Interview med Thomas L.

Thomas LangeThomas Lange
Trivsels- og udviklingskonsulent
Arbejdsplads: AS3 Transition
Dimittend år: 2018

Hvornår blev du lønansat, efter du dimitterede?

Jeg var så heldig at lande jobbet 1 måned, før jeg skulle aflevere mit speciale. Jeg bad dog om en måneds mellemrum efter afleveret speciale, før jeg ville starte op. Det fik jeg heldigvis lov til.

Hvordan fik du dit første job?

Det gjorde jeg ved at bruge mit netværk til en tidligere frivilligkollega fra PKR Vesterbro. Jeg havde en kaffeaftale med hende i kalenderen, og til det møde nævnte hun stillingen, hvorefter jeg søgte den. Herefter var jeg gennem 3 runder af samtaler + test og case.

Hvad er dine typiske arbejdsopgaver?

Jeg har forskellige arbejdsopgaver, som blandt andet dækker over:

  • Undervisning inden for trivsel
  • Stress
  • Ledelse
  • Forandringer
  • Facilitering af processer
  • Coaching
  • Kundemøder
  • Udarbejdelse af content
  • Tilbudsskrivning

Hvilke fag og kompetencer fra studiet bruger du i dit nuværende job?

Det er meget bredt, synes jeg. Jeg var meget klinisk orienteret i mange år på studiet og arbejder nu som AO-psykolog. Det kliniske fundament er en kæmpe styrke, da størstedelen af mine opgaver indebærer at analysere mennesker og situationer, stille effektive spørgsmål og lytte efter det ellers overhørte. Det kognitionspsykologiske bruger jeg også en del til at tilrettelægge læringsprocesser. Alt det vi ved om opmærksomhed, indlæring, bias osv.

Derudover har jeg undervist meget på KU under mit studie, hvilket er en kæmpe fordel, da meget af mit arbejde indebærer at stå på gulvet foran mange mennesker og være tydelig og engagerende i min kommunikation uanset indholdet.

Hvad har overrasket dig mest i dit første job?

Respekten for titlen ”Psykolog”. Den åbner virkelig nogle døre. Samtidig er jeg også blevet overrasket over, hvor meget vi kan byde ind med, uanset om vi snakker ledersparring, medarbejdercoaching eller rådgivning af direktioner. Vi står som faggruppe meget stærkere, end vi tror inden for AO. Det kræver dog en interesse og evne til at tillære sig forretningsforståelse. Ellers forsvinder respekten hurtigt i direktionslokalet, hvis psykologen ikke kender forskel på en top- og bundlinje, eller ved hvad en go-to-market strategi er.

Hvad har på uddannelsen haft størst indflydelse på dine overvejelser om karriere?

4 år på Livslinien gjorde mig bevist om, at 20 kliniske samtaler om ugen ikke ville være det rigtige for mig. Derimod var mig praktikophold hos Implement Consulting Group afgørende for, at jeg opdagede, hvor interesseret AO-området er.

Hvordan vil du beskrive overgangen fra at være studerende til at være færdiguddannet/fuldtidsansat?

Væsentlig mindre frihed. Meget større ansvar for selv at kunne definere opgaver og prioritere ud fra værdiskabelse. I skoleregi er der mere tydelige og faste rammer for, hvad der skal til for, at du er en succes, og hvordan du når dertil. I praksis har man i min optik et større ansvar for at håndtere dette, end studiet forbereder en på.

Hvor har du tidligere været ansat ifbm studiejob/praktikforløb?

Jeg har haft en del forskellige studiejobs, herunder hos Implement Consulting Group, på Københavns Universitet, Roskilde Festival, Livslinien, PKR Vesterbro og Angstforeningen.

Hvad er dit råd til andre kommende dimittender?

Tænk ud over uddannelsens 4 søjler. Der er så meget relevant at trække på fra alle søjler – i hvert fald hvis du vil arbejde som AO-psykolog.

Evt. anden erfaring eller viden, du gerne vil dele med studerende

Kaffe og netværk er så vigtigt. Jeg har drukket meget kaffe med uddannede psykologer inden for mit område, flere år før jeg dimitterede. For mig har det givet mig en særlig indsigt i, hvad vi kan, og hvad en forretning er. Hver gang jeg hørte et forretningsmæssigt begreb, jeg ikke kendte, gik jeg hjem og slog det op. Det har været meget givende for mig.