Interview med kandidat i kinastudier

Henrik Kragh blev kandidat i kinastudier i 2012. I dag arbejder han som Concept Store Manager hos Grundfos og tilbringer det meste af arbejdstiden i Shanghai. Han valgte at læse kinastudier på grund af en rejse til Kina, hvor den kinesiske kultur og historie fascinerede ham. Siden har studiet givet ham drømmejobbet hos Grundfos.

Hvorfor valgte du i sin tid at læse kinastudier?
”Det var faktisk lidt af et tilfælde. Jeg havde færdiggjort min bachelor fra RUC i Virksomhedsstudier og skulle efter planen fortsætte med at læse kommunikation på kandidaten. Men den plan blev fuldstændig ændret, efter at jeg havde været på en rejse til Kina. Jeg var blevet virkelig betaget af den kinesiske historie, kultur og natur og ikke mindst det kinesiske køkken, og året efter startede jeg med at læse kinastudier”.

Hvad går dit arbejde ud på?
”Kort fortalt så er jeg ansvarlig for vores Concept Store i Shanghai og vores showrooms i Beijing og Chongqing. Langt størstedelen af tiden er jeg i Shanghai, hvor vi udstiller vores produkter og har faciliteter til at afvikle store arrangementer, kundebesøg og interne møder. Når vi har besøg af kunder, er det mit ansvar at modtage dem og give en introduktion til Grundfos’ værdier såvel som historie i Danmark og Kina. Jeg er også ansvarlig for, at vores forskellige showrooms ser så godt ud som muligt, og at vi har de mest relevante produkter udstillet”.

"Jeg var blevet virkelig betaget af den kinesiske historie, kultur og natur og ikke mindst det kinesiske køkken, og året efter startede jeg med at læse kinastudier.

Henrik Kragh

Hvad er de største udfordringer i dit job?
”En stor udfordring er at få alle nye produkter udstillet i vores showrooms. Dels er der den økonomiske side af det, hvor jeg skal vurdere, om jeg vil bruge mit budget på at indkøbe nye relativt dyre produkter. Dels er der den logistiske side af at få transporteret pumper, der kan veje op imod et ton, rundt til udstillinger og messer rundt omkring i Kina, uden at de bliver beskadiget. Nogle af mine kinesiske kolleager kan også være ret spontane. Fx kan de finde på at ringe og sige, at de kommer med 15 kunder om en time, og at de har brug for et mødelokale samt en historisk og teknisk præsentation. Det er også en udfordring”.

Hvad var det første job du fik, efter du blev uddannet, og hvordan fik du det?
”Mit første job var som personlig assistent for direktøren i en kinesisk virksomhed i Shanghai. Under mit studie havde jeg været i praktik hos Invest in Denmark i Shanghai, og efter en endt tur i Kina, tog jeg ud for at besøge mine gamle kolleger på praktikstedet. Der fortalte en tidligere kollega mig, at han kendte en kinesisk virksomhedsejer, der gerne ville etablere sin virksomhed i Danmark. Virksomhedsejeren søgte derfor en dansker, som kunne kinesisk, så jeg var til jobsamtale hos ham, og kort tid efter flyttede jeg til Kina for at arbejde”.

Hvis du skulle give et karrieretip til en ny studerende, hvad skulle det så være?
”Jeg tror, man kan give sig selv en stor fordel, hvis man relativt tidligt i studiet gør sig klart, hvad man godt kunne tænke sig at arbejde med senere. På den måde kan man i højere grad dygtiggøre sig igennem de opgaver, man skriver og det praktikophold, man vælger. Det job jeg har nu, blev jeg kørt i stilling til af en tidligere holdkammerat fra et dansk fodboldhold i Beijing, der har et headhunterfirma. Så et godt netværk kan selvfølgelig også være afgørende”.

Interview februar 2015.