Helt klart højere krav

Frederik Møller Laugesen, der kommer fra Tåstrup, nåede lige at fylde 25 år inden han afsluttede sin kandidatuddannelse i sommeren 2012. Da vi møder ham, er han ansat hos COWI Consult i Lyngby, hvor han arbejder med transport- og energi løsninger. ”Det er rigtig spændende og udfordrende. Det går stærkere end, når man arbejder på universitetet, og arbejdet er meget afvekslende i forhold til at være forskningsassistent,” forklarer han.
 Frederik Møller Laugesen

Hvorfor valgte du miljø- og naturressourceøkonomi som kandidatuddannelse? 

Jeg havde en bachelor i naturressourcer, så det var ret oplagt for mig. Det der tiltalte mig ved uddannelsen var netop kombinationen af miljø og økonomi. Jeg kan godt lide den grundige argumentation der ligger i økonomi, og miljødimensionen giver det i høj grad mening. Og så arbejder man med internationale spørgsmål, hvilket er med til at gøre det ekstra spændende. 

Levede kandidatstudiet op til dine forventninger?  

Ja, helt klart. Studiet har været virkelig godt og lærerigt. Jeg har ikke læst i udlandet, men et sommerkursus i Sussex i England er det dog blevet til. Jeg lavede speciale om samfundsøkonomi i relation til biogasproduktion.

Var kandidatuddannelsen hårdere end forventet? 

Kandidatuddannelsen var en naturlig fortsættelse af bacheloren, men der var helt klart højere krav. Bacheloren brugte jeg til at finde ud af i hvilken retning jeg ville gå. Kandidaten til at blive klar til det private arbejdsmarked. 

Havde du studenterjob under uddannelsen? 

I tre år var jeg studentermedhjælper på Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi – og jeg har også været studentermedhjælper hos Rambøll. Det har helt klart været en styrke, at have det stående på CV’et, da jeg skulle søge job. Det har været ret afgørende. I øvrigt har jeg taget initiativ til, at COWI har startet et samarbejde med KU for at få praktikanter. Det er noget helt nyt.  

Var det svært at finde arbejde? 

Nej, egentlig ikke. Da jeg var færdig blev jeg ansat som forskningsassistent i et halvt år – og derefter kom jeg til COWI. Jeg ville gerne ud i det private for at prøve noget nyt. Som konsulent får du mange nye udfordringer. Jeg arbejder med samfundsmæssige analyser inden for klima, transport og energi. 

Hvor vil man typisk få job, hvis man læser miljø- og naturressourceøkonomi? 

Vi får typisk arbejde indenfor offentlige institutioner, finansielle institutioner eller konsulentvirksomheder. Lønnen er meget lig den man får i det offentlige. Vi får måske en smule mere i løn, men til gengæld betaler vi selv vores pauser. Og så har jeg en arbejdsuge på 45 timer – det er helt normalt i branchen. 

Frederik Laugesen

Hvordan er jobbet? 

Det er rigtig spændende og udfordrende. Jeg skal både skaffe kunder og sælge mig selv til kollegerne – dvs. at jeg skal sørge for at være attraktiv i forhold til de projekter, de sidder og arbejder med. Det går stærkere end når man arbejder på universitetet og arbejdet er meget afvekslende i forhold til at være forskningsassistent. Og i og med at vi har opgaver fra udlandet, så er jobbet meget varieret. Hvis muligheden byder sig, så kunne det være sjovt at prøve at arbejde i udlandet. 

Hvilke jobs har dine medstuderende fået?  

Jeg har ikke helt styr på dem alle, men en arbejder i Finansministeriet og en anden har job som sundhedsøkonom i medicinalindustrien.