Forskning på faget

Uddannelsen er forankret på Institut for Kommunikation og tilknyttet forskningssektioner på tværs af Datalogi og Kommunikation. På uddannelsens underviser både kommunikations- og medieforskere, der beskæftiger sig med digital kommunikation, anvendelsen af data-drevne teknologier og deres konsekvenser for brugere og samfund, og dataloger, der forsker i human-computer interaction, data mining, softwareudvikling og computer-støttet samarbejde.

Forskningen er kendetegnet ved en høj grad af tværfaglighed, hvor humanvidenskabelige, psykologiske og socialvidenskabelige tilgange kombineres med datalogiske. Det kræver samarbejde og et internationalt perspektiv, og derfor udvikles forskningsprojekter ofte i tæt kontakt med udenlandske forskningsmiljøer og danske virksomheder.

Eksempler på forskningsprojekter med tilknytning til uddannelsen er:

  • Datafied Living – som undersøger hvad det betyder for mennesker og samfund, at hverdagen er gennemsyret af tracking af individet på tværs af privatlivet, arbejdslivet og velfærdssamfundets institutioner.
  • Privacy Lost – der undersøger den historiske udvikling af webtracking ved hjælp af big data for at forstå hvordan regionale magtforhold og politiske forskelle har formet den gennemgribende digitale overvågning.
  • EcoKnow: Det giver ikke sig selv, at jobkonsulenter og borgere kan forstå ret og pligt i fx Beskæftigelsesloven. Projektet undersøger, hvordan kunstig intelligens kan udvikles og anvendes forsvarligt i denne kontekst.
  • DATA4ALL – anvender data science til at forstå variationer i, hvem der opnår asyl i de nordiske lande. På trods af flere års arbejde med at harmonisere lovgivningen på tværs af EU-lande, er der store variationer i, hvem der opnår asyl i de enkelte lande, som søges forklaret i dette projekt.