Kom ud af jeres comfort zone

I 2013 blev Matias Emil Moses bachelor i nanoscience hjemme i trygge København. Nu er han draget til Kina og læser pt Nanoscience og teknologi på 1. år. Han opfordrer andre til at komme ud af deres comfort zone og gøre som ham: ”Der er mange udfordringer i det at komme til en ny kultur. Men der er også virkelig mange spændende oplevelser i Kina, og man får meget med på et lidt andet plan end det rent nano-faglige”, fortæller Matias.

Kandidatuddannelsen i nanoscience og teknologi

Hvorfor valgte du at læse på en uddannelse i Kina?

Min indgangsvinkel til det var den personlige udfordring. Jeg havde ikke noget forhold til Kina på forhånd, men jeg havde hele tiden haft lyst til at komme til udlandet i løbet af mit studie. Det var jeg ikke kommet i løbet af min bacheloruddannelse - men jeg ville ikke bare til Stockholm eller Berlin, jeg ville gerne udenfor Europa, til nogle asiatiske lande med en helt anden kultur som fx Kina. Så da den mulighed opstod, var det bare at tage af sted.

Var det en let proces at komme til Kina i forhold til at ansøge om visum og optagelse på det kinesiske universitet osv.?

Ja, det synes jeg. Man skal igennem en del trin, men hele SDC-sekretariatet arbejder for at få dig af sted. Man kan mærke, at de rigtig gerne vil have folk til Kina, og derfor bliver man også ‘nurset’ meget gennem processen bl.a. via mails, der fx husker en på at få søgt visum, sørge for lægetjek, osv.

Det er en supergod idé at søge legater til at dække rejseomkostningerne. De fleste jeg har talt med har fået legater, man skal bare gøre en indsats for at søge dem.

Hvordan forløb det, da du ankom til Kina?

Vi blev hentet i lufthavnen af nogle 2. års studerende, der havde valgt at være tutorer for os. De fik os indkvarteret på værelserne, som stod klar, da vi kom.

Derefter var der to ugers introforløb. Den første uge var vi kun danskere, hvor tutorerne tog os rundt og se forskellige ting i Beijing. Det var rigtig hyggeligt. I den anden uge kom kineserne, og vi blev mere opdelt efter uddannelser og lavede ting sammen der.

Hvordan bor du?

SDC har stillet nogle kollegieværelser til rådighed, og det er der jeg bor. Vi bor to og to sammen på ca. 11 m2, så det er jo lidt mindre, end mange af os er vant til fra København. Vi bor 17 danskere fra de forskellige SDC-uddannelser på samme gang. Det er ret hyggeligt. Dem der ikke bor på kollegie er flyttet i lejlighed, hvor de bor to til fire stykker sammen. Det er forholdsvis nemt at leje en lejlighed hernede.

Du får din SU med til Kina, kan du leve for det?

Ja, sagtens. Men jeg bor så også på kollegie og betaler omkring 900 kr i husleje om måneden. Så er de 5.000 kr man får i SU lige pludselig ret meget, især i Beijing, hvor man kan få et måltid mad til en tier. Generelt er der en masse street food, som er rigtig billigt, og mange traditionelle kinesiske restauranter er også billige.

Kan du fortælle lidt om, hvad nanoscience og teknologi-studiet går ud på?

Overordnet favner nanoscience-studiet bredt inden for de klassiske videnskaber kemi, fysik og biologi. Meget af det, vi arbejder med foregår stadig på grundforskningsniveau, men vi har også et kursus som ”Business & innovation” og kurser i syntese og fabrikation.

Hvilke fag har man derudover?

I starten har vi et stort kursus, som hedder “Unifying Concepts of Nanoscience”. Det kursus har man også, hvis man læser nanoscience i København. Det er et introduktionskursus til nanoteknologien og de begreber, som findes på området.

Derudover har vi bl.a. et kursus, der hedder “Nano-characterization”, hvor vi har lært en masse teknikker, man bruger inden for nanoteknologi. Vi har også haft om “Nano-biotechnology” hvor vi lærer, hvilke dele af biokemien, man også bruger inden for nanoteknologien. Det handler fx om at bygge ting af DNA og proteiner.

Har I nogle valgfag?

Nej, det første år går med fastlagte kurser.

Og på andet år skriver man så speciale. Har man flere valgmuligheder der?

Det er ret åbent, hvad man kan skrive om. Der lægges op til, at man skriver specialet i samarbejde med en forskningsgruppe på CAS-instituttet, som er det kinesiske institut, vi er tilknyttet. Men hvis man finder et godt projekt, og kan argumentere for det, så har man også mulighed for at skrive om det.

Hvordan foregår undervisningen?

Vi har hovedsageligt klasseundervisning. Man kommer ikke lige så meget i laboratoriet, som det jeg er vant til fra min bacheloruddannelse på KU. Men jeg tror, at tanken er, at det praktiske skal fylde lidt mere på uddannelsen.

Hvem underviser jer?

Vi har både kinesiske og danske undervisere.

Er der forskel på de danske og de kinesiske undervisningsmetoder?

Ja, det må man sige. De kinesiske undervisere er uden tvivl fagligt dygtige, men mange af dem er nok mere forskere og professorer, end de er egentlige undervisere. De bruger Powerpoint-shows og slides, som de fremlægger, og man kan mærke, at det ikke er kutyme at stille spørgsmål i løbet af timen. Så der er en lidt anden tilgang end den danske model med tavleundervisning og diskussioner med klassen.

Hvad synes du om det?

Det er interessant nok at prøve. Nogen gange ville det da være dejligt at blive undervist ligesom hjemme i Danmark. Men det er også derfor, man tager til Kina - for at opleve en anden måde at gøre tingene på. Det er jo det, man skal have gjort sig klart, inden man tager af sted - at der selvfølgelig er nogle ting, der bliver gjort anderledes.

I får tilbudt undervisning i kinesisk af SDC. Har du taget imod det tilbud?

Ja. Det er en helt anden måde at skulle snakke på. Kinesisk har de her toner, så et ord som “ma” har forskellige betydninger, alt efter hvordan man lægger trykket på vokalerne … så det er ret svært.

Hvis jeg ser på de ord, jeg har lært, så er det hovedsageligt noget med mad. Det går hurtigt op for en, når man lander i Beijing, at folk ikke snakker engelsk på restauranter og i madboder, så vil man have noget mad, skal man lære at kunne sige det. Jeg kan ikke føre en samtale med kineserne, men jeg kan da begå mig i Beijing og fx sige til taxaen, at han skal køre til højre eller ligeud.

Hvordan er det sociale miljø på uddannelsen? Hvad laver I, når I har fri?

Mine kinesiske medstuderende er supersøde. I starten kunne de meget lidt engelsk, så det kunne være svært at føre nogle ordentlige samtaler. Men de er blevet bedre til engelsk nu og har fået mere mod på at tale det.

I dag har jeg lige været ovre og spille fodbold en times tid med nogle af drengene fra kollegiet. Jeg synes, det sociale er supergodt på uddannelsen - især blandt danskerne, mens der kan være en barriere i forhold til at få kineserne med vognen. En social aktivitet for danskerne kan tit være at gå på bar og drikke en øl eller to. Det er kineserne ikke altid helt friske på.

Hvad laver kineserne så, når de er sociale?

Vi har fx været med kineserne på karaoke-bar. Det foregår på en lidt anden måde, end jeg er vant til fra Danmark. Da vi var af sted var det fra kl 11 om formiddagen og så ellers 7 timer frem, hvor vi havde vores eget rum. Vi var 20, og jeg tror, der blev drukket fire øl i løbet af de syv timer, så man var altså pinligt ædru, og det var midt på dagen. Men det var sjovt nok.

Hvordan er det at bo i Beijing?

Beijing er en fed by at bo i. Den er kæmpestor og har rigtig mange muligheder for shopping, kulturelle oplevelser og gode byture. Shanghai ligger kun seks timers togrejse væk, og der er rig mulighed for at se andre dele af Kina, fx Hong Kong. Det er også ret nemt og rimeligt billigt at rejse ud til andre dele af Sydøstasien. Jeg var bl.a. en måned på Filippinerne sidste vinter.

Vil du anbefale studiet til andre?

Helt klart. Men man skal jo gøre op med sig selv, om man er parat til de udfordringer, der er i at komme til en ny kultur. Har man læst nanoscience på Københavns Universitet, så er det nemmeste valg jo at blive der og læse videre på kandidatuddannelsen i nanoscience. Men der er virkelig mange spændende oplevelser i Kina, og man får meget med på et lidt andet plan end det nano-faglige ved at læse her i Kina.

Så udfordringen ved at læse i Kina kan ses som noget, der gavner en personligt?

Ja, men også på et karrieremæssigt plan, for der er jo mange virksomheder, der gerne vil ind på det kinesiske marked. Det er noget, jeg har haft med i mine overvejelser - at jeg vil have stående på mit cv, at jeg har været og boet i Kina. Jeg vil gerne have de kompetencer, at jeg kan begå mig i Kina og kender til deres kultur.