Interview med Martin Schaadt

Færdiguddannet kandidat i de fysiske fag

Jeg ved bare at der er uanede muligheder når man først har fået en ph.d. i fysik.
Da jeg forrige sommer var til jobsamtale for at blive ansat som analytiker i Nordea Markets, blev jeg på et tidspunkt spurgt: "Hvad vil du så gøre, når der står en trader og skubber til dig, skriger dig ind i hovedet, at du er en kæmpe nar, der skal tage sig sammen, og der samtidig kun er 30 sekunder tilbage til at regne en pris korrekt ud?". Så tænkte jeg "Wow, det er lige som i 'Wall Street' - her bliver jeg bare nødt til at arbejde."

Men hvordan i alverden kommer en ph.d. i fysik på den uhyrlige tanke at gå til jobsamtale i en investeringsbank? Det kunne jeg aldrig have fundet på, da jeg begyndte mine fysikstudier ved Niels Bohr Instituttet. Men tiderne ændrede sig. Fysikere begyndte i stigende grad at søge nye græsgange i takt med, at private virksomheder blev stærkere repræsenteret ved internationale fysik-konferencer, hvor de kappes om at snuppe de bedste folk. 

Pointen er, at en uddannelse som fysiker udvikler en række nyttige egenskaber, der kan bruges i mange sammenhænge. Fysikere er gode til at forstå en problemstilling, bygge en model der er simpel nok til at være håndterbar, men samtidig kompliceret nok til at fange essensen i problemet og dernæst finde løsninger til modellen.

Den slags er der i høj grad brug for ikke mindst i en investeringsbank. Mest fascinerende for en fysiker er nok, at modelbygningen faktisk kan påvirke de finansielle markeder.

Under alle omstændigheder er det et faktum at investeringsbanker verden over huser et ganske pænt antal fysikere og matematikere, og tallet er stigende.

Har jeg så fortrudt at jeg læste fysik? Langt fra. Jeg føler mig ekstremt privilegeret, fordi jeg har fået lov til at beskæftige mig med det eneste virkeligt interessante fag der findes. Det eneste fag der på samme tid er smukt, udfordrende, abstrakt, kunstnerisk, filosofisk, og visionært. Jeg ved bare at der er uanede muligheder når man først har fået en ph.d. i fysik.