At rejse til Kina var det helt rigtige valg

”At tage til Kina har været det rigtige, især fordi at landet virker til at være den helt nye store spiller på det globale marked inden for mit felt. Her i Kina bliver man udstillet for nogle problemer, som vi normalvis ikke har i Danmark. Det bør være motiverende for danske studerende, fordi vi bor hjemme i det beskyttede Skandinavien.” Sådan siger Joakim Villumsen, som læser nanoscience og teknologi på første år ved Sino-Danish Center i Beijing.

Fra København til Beijing

Tanken om at rejse om på den anden side af kloden havde egentlig ikke strejfet ham, men for Joakim Villumsen viste Kina sig at være det helt rigtige uddannelsesvalg. Joakim startede med at læse bacheloruddannelsen i nanoscience på Københavns Universitet.

I dag læser Joakim nanoscience og teknologi ved Sino-Danish Center (SDC) i Beijing, en to-årig kandidatuddannelse som Københavns universitet står i spidsen for. Han håber at kunne kombinere sin teoretiske viden med praktisk arbejde og erfaring fra verdens folkerigeste land. Det særlige ved SDC-uddannelserne er, at de danske studerende går på hold med et tilsvarende antal kinesiske studerende og dermed får et unikt indblik i kinesisk kultur:

”Grunden til at jeg har valgt at tage til Kina via SDCs program, skyldes muligheden for at få praktisk erfaring. Her får jeg hands-on erfaring med de forskellige teknikker, så det hele ikke bliver så teoretisk. Noget af det jeg glæder mig til er, at vi får lov til at komme mere i laboratoriet og får brugt de apparater og teknikker, som vi har læst så meget om herhjemme.”, siger Joakim.

Kina var ikke planlagt

I 2012 rejste 50 danskere til Beijing for at læse en af fire unikke kandidatuddannelser ved centeret. I 2013 lancerede Sino-Danish Center yderligere tre nye uddannelser, herunder nanoscience og teknologi. Joakim er derfor en af de første studerende på nanoscience og teknologi, men at Joakim skulle ende i Kina, var ikke planlagt på forhånd:

”At jeg valgte at studere i Kina, var ikke noget jeg havde overvejet længe. Det var bare noget jeg satte i værk, og da jeg så blev optaget, så måtte jeg jo bare følge trop og følge med. Men det er da også fordi jeg af natur er god til at omstille mig til mine omgivelser, så jeg regner ikke med at der kommer til at være de helt store problemer med kulturchok. Jeg er god til at tilpasse mig.”

At Joakim skulle opholde sig de næste to år i et land så forskelligt og så langt væk fra Danmark, var til gengæld ikke noget som alle på hjemmefronten var lige begejstrede for. Familiens og vennernes største bekymring var den voldsomme forurening i Kina. Joakim er dog blevet positivt overrasket over Kina:

”Da vi ankom, var smoggen ret tung og indfriede de værste fordomme. Jeg var ret nervøs for, hvordan forureningen ville være, inden jeg kom herned. Men det holdt to dage og så var der sol, blå himmel og godt vejr. Jeg er meget positivt overrasket over Kina, og jeg kan sagtens se mig selv bo her i et godt stykke tid.”, forklarer Joakim.

Livet som studerende

Joakim har allerede oplevet meget med de øvrige danske studerende. De har været ude og smage den lokale øl, gået på Den Kinesiske Mur og besøgt virksomheder og den danske ambassade i Beijing. Mange af de studerende fra sidste års årgang havde fortalt Joakim, at det kunne tage lidt tid at komme ind på livet af de kinesiske medstuderende. Han var derfor særdeles spændt på at møde dem:

”Jeg havde hørt, at det at komme ind på livet af kineserne kunne tage et godt stykke tid, og at de kunne være svære at komme i snak med. Det virker dog som om, de prøver rigtig meget på trods af sprogbarrierer. Nogle gange kan det være lidt svært at vide, hvad man egentlig snakker om, men begge parter forsøger, og det synes jeg er det vigtigste.”

Uddannelsen i nanoscience og teknologi fokuserer på teori, eksperimenter og praktisk arbejde. Dette kombineres med en grundlæggende viden om forretningsinnovation og iværksætteri og en helt unik kulturel erfaring fra Kina. Joakim ved endnu ikke helt, hvad han vil specialisere sig indenfor, da uddannelsen favner bredt. Han håber dog på at få en større afklaring i løbet af kandidatuddannelsen og især specialet. Joakim føler dog, at rejsen til Kina har været den helt rigtige beslutning:

”At tage til Kina har været det rigtige for mig, især fordi at landet virker til at være den helt nye store spiller på det globale marked inden for mit felt. Her i Kina bliver man udstillet for nogle problemer, som vi normalvis ikke har i Danmark. Det bør være motiverende for danske studerende, fordi vi bor hjemme i det beskyttede Skandinavien.”