Interview med kandidat i litteraturvidenskab

Ulla Ewald Stigel er cand.mag. i litteraturvidenskab fra 2013. Hun arbejder i dag som skønlitterær redaktør hos forlaget Lindhardt og Ringhof. Redaktørdrømmen har hun længe gået efter og startede ud som redaktionsassistent og pressemedarbejder på forlaget Rosinante & Co.

Hvorfor valgte du i sin tid at læse litteraturvidenskab?
”Jeg interesserede mig for litteratur og har læst en bachelor i litteraturvidenskab også. Jeg troede egentlig jeg skulle læse en anden kandidat, men allerede på bachelordelen begyndte jeg at arbejde på forlaget Rosinante & Co. Gennem studiejobbet fik jeg litteraturen op under neglene, så da jeg skulle vælge en kandidatuddannelse, kunne jeg godt mærke, at litteraturen skulle være min karrierevej. Jeg syntes slet ikke, jeg var færdig med litteraturvidenskab. Derfor faldt valget på at fortsætte kandidatdelen med det”.

Hvad går dit arbejde ud på?
”Mit arbejde går ud på at lave bøger. Det er selvfølgelig forfatterne, der skriver dem, men jeg hjælper deres historier på vej. Vi plejer at kalde os en art fødselshjælpere for bøgerne. Helt konkret betyder det, at mit arbejde består i at antage manuskripter, spotte nyt talent, hjælpe mine forfattere igennem skriveprocessen og når manuskriptet er færdigt: redigere det og sætte det i produktion med alt hvad det indbefatter ift. at udvælge omslag, format, skrive bagsidetekst og så videre”.

"Da jeg skulle vælge en kandidatuddannelse, kunne jeg godt mærke, at litteraturen skulle være min karrierevej. Jeg syntes slet ikke, jeg var færdig med litteraturvidenskab.

Ulla Ewald Stigel

Hvad er de største udfordringer i dit job?
”Det må være at læse teksterne som redaktør og ikke som ”almindelig” læser. Når man som læser skal læse en tekst, så accepterer man, at teksten er, som den skal være og elementerne i teksten står placeret, som de gør af en grund. Når man læser som redaktør, er alt i teksten pludselig til forhandling, og det er en ret stor magt at have, som skal forvaltes meget forsigtigt. Det er nok den største udfordring i jobbet”.

Hvad var det første job du fik, efter du blev uddannet, og hvordan fik du det?
”Det første job jeg reelt set fik efter endt uddannelse var på Rosinante & Co som pressemedarbejder. Under mit studie arbejdede jeg dog også fuldtid som programredaktør, journalist og vært på Radio24syv”.

Hvis du skulle give et karrieretip til en ny studerende, hvad skulle det så være?
”Find et studierelevant arbejde. Det er vigtigt at få foden inden for et sted, hvor det kunne være relevant at være. Uanset om man starter ud med at være piccoline. Det startede jeg fx selv med at være på Rosinante & Co, det kan jo være man får muligheden for at arbejde sig op, som jeg gjorde – men mest af alt mener jeg, det er vigtigt, at man inden endt uddannelse får en fornemmelse af, hvad det vil sige at arbejde med sit fag i praksis”.

Interview november 2014.