Interview med Nadja

Nadja Thorbek UldallNaja Thorbek Uldall
Cand.psych
Arbejdsplads: Encounter
Dimittend år: 2016

Hvornår blev du lønansat, efter du dimitterede?

Det gjorde jeg fem måneder efter, at jeg havde afsluttet min. Jeg søgte ca. 100 stillinger i den periode, men jeg blev ikke kaldt til én eneste samtale før efter fire måneder, hvor jeg pludselig blev kaldt til fire samtaler på to uger. Jeg blev tilbudt to stillinger, og takkede ja til den første, som var som psykolog på en dagbehandlingsskole.

Hvordan fik du dit første job?

Ved at søge en stilling, som var slået op på en jobdatabase. Jeg havde jobsamtalen over Skype, da jeg var ude at rejse i den periode.

Hvad er dine typiske arbejdsopgaver?

I min nuværende stilling arbejder jeg med psykoterapi (kognitiv adfærdsterapi). Jeg arbejder primært med voksne mennesker, men jeg har dog også par og børn/unge i terapi. Herudover laver jeg supervision af andre faggrupper samt undervisning.

Hvilke fag og kompetencer fra studiet bruger du i dit nuværende job?

Jeg bruger særligt det, som jeg lærte i klinisk psykologi og psykiatri, herunder viden om udredning, psykopatologi og behandling af psykisk sygdom.

Hvad har overrasket dig mest i dit første job?

Det der overraskede mig mest i min første stilling var, hvor hurtigt jeg blev “kastet ud i det.” Der var ikke megen oplæring og vejledning, og jeg havde en oplevelse af, at forventningerne til mine konkrete faglige kompetencer og evne til at løse opgaverne fra start af var meget høje. Jeg fik dog god supervision og oplæring i forbindelse med opstart i min nuværende stilling.

Hvad har på uddannelsen haft størst indflydelse på dine overvejelser om karriere?

Jeg har været utrolig glad og taknemmelig for mine to udlandsophold. Jeg var på udveksling i Belfast og i praktik i London. Disse ophold er klart noget af det, som har været mest udviklende på studiet. Det var blandt andet i min praktik, at jeg fandt ud af, at jeg gerne ville arbejde med kognitiv adfærdsterapi og blev særligt interesseret i behandling af angst. Herudover var det en spændende personlig udfordring at flytte til udlandet og lærerigt at være i internationale studiemiljøer.

Hvordan vil du beskrive overgangen fra at være studerende til at være færdiguddannet/fuldtidsansat?

Jeg oplevede, at det meget hurtigt gik fra “Yes, jeg er færdiguddannet!” til “Åh, jeg er arbejdsløs.” Jeg havde gennem min studietid fundet mig til rette i en identitet som studerende med alt, hvad det indebar af læsning, eksaminer, socialliv og studiejob. Jeg kendte min rolle og forventningerne til mig, og jeg følte, at jeg levede op til dem. Pludselig stod jeg i en helt ny position som jobsøgende og skulle finde rundt i den verden. Jeg syntes, det var vanskeligt, og jeg var i tvivl, om jeg mon greb det rigtigt an. Jeg havde især overvejelser omkring, om jeg skulle have været mere taktisk omkring mit valg af praktiksted og studiejob, og om jeg i det hele taget gjorde nok for at komme i arbejde? Det gjorde jeg heldigvis, men særligt uvisheden om hvornår, det ville lykkes, var svær for mig.

Hvor har du tidligere været ansat ifbm studiejob/praktikforløb?

Af studiejob har jeg arbejdet i Angstforeningen, hos Ung på Linje og hos Psykologisk Korttidsterapi Nørrebro. Jeg arbejdede desuden som lærervikar, var mentor for de internationale psykologistuderende og var aktiv i EFPSA (den europæiske forening for psykologistuderende). Da jeg var på udveksling i Belfast, var jeg frivillig i en støttegruppe for børn med autisme. Min praktik var på The Centre for Anxiety Disorders and Trauma i London, England.

Hvad er dit råd til andre kommende dimittender?

Når jeg ser tilbage på min tid som jobsøgende, ville jeg ønske, at jeg havde stolet mere på processen, haft tillid til at det nok skulle komme og accepteret, at det ofte tager tid at få det første job.

I forbindelse med opstart i det første job, er det vigtigt at huske på, at man ikke skal kunne det hele på forhånd, og at læringskurven er stejl. 

Jeg ville desuden anbefale at gå efter det, der interesserer en mest, og som man brænder mest for. Ja, det kan være nødvendig at være fleksibel og ikke for kræsen i sin første jobsøgningsproces, men jeg er glad for at det er lykkedes mig at holde fast i mit ønske om primært at arbejde med psykoterapi.

Evt. anden erfaring eller viden, du gerne vil dele med studerende

Jeg vil anbefale, at man taler med medstuderende og venner i samme situation (fx i forbindelse med jobsøgning eller udfordringer i første stilling). Det er meget værd at have nogle ligesindede at dele sine drømme, ønsker, tvivl og udfordringer med.

Den kan være en stor omvæltning at skulle ind på arbejdsmarkedet, men man finder sin hylde med tiden, og det er fantastisk at begynde for alvor at kunne anvende den teori i praksis, som man i årevis har lært om. Vejen til det rette job er dog sjældent snorlige, og det er godt, hvis man kan finde en form for ro i det.