Ud og opleve det, man hører om i klasseværelset

Majken Deichmann læser på første år af vand og miljø-uddannelsen ved Sino-Danish Center i Beijing. Hun opfordrer andre unge til at følge trop: "Det betyder meget, at her er masser af danske medstuderende. Kom herned og vær åben - alt er anderledes, og nogle gange er tingene svære og forvirrende. Men tag det stille og roligt og lad tingene falde på plads. Giv kineserne mulighed for at hjælpe dig – for det vil de hellere end gerne."

Majken Deichmann, studerende på kandidatuddannelsen i vand og miljø

God sammenhæng mellem teori og praksis

Majken Deichmann tog sin bachelor i energi og miljøplanlægning på Aalborg Universitet, men da hun skulle vælge, hvilken kandidatuddannelse hun skulle læse, endte hun pludselig med at befinde sig i Kina. Majken valgte nemlig at studere vand og miljø ved Sino-Danish Center (SDC) i Beijing, en to-årig kandidatuddannelse som udbydes af Københavns Universitet. Det særlige ved SDC-uddannelserne er, at de danske studerende går på hold med et tilsvarende antal kinesiske studerende og dermed får et unikt indblik i kinesisk kultur:

”Jeg syntes, det lød spændende at komme til Kina, og på vand og miljø-uddannelsen fandt jeg en god sammenhæng mellem planlægning, teoretisk og praktisk viden, som jeg ikke kunne finde andre steder. Jeg ville gerne til udlandet og havde søgt om at komme afsted på min bachelor, men det lykkedes desværre ikke. Så det tiltalte mig meget at komme afsted, især på grund af min interesse for vand og miljø. Når man arbejder med vand og planlægning generelt, så er problemerne minimale i Danmark, set i forhold til andre lande. Så fra den synsvinkel er det spændende at komme ud i verden og opleve de ting, man hører om i klasseværelset.”, fortæller Majken.

Kinas massive vandforurening

De studerende på vand og miljø arbejder bl.a. med de store problemer, som Kina står over for i forsøget på at gøre rent drikkevand tilgængeligt for befolkningen. Kina er hårdt ramt af massiv vandforurening i floder, søer og grundvand, og de studerende arbejder med den store vandforurening, beskyttelse af miljøet, promovering af bæredygtig brug af vand og forbedringer af forholdene for økovandsystemer:

”Der er så utilgængeligt og stærkt forurenet mange steder i verden, og det synes jeg er spændende at arbejde med. Jeg havde dog aldrig tidligere overvejet at studere i Kina, men tænkte ’hvorfor ikke’. Kina er et interessant land i rivende udvikling, og samtidig står landet over for store problemer med vand og miljø, så jeg besluttede mig for at gøre det.”

Små og store udfordringer

Majken har under sit ophold i Kina oplevet meget, både socialt og fagligt. Især har de små og store udfordringer ved at bo i Kina været både frustrerende og lærerige:

"Der er både gode og dårlige dage, for det at bo i Kina er ikke altid lutter lagkage. Det kan være hårdt og frustrerende fra tid til anden, især fordi der er så stor forskel på den danske og kinesiske kultur. Men når dagen er omme, er jeg stadigvæk glad for, jeg tog afsted.

For mig har det at studere i Kina givet mig en helt anden forståelse af de udfordringer som Kina står overfor, i forhold til at sikre drikkevand til landets befolkning fremadrettet. Den forståelse har jeg fået ved i min hverdag at være omgivet af mine kinesiske medstuderende og professorer, samt ved selv at observere de problemer kineserne oplever i forhold til vand i hverdagen.

"Det er gået op for mig hvor slem kvaliteten af drikkevandet er. Mine kinesiske medstuderende holder skarpt øje med, om vandet har opnået den rette temperatur på skolen, inden de henter varmt vand til te. De advarer også os danske studerende om ikke at drikke vandet, hvis det ikke er varmt nok, da vi risikerer at blive syge. Den slags små ting gør indtryk, når man kommer fra Danmark, hvor vi bare tager drikkevand fra hanen som det passer os, og det at drikke vand fra plasticflaske mere er et modefænomen end en sikkerhedsforanstaltning."

Hjælpsomme kinesere

Majken har især været positivt overrasket over sine kinesiske medstuderende, som har hjulpet hende med at falde godt til i Beijing. Trods de indledende udfordringer med sproget, har kineserne været særdeles hjælpsomme:

”Det virkede ikke til, at gruppearbejde og studieoplæg var noget kineserne havde prøvet at arbejde så meget med før. Men de vil gerne være med, man skal bare lige prikke til dem en gang imellem. Til gengæld vil de helt vildt gerne være din bedste ven med det samme. De tager dig gerne i hånden og følger dig ned til kantinen, sørger for at din telefon virker, og hvad du nu ellers måtte have problemer med. Kineserne vil gerne hjælpe dig, de skal bare lige forstå dit problem. De tænker lidt anderledes end os.

Derfor er Majkens bedste råd til kommende studerende også, at man skal være åben og villig til at kommunikere:

”Det er langt væk og lang tid man er afsted, men det er ikke umuligt at holde ud. Det betyder meget, at her er masser af danske medstuderende. Derfor skal man ikke være så bekymret. Kom herned og vær åben - alt er anderledes, og nogle gange er tingene svære og forvirrende. Men tag det stille og roligt og lad tingene falde på plads. Giv kineserne mulighed for at hjælpe dig – for det vil de hellere end gerne.”