Interview med kandidat i moderne kultur og kulturformidling – Københavns Universitet

Moderne kultur og kulturformidling > Interview med kandidat

Interview med kandidat i moderne kultur og kulturformidling

Mads Nygaard blev kandidat i moderne kultur og kulturformidling i 2008. I dag arbejder han som journalist på Nordisk Film TV på Go' Aften Danmark og Go' Morgen Danmark. Han har altid interesseret sig for kultur og valgte uddannelsen, fordi han gerne ville have en bred jobprofil.

Hvorfor valgte du i sin tid at læse moderne kultur og kulturformidling?
”Det valgte jeg, fordi jeg havde en generel kulturinteresse for musik og litteratur. Uddannelsen gav mig en bred viden inden for kultur og har gjort, at jeg hurtigt kan sætte mig ind i en kulturorienteret problemstilling. Med en kandidat i moderne kultur og kulturformidling kunne jeg få en bred jobprofil, og det gik jeg efter. Mens jeg studerende, spillede jeg i et band og kom i praktik i et pladeselskab. Det endte med et speciale om rockmusik”.

Hvad går dit arbejde ud på?
”Jeg tilrettelægger dagligt en historie på landsdækkende tv. Alt laves i løbet af en dag fra planlægning af indhold, kontakt til kilder, interviews, kontakt til gæster og til at skrive manuskript til indslag. En typisk arbejdsdag varer fra klokken 9 til 17. Jeg arbejder i et team, som består af en redaktør, fem journalister og to praktikanter”.

"Uddannelsen gav mig en bred viden inden for kultur og har gjort, at jeg hurtigt kan sætte mig ind i en kulturorienteret problemstilling.

Mads Nygaard

Hvad er de største udfordringer i dit job?
”En stor udfordring har været, at jeg skal tilnærme mig en journalistisk proces, hvor man tager hurtige beslutninger. Med en akademisk tilgang, vil jeg jo undersøge problemet først og så finde en tilgang. Af og til savner jeg andre med samme faglige baggrund at sparre med. Som akademiker har man jo et andet analytisk blik, end det jeg møder hos de journalister, som jeg arbejder sammen med. Jeg har derfor taget et kursus i journalistik, hvilket jeg har haft stor gavn af”.

Hvad var det første job du fik, efter du blev uddannet, og hvordan fik du det?
”Efter studiet startede jeg i en løntilskudsstilling på P3. Mit band blev spillet på P3, og derigennem kendte de mig. Løntilskudsjobbet fungerede som en trædesten for mig, og det førte til en ansættelse som tilrettelægger på ZULU. Jobbene har jeg fået gennem netværk. I 2011 fik jeg via mit netværk arbejde på Nordisk Film TV, hvor jeg startede som journalist på Go’ Aften Danmark. Jeg har bare kastet mig ud i det, selvom jeg ingen kontrol havde over det. Det har givet mig virkelig meget erfaring”.

Hvis du skulle give et karrieretip til en ny studerende, hvad skulle det så være?
”Med en humanistisk uddannelse bliver man jo generelist modsat professionsuddannede. Men det ser jeg ikke nødvendigvis som et problem. Vi lærer jo at kunne analysere den verden, vi er i og se sammenhænge. Så det handler bare om at lave det spring, hvor man bruger sine akademiske kompetencer til at lave noget praktisk. Det kan man fx gøre ved at få sig et relevant studiejob eller tage i praktik, mens man studerer. Det er et rigtig godt råd”.

Interview november 2014.