Faglig profil og job – Københavns Universitet

Kommunikation og it > Faglig profil og job

Faglig profil og job

På kandidatuddannelsen i kommunikation og it arbejder du med kommunikation mellem mennesker formidlet gennem it-systemer og -netværk. Du lærer, hvordan it-systemer er opbygget, og hvordan de kan bruges i netværk, der forbinder mennesker i arbejds- og hverdagslivet. Uddannelsen adskiller sig fra beslægtede it-uddannelser inden for humaniora ved at have et stærkt fokus på analyse og metode kombineret med praktiske kompetencer inden for systemudvikling og human-computer interaction og kreativ og innovativ konceptudvikling.

Læs også om forskningen på faget.

Jobmuligheder

Uddannelsen er udviklet i tæt samarbejde med dine kommende arbejdsgivere, som bla. kan være toneangivende virksomheder som DR, IBM, Copenhagen Entertainment, Novo Nordisk og Danske Bank. Det betyder, at uddannelsen er meget erhversrettet, og der er generelt en meget høj beskæftigelse.

Med en kandidatgrad i kommunikation og it kan du finde beskæftigelse i medievirksomheder, it-virksomheder og andre større virksomheder og organisationer inden for forretningsudvikling og kommunikation, hvor du kan arbejde som UX-designer, systemudvikler, medieforsker, program- eller kommunikationsmedarbejder, it-graduate, projektleder, digital forretningsudvikler eller konsulent. Du kan også prøve lykken og starte eget firma fx. inden for it-baserede kommunikationsløsninger til underholdning, undervisning, forvaltning eller andre forretningsområder. 

Her kan du læse, hvad nogle af de kandidater, der er blevet færdige med uddannelsen, beskæftiger sig med idag.

Mathias Nick Andersen, Head of Digital Excellence hos Falck

Mathias Nick Andersen blev færdig kandidat i kommunikation og it i 2014.

Mathias Nick AndersenHvordan fik du dit job?

Jeg skrev speciale i samarbejde med Falck og fik i den forbindelse nogle gode kontakter. Allerede nogle måneder efter specialet blev kontaktet af Falck og spurgt, om jeg ville være med i en nystartet digital innovationsenhed. I starten af 2015 startede jeg som digital forretningsudvikler, hvor mit ansvar var at designe og udvikle digitale koncepter, der udfordrede Falcks eksisterende forretningsmodeller og produkter. Halvandet år senere fik jeg så muligheden for at stå i spidsen for Falck Assistances digitale afdeling, hvor jeg nu sidder.

Hvad går dit arbejde ud på?

I Falck Assistance har vi en række digitale platforme, som kommende, nye og eksisterende kunder bliver mødt af fx vores hjemmeside, apps og selvbetjeningsløsninger. Sammen med mit team skal jeg sørge for, at platformene fungerer bedst muligt for brugerne, samtidig med at de skaber forretningsmæssig værdi. Et eksempel er vores hjemmeside, som er vores udstillingsvindue og webshop, der konstant skal videreudvikles og optimeres. En stor del af mit arbejde er også at identificere, hvor i kunderejsen vi kan digitalisere fx med selvbetjeningsløsninger, men det kan også være i produkt- og forretningsudvikling, hvor jeg har ansvaret for at digitale muligheder tænkes ind fra start.

Hvordan bruger du din uddannelse i arbejdet?

På Kommunikation og IT lærer man om vigtigheden af at inddrage brugerne og forstå deres situation, før man kigger på teknologien. Det bruger jeg hver dag, når vi skal prioritere og tilrettelægge vores initiativer og projekter. Det er vores ansvar at skabe løsninger, der balancerer kundebehov, forretningsværdi og teknologiske muligheder, og på studiet har jeg tilegnet mig en masse metoder og teorier, der gør det muligt.

Hvad er dit karrieretip til nye studerende?

Det vigtigste er at komme ud og få nogle praktiske erfaringer ved siden af studierne, så du kan spore dig ind på, hvor og hvordan du kan bruge det, du lærer på uddannelsen. Find et studiejob, lav noget frivilligt arbejde eller start en lille virksomhed. Det handler om at få afprøvet sig selv og den viden, man tilegner sig. Det er også uvurderlig læring at skrive opgaver i samarbejde med virksomheder eller andre organisationer, og noget som jeg personligt, har haft stor gavn af.

Læs om Mathias' projektsamarbejde med Falck i studietiden her.

Interview, april 2017

Sara Victor-Hansen, it-forretningskonsulent i Novo Nordisk

Sara Victor-Hansen blev færdig kandidat i kommunikation og it i 2014.

Sara Victor-HansenHvordan fik du dit job?

Efter endt studie startede jeg i Novo Nordisk som Business IT graduate - et to-årigt rotations-program for nyuddannede. Efter at have været i fire forskellige afdelinger i it-organisationen, inkl. en udstationering til EU-hovedkontoret i Zürich, blev jeg ansat i min nuværende stilling som it-forretningskonsulent. Jeg fik oprindeligt jobbet som Business IT graduate igennem et traditionelt jobopslag, som jeg søgte.

Hvad går dit arbejde ud på?

I dag arbejder jeg som it-forretningskonsulent (á la management-konsulent) i Novo Nordisk med fokus på it-projektledelse. Min afdeling er en intern konsulentenhed, der sælger ressourcer ud til it-projekter i virksomheden. Mit arbejde er kort fortalt projektledelse i en stor, global virksomhed – i samarbejde med et team af andre projektledere, it-specialister og forretningseksperter. Jeg har bl.a. stået for udbudsprocessen i et indkøb af cloud-teknologi, hvilket inkluderede facilitering af indsamlingen af brugerbehov, demonstrationer af brugerscenarier i de potentielle systemer - et alternativ til de traditionelle kravsspecifikationer - og tilrettelæggelse af evalueringsforløbet inkl. leverandørhåndtering. På nuværende tidspunkt står jeg i spidsen for en migreringsanalyse for et implementeringsprojekt, der påvirker hele virksomheden, hvilket er et godt eksempel på en rolle, hvor brobygningen mellem it og forretningen er essentiel. 

Hvordan bruger du din uddannelse i arbejdet?

De metoder og den viden, jeg har erhvervet mig på studiet, bruger jeg dagligt i planlægningen og eksekveringen af både større projekter og mindre forløb. Jeg har en række metoder, jeg kan hive op ad værktøjskassen: Hvilken metode er bedst egnet i situationen til at opnå det ønskede resultat? Hvordan skal vi involvere slutbrugerne og vores interessenter – interview, observation, kravspecifikationer, brugerscenarier, visualiseringer, dataanalyser, tænke-højt-tests eller bare en mail eller en kop kaffe ved kaffemaskinen? Hvordan vurderer man, om den ene konfiguration af et standard it-system er bedre end en anden? Det er bare nogle af eksemplerne på spørgsmål, hvor min viden fra studiet har hjulpet mig på vej.

Hvad er dit karrieretip til nye studerende?

Faglig selvtillid har været nøgleord for mig i forhold til at skabe et tilfredsstillende og udfordrende arbejde. Som nyuddannet er det forventet, at du bringer ny viden til bordet, men som med alle gode idéer skal man argumentere for dem. Måske i endnu højere grad som nyuddannet, fordi man ikke har så meget erfaring at trække på. Det kræver viden at kunne argumentere og selvtillid at turde gøre det. Brug din studietid til at gøre alt det, der vil give dig faglig selvtillid, så du ved, hvad du kan, og kan vise det, når du står med dit første job. Udfordr dig selv i de sikre rammer, f.eks. via præsentationer foran dine medstuderende, som vil gøre dig mere sikker i dine præsentationsevner efter endt studie. Få et relevant studiejob, hvor du prøver dine kompetencer af og forventningsafstemmer med dig selv, hvad det vil sige at have et (bestemt) job efter endt studie. Og find ud af, hvad du synes er spændende ved studiet. De fag eller emner, der får dig (glad) op om morgenen, er også dem, der vil holde dig i gang i et fremtidigt job. 

Interview, august 2017

Frejdie Søndergård-Gudmandsen, it-konsulent hos cBrain

Frejdie Søndergård-Gudmandsen blev færdig kandidat i kommunikation og it i 2015.

Frejdie Søndergård-GudmandsenHvad går dit arbejde ud på?

cBrain udvikler sagsbehandlingssystemer for den offentlige sektor. Pt. bruger mere end halvdelen af de danske ministerier og en god håndfuld styrelser vores program. Vi har også internationale projekter, f.eks. har jeg været med til at implementere programmet i Liverpools City Council. Min rolle i cBrain er stå for implementeringsprojekter. Jeg er med i hele processen fra afdækning af kundens arbejdsgange og -behov, opsætning af systemet til kundens behov og koordinering af selve den tekniske installation til undervisning i systemet. Der er en del projektledelse i det, men også teknisk forståelse. F.eks. når jeg skal hjælpe kunden med at kortlægge datastrukturen fra et eksisterende system til vores. Endelig udvikler og programmerer jeg også en lille smule selv.

Hvordan bruger du din uddannelse i arbejdet?

For det første har de mange praktiske projekter i forbindelse med studiet gjort det lettere for mig at kunne håndtere komplekse projekter. Jeg kunne fra start lægge en realistisk projektplan, koordinere mellem flere parter og improvisere, når tingene alligevel ikke går som planlagt. For det andet har studiet givet mig en god analytisk sans, hvilket gør, at jeg hurtigt kan kortlægge kundens arbejdsgange og -behov og finde frem til den tekniske løsning, der bedst muligt understøtter arbejdet. Endelig er der selvfølgelig nogle konkrete færdigheder så som interaktionsdesign og helt almindelig kommunikation. Det gør det meget nemmere at forklare over for slutbrugerne, ikke blot hvordan de skal bruge systemet, men også hvorfor. Det betyder, at kunderne er meget mere positive og modtagelige og derfor kommer hurtigere i drift og opnår den positive effekt af et nyt it-system.

Hvad er dit karrieretip til nye studerende?

Vær ikke bange for det tekniske aspekt. Vi behøver ikke alle sammen at være programmører (så havde vi nok læst datalogi), men en grundlæggende teknisk forståelse kan bringe én en langt. Det ser pænt ud på et CV, hvis du har brugt noget tid på et teknisk job, og det giver en anden ballast, når du skal ud og argumentere med både ikke-teknikere og teknikere i den virkelige verden. Hvis du forstår, hvilke implikationer dine forslag har - om det så er som implementeringskonsulent, UX designer eller noget helt tredje - vil dine samarbejdspartnere hurtigere respektere dine forslag og indsigelser, da de ved at du ikke kun har øje for din egen snævre faglighed.

Interview, april 2017

Kenny Luttinen Andreasen, CTO hos softwarevirksomheden HeroBase

Kenny Luttinen Andreasen afsluttede kandidatuddannelsen i kommunikation og it i 2014

Hvad går dit arbejde ud på?

Jeg er ansat i HeroBase - en softwarevirksomhed, der udvikler it-løsninger for callcentre. Min titel er CTO (chief technology officer), og jeg har det overordnede ansvar for den tekniske del af forretningen dvs. udvikling, drift og it-strategien.

Noget af det, der gør mit arbejde fantastisk og spændende, er, at jeg veksler mellem en masse opgaver i det daglige. En dag kan starte med, at jeg om morgenen har detaljerede diskussioner om nye features over Slack med vores offshore team, til frokost sidder jeg til møde med en potentiel, stor kunde, og om eftermiddagen forholder jeg mig til en sikkerhedstest, en tredjepart har lavet for os, og vurderer hvordan vi bedst håndterer de usikkerheder, de har fundet. Jeg ville aldrig undvære alsidigheden i arbejdet. Det er også med til at holde mig skarp.

Hvordan bruger du din uddannelse i arbejdet?

Først og fremmest har kommunikation og it givet mig en metodisk tilgang til alt, et stærkt teoretisk fundament og et begrebsapparat med allround kendskab til det meste inden for it og feltet mellem it og mennesker. Man kan ikke overvurdere værdien af det metodiske og teoretiske fundament. Det gør, at jeg har en kæmpe værktøjskasse at trække på i alle situationer, jeg bliver sat i. Og det giver mig en sikkerhed og selvtillid i jobbet, selv når tingene bliver komplekse. Samtidig er et stærkt teoretisk fundament hele præmissen for, at jeg har kunnet tilpasse processer og udviklingstilgang til lige præcis det, der passer ind i vores virksomheds verden. Det kan ikke gøres uden at have kendskab til alle de formelle metoder. Så jeg vil sige, jeg bruger uddannelsen hver eneste dag.

Hvad er dit karrieretip til nye studerende?

Udfordr jer selv! Spring ikke over hvor gærdet er lavest, men sæt barren højt - også i opgaverne i løbet af studiet. Universitetet er en fantastisk sandkasse, hvor du både kan eksperimentere, sparre med dygtige mennesker og modne dig selv til 40+ år på arbejdsmarkedet bagefter. Erkend det, mens du studerer, og gå all in. Derudover, når I er i gang, så kom ud og få et relevant studiejob!

Interview januar 2018

Marie Bojesen, SEM-specialist hos IIH Nordic

Marie Bojesen afsluttede kandidatuddannelsen i kommunikation og it i 2016

Hvad går dit arbejde ud på?

Jeg arbejder med markedsføring via søgemaskiner (SEM) hos det digitale bureau IIH Nordic. Her er jeg ansvarlig for en række kunders digitale markedsføring primært på Google. I tæt samarbejde med kunden står jeg for planlægning, eksekvering og optimering af deres kampagner, og jeg giver løbende rådgivning om potentiale og nye teknologier. Derudover underviser jeg også  på IIH Nordics kurser i Google AdWords og Digital Strategi, hvor både små og store virksomheder deltager.

Jeg er rigtig glad for kombinationen af både dataanalyse, kundekontakt og formidling i min dagligdag. Derudover synes jeg, det er interessant med det løbende og tætte kundesamarbejde, da det giver mig mulighed for at lære flere forskellige virksomheder og deres kulturer at kende og på den måde kunne rådgive på baggrund af hele virksomhedens interesse.

Hvordan bruger du din uddannelse i arbejdet?

Min uddannelsesmæssige baggrund betyder, at jeg føler mig tryg i at navigere specielt i den digitale verden og har en grundforståelse, der gør, at jeg både kan kommunikere med udviklerne og de mere kreative kolleger og ofte kan agere bindeled.

Jeg bruger mange færdigheder fra min uddannelse i min hverdag - specielt arbejdet med store mængder data og dataanalyse anvender jeg dagligt. Derudover har den projektorienterede undervisning gjort mig skarpere på selv at kunne planlægge og føre projekter til vejs ende. Jeg er også blevet klædt godt på til at kunne rådgive om websites opbygning, og hvad brugerne finder intuitivt, hvilket også dagligt hjælper mig i mit arbejde.

Uddannelsen har også givet en grundlæggende forståelse for organisationskulturer. Det bruger jeg i forhold til at forstå, hvordan de virksomheder, jeg arbejder sammen med, er opbygget og opererer.

Hvad er dit karrieretip til nye studerende?

Jeg har selv har fået rigtig meget ud af at kombinere det videnstunge studie med praktisk erfaring igennem mine studiejob. Her har jeg draget nytte af min uddannelse og de færdigheder, jeg har med mig, i helt andre sammenhænge end jeg havde forestillet mig.

Derudover var jeg rigtig glad for et semester i udlandet, hvor jeg oplevede en helt anden og mere praksisorienteret undervisning. Jeg blev introduceret til værktøjer, der åbnede op for et studiejob, der har været altafgørende for, at jeg er der, hvor jeg er i dag.

Interview januar 2018

Læs om de første kandidater fra uddannelsen, der blev færdige i 2014, og har fået it-relaterede job inden for både den private og offentlige sektor.