Et nyt perspektiv i et spændende land

En kinesisk veninde overbeviste Casper Eskild om det rigtige i at søge ind på en af SDC’s uddannelser i Kina. Nu skal han snart i gang med andet år af kandidatuddannelsen i Vand og miljø og vil gerne blive i Kina i nogle år derefter.

Casper Eskild, studerende på kandidatuddannelsen i vand og miljø

Hvorfor valgte du at læse på en uddannelse i Kina?

Efter gymnasiet havde jeg tre års sabbat, hvor jeg arbejdede i FL Schmidt. Her sad jeg på kontor med en kineser, som har været tilknyttet SDC. Hun fortalte om SDC’s uddannelser, om sin kulturelle baggrund, og om hvordan det er at leve i Kina, og hun havde kun gode ting at sige.

Derudover har jeg altid godt kunnet tænke mig at komme til udlandet og læse. Det lyder måske lidt diffust, men det er jo spændende at komme ud og bryde nogle rammer. Jeg havde brug for nogle nye omgivelser og for at få lidt perspektiv på tilværelsen og på min uddannelse.

Kan du fortælle lidt om, hvad vand og miljø-studiet går ud på?

Vi prøver at favne mange ting - alt fra hydrologi og ferskvandsøkologi, til hvad spildevand er, og hvordan økosystemer fungerer. Så vand og miljø er en rigtig bred uddannelse, og det har helt sikkert sine fordele. Vi får en bred vifte af værktøjer, så vi kan prøve nogle forskellige ting af og få en idé om, hvad det er, der interesserer os.

Det er jo ikke en uddannelse, hvor man har valgfag, tværtimod er alle kurser fastlagte. Skulle du ikke lige vænne dig til det?

Jo, selvfølgelig. Der er da fag, der interesserer mig mere end andre. Men de undervisere vi har er rigtig dygtige og forstår at sætte tingene i kontekst. Så det er ikke bare fag, der kører i forskellige retninger - i stedet prøver de at blive integreret med hinanden, så der er en klar struktur og ramme hele vejen igennem uddannelsen.

Hvad skal man interessere sig for og være god til for at læse vand og miljø?

Du kan sagtens være god inden for et felt, fx biologi, og så blive prøvet af på mange forskellige områder, fx har vi kurser i ledelse og mere ingeniørmæssige kurser. Min egen baggrund var hverken særlig teknisk, biologisk eller kemisk, den var socioøkonomisk og planlægningsorienteret. Så læringskurven for mig har været stejl på mange kurser, men det har jeg taget som en udfordring, og jeg føler, at jeg har lært rigtig meget herude.

Jeg kan dog klart anbefale, at man har noget basisviden inden for matematik, biologi og kemi. Af samme grund har man jo også sat nogle optagelseskrav, for ellers kan det godt gå hen og blive svært.

Kan du nævne nogle af de fag, du har interesseret dig specielt for?

Det første fag vi havde var hydrologi. Det var et meget matematisk kursus, og det var en rigtig stor omvæltning for mig. Jeg havde haft et enkelt hydrologi-kursus på RUC, og der var en verden til forskel i forhold til det, jeg fik herude. Jeg fik en helt anden forståelse for, hvad vand er, dets fysik og karakteristika.

I det her semester har vi bl.a. haft et kursus i ”Waste Water Treatment”. Her har vi fået en forståelse for, hvordan man designer faciliteter, der kan håndtere spildevand, og hvad der vil passe godt til forskellige områder.

Lige nu har vi kurset ”Geospatial Ecology and Environmental Geography”, hvor vi skal til at bruge et modelleringsprogram der hedder ArcGIS. Det kan kvantificere forskellige landskaber, så du kan lave modeller, der siger noget om, hvad udfordringerne i et givent område kan være.

Hvordan foregår undervisningen?

Lige nu har vi meget klasseundervisning. Vi laver også tværkulturelt projektarbejde, hvor vi arbejder danskere og kinesere sammen.

Vi har lige været på ekskursion til Tianjin, en by, der ligger øst for Beijing. Der var vi ude at se forskellige øko-projekter, bl.a. deres ”Eco-city”, som er et samarbejde mellem Kina og Singapore. Vi har også været på feltarbejde, bl.a. har vi været ude i et bjergområde og tage prøver fra floderne, som vi efterfølgende undersøgte i laboratoriet.

Får du som studerende mere ud af at læse vand og miljø i Kina på det rent faglige plan?

Du får ”hands-on” på en helt anderledes måde ved at læse i Kina. Det er meget lettere at forholde sig til problemstillingerne i et land som Kina, fordi du har mulighed for at snakke med dine kinesiske medstuderende og for at komme ud og se de forskellige ting. Hvis du læser noget tilsvarende i Danmark kan du godt have en opfattelse af, hvordan tingene er, men det stemmer ikke nødvendigvis med virkeligheden.

Det jeg specielt kan tage med er, at der er en anden forståelse i Kina af, hvad miljø er, i forhold til i Danmark, hvor vi er ret miljøbevidste. Kina er et land, der har været i rivende udvikling de sidste 30-40 år. Nu skal man til at forholde sig til, at udviklingen måske ikke kan fortsætte på samme niveau som før, for kineserne står med nogle store problemer. Fx mangler de vand. Det er et kæmpeproblem i Beijing, hvor grundvandsspejlet nærmest falder med en meter om året.

Hvordan er det sociale miljø på uddannelsen? Hvad laver I, når I har fri?

Vi er ude og opleve byen. Og vi rejser rundt - jeg var i Shanghai i sidste måned for at se Formel 1, og det var superfedt. Jeg har også været en tur i Hong Kong. Desuden har jeg været oppe og besøge min veninde fra Danmark, hende der anbefalede mig at læse i Kina.

Vi danskere bruger meget tid sammen og sparrer med hinanden, netop fordi vi kommer med forskellige baggrunde og kompetencer. Det har været en ret stor hjælp, især i starten, hvor der var mange nye ting for mig.

Hvordan er forholdet til dine kinesiske medstuderende?

Godt. Vi er selvfølgelig to forskellige kulturer. I Danmark kan vi godt lide at gå ud og snakke over en øl eller to, og det bruger de ikke så meget her i Kina. De laver andre ting, så det er primært de danske studerende, jeg omgås i fritiden. Men vi har været på ture med kineserne, sunget karaoke, spillet spil og været ude at spise sammen. De synes, det er sjovt at få os til at prøve at spise nogle ting, vi ikke helt er vant til.

Hvad er så det vildeste, du har spist?

Jeg har fået grisehjerne, kyllingefødder, vandmand, slange ... Ret mange skøre ting, men jeg er rimelig åben for at smage det meste. Jeg ved ikke lige, hvor min grænse går endnu.

Var det en let proces at komme til Kina i forhold til at ansøge om visum og optagelse på det kinesiske universitet osv.?

Det var ikke så svært, som jeg havde regnet med. Vi havde et kick-off møde i Middelfart, hvor vi mødtes med nogle 2. års-studerende, som kunne fortælle lidt om, hvordan deres første år havde været. Det hjalp meget, at man lige blev rystet sammen.

V havde fået en guide fra SDC til, hvordan vi skulle ordne det praktiske, såsom at søge visum, blive vaccineret, få en lægeerklæring, osv., så det var bare at sætte tingene i gang, for man ved, hvornår man skal rejse. Jeg ankom lidt før studiestart, og det kan jeg anbefale nye studerende. Bare så man har tid til at komme på plads og få set sig lidt omkring, inden det hele går i gang.

Hvordan bor du?

Jeg bor på et dejligt kollegieværelse. Vi kunne vælge at bo i lejlighed eller på kollegieværelse. Et kollegieværelse er billigst - vi giver 900 kuài, det svarer til lige over 800 kr om måneden, og for de penge får vi 12 kvadratmeter med eget badeværelse. Vi bor to på hvert værelse.

På den anden side af gaden har vi en svømmehal og mulighed for at spille badminton og bordtennis. Vi har grønne områder omkring os og en kæmpestor tagterrasse med god udsigt.

Du får din SU med til Kina, kan du leve for det?

Det er ikke noget problem. Maden herude er rigtig billig - du giver 8-12 kuài i kantinen, svarende til nogenlunde det samme i danske kroner for et måltid. På gaden kan du få det endnu billigere, helt ned til 1-2 kuài. Med undtagelse af kaffe, er det stort set alt, der er billigt. Og så kan man jo søge stipendier, som kan dække nogle af omkostningerne ved at rejse herud, såsom forsikring, vacciner og flybilletter.

Hvordan er det at bo i en kæmpeby som Beijing?

For det meste er det rigtig fedt. Man kan komme rundt for ingen penge, det koster to kroner at køre lige så langt man vil med metroen. Trafikken er til tider lidt skidt, men kører man på cykel, er det fint. Jeg købte en lækker fixie-cykel for 400 kr, og så cykler jeg ellers bare byen rundt. Det er en meget kulturelt præget by med Den Forbudte By og sommerpaladset ... og hvis du tager metroen herfra, kan du komme ud og gå på den kinesiske mur.

Beijing er en by, der bare breder sig. Du tror, du er ude af den, men så er du kun nået ud i en af forstæderne, som fortsætter, så langt øjet rækker. Så man bliver overrasket over, hvor stor byen er.

Hvad er dine fremtidsplaner?

Jeg regner med at blive i Kina i 3-4 år, når jeg er færdig. Kina har utroligt mange problemstillinger, som kunne være spændende at arbejde med, og fordi uddannelsen er så bred, låser jeg mig ikke fast på en enkelt ting.

Jeg kunne godt forestille mig at bringe virksomheder sammen og få dem til fx at effektivisere deres vandforbrug - og motivere dem til at få en anden mental indstilling til deres ressourceforbrug. Jeg tror primært min fremtid kommer til at ligge inden for ledelse. Men nu har jeg den basale tekniske forståelse, så jeg har mulighed for at bygge bro mellem forskellige grupper af folk.

For nogle er det måske en barriere at skulle læse to år i Kina. Har du nogle gode råd til dem, der overvejer at læse vand og miljø?

Hop ud i det. Det er ikke så farligt at tage til Kina og læse. De mennesker du møder herude er utrolig interessante, og de har den samme gnist, som drev dig selv til at søge herud. Det er også sjovt, at vi er så tæt knyttet til de andre SDC-uddannelser. Der er bl.a. blevet lavet en forening, hvor man har mulighed for at følge med i, hvad der sker på de andre SDC-uddannelser. Jeg synes, det er et rigtig spændende netværk, som vi uden tvivl kan bruge fremadrettet.