisk tænkning og til at optimere arbejdsprocesser. Det er kommet mig til gode her, når jeg arbejder med projekter, hvor mange mennesker er involveret.

Derudover har jeg selvfølgelig lært at programmere – jeg var nok ikke blevet ansat her, hvis ikke jeg havde programmeringserfaring. Da jeg startede på Novo Nordisk, kendte jeg ikke det programmeringssprog, der bruges her, men det gik lynhurtigt at lære det, fordi jeg havde kompetencen med fra uddannelsen.

Hvad jeg vil arbejde mere med i fremtiden

Jeg har en idé om, at jeg helst ikke skal lave den samme opgave to gange. Jeg vil gerne forblive i tilstanden, hvor jeg lærer. I Novo Nordisk er der gode muligheder for at videreudvikle sig. Vi bliver faktisk opfordret til at skifte job, fordi det kan være gavnligt for virksomheden, at medarbejdere med ekspertise på ét område kan indgå i andre sammenhænge.

For mig skulle næste skridt være at blive statistiker. Statistikerne beskriver blandt andet, hvordan de kliniske studier skal foregå, hvilke analyser der skal laves, og hvordan vi skal håndtere manglende data i et studie. Statistikere og programmører arbejder meget sammen, fx består min afdeling af statistikere og programmører.

Hvad jeg gjorde for at fremme karrieren, mens jeg læste

At involvere mig i studielivet på fysik (som er fantastisk!) har vist sig at være en af de bedste ting, jeg har gjort for karrieren, selvom jeg ikke var bevidst om det i sin tid. Gennem mit engagement i studielivet fik jeg et kæmpe netværk. Jeg fik fx kontakt til professorer, som gav mig tips om ph.d.-opslag, og så kan jeg takke mit netværk for, at jeg fik jobbet hos Novo Nordisk og nu arbejder sammen med min gamle vejleder.

Jeg tror også, at noget af det vigtigste man kan gøre for sig selv er at arbejde med noget, der ligger uden for ens fag. Prøve ting af. Mange fysikere er virkelig dygtige på deres felt, så hvis du kun konkurrerer på de parametre, kan det være meget svært at få de gode jobs. Hvis du har andre ting at byde ind med, står du stærkere.

Under min kandidatuddannelse var jeg fx på et praktikophold i Panama, hvor jeg arbejdede med salg hos et firma, der installerede navigationsudstyr på skibe. Jeg har også været anfører på et fodboldhold, og jeg har privatundervist elever i fysik – det er noget, jeg senere har sat pris på, fordi jeg fik øvet mine formidlingsevner overfor personer, der måske ikke altid forstår det komplicerede fysikstof. Og så har jeg været tjener. Det lærte mig at opretholde en professionel facade i forskellige situationer. Man skal ikke undervurdere, at alle jobs føjer noget til dine kompetencer.”