Studerende fortæller

Læs interviews med færdiguddannede fra nanoscience-uddannelsen:

 

28-årige Simon Bo Jensen har afsluttet sin ph.d. i nanoscience og arbejder nu som forsker, hvor han har gjort en opdagelse, der kan bane vejen for mere effektiv medicin i fremtiden.

 Simon Bo Jensen, ph.d. i nanoscience fra Københavns Universitet

Forestil dig et orkester med blæsere, strygere og slagtøj og en dirigent, der sørger for, at alle instrumenter spiller, som de skal. Hver eneste celle i din krop er som et sådant orkester. ”Orkesteret” består af enzymer, som alle har vigtige funktioner, og nogle grupper af enzymer har en ”dirigent” – et enzym, der aktiverer og styrer de andre enzymer.

Nu har Simon Bo Jensen, som en del af sit ph.d.-projekt i nanoscience, gjort en opdagelse, der gør det muligt at ”tale med dirigenten” og dermed skabe mulighed for at udvikle endnu bedre medicin i fremtiden.

Han arbejder som forsker på Københavns Universitet, hvor han arbejder med en særlig gruppe af enzymer, kaldet cytokrom P450, der nedbryder medicin og giftstoffer i leveren. De regulerer også vores hormoner og hjælper til med at opbygge vitaminer og vigtige fedtsyrer i kroppen. Gruppen består af over 50 forskellige enzymer, som alle aktiveres af et ”hovedenzym”.

Over hele kloden lider mange mennesker af stofskiftesygdomme. Det skyldes tit, at nogle af disse enzymer enten arbejder for lidt eller for meget. I stedet for at forske i, hvordan vi kan udvikle medicin, der virker på det enkelte enzym i gruppen, har Simon og hans kolleger fokuseret på at finde en måde at styre ”dirigenten” på. Det kan måske bruges til at udvikle ny medicin med færre bivirkninger, men der er et stykke vej endnu.

Simon Bo Jensen forsker i kroppens enzymer”Det er grundforskning, så vi har ikke et færdigt molekyle endnu, som vi kan give til patienter med fx stofskiftesygdomme. Men vi har bevist, at det kan lade sig gøre at udvikle ét, og det åbner muligheder for at behandle en lang række sygdomme i fremtiden,” siger Simon og tilføjer:

”Jeg synes, det er fedt at have en uddannelse, hvor jeg rent faktisk kan gøre en forskel på den lange bane. At jeg kan være med til at lave nye opdagelser og bane vejen for ny medicin, der kan forbedre livskvaliteten for mennesker i hele verden”.

Vil undersøge proteiner og forebygge sygdomme

Simon Bo Jensen har taget både sin bachelor-, kandidat- og ph.d.-grad i nanoscience på Københavns Universitet. Han valgte nanoscience, fordi han syntes, at faget tilbyder en god tværfaglighed og et godt fundament til at forstå både fysik, biologi og kemi. Efter de første halvandet år på studiet sporede Simon sig ind på proteinvidenskab.

”Jeg ville gerne forstå, hvordan kroppens mindste byggesten, proteinerne, virker. Det er proteiner, der sørger for, at alle kroppens processer fungerer, som de skal, og holder os i live. Jeg ville derfor gerne være med til at skabe mere viden om proteiner, fordi det på den lange bane kan være med til at forebygge og behandle sygdomme.

Simon har valgt at blive forsker, men flere af hans studiekammerater har efter kandidatuddannelsen valgt at arbejde med kvalitetskontrol eller projektstyring i medicinal- og biotekvirksomheder. Andre er konsulenter i management- og IT-branchen, analyserer store mængder data i finansverdenen eller er undervisere på gymnasiale uddannelser.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Esben Gad blev færdig som nanoteknolog i vinter, men det er ord som management, optimering og systematisering der fylder hans dag. Han har siden nytår været ansat som management konsulent i virksomheden Mckinsey & Co.

"Når man er konsulent handler det om at kunne sætte sig ind i nye svære stofområder og bryde det ned. Som nanoteknolog er man vant til at kunne arbejde på tværs af faggrænser. Det at kunne gå til opgaver med en tværvidenskabelig vinkel er helt essentielt for mit arbejde hos virksomheden", siger Esben, som fik kontakten til Mckinsey & Co, mens han skrev speciale via en e-mail sendt til alle studerende.

"Vi arbejder i teams, hvor vi er sat sammen til at løse en bestemt opgave. Lige nu arbejder vi for en ingeniørvirksomhed, her kigger vi på hvilke nye produkter virksomheden med succes kan udvikle. Det er en fordel for mit arbejde med denne virksomhed, at jeg har en naturvidenskabelig baggrund", siger Esben, der en del af virksomhedens Business Technology Office.

Helt konkret flytter Esben og teamet ud i virksomheden for at følge de beslutninger, der bliver taget til møder for at lære den at kende. På baggrund af opholdet i virksomheden og diverse analyser hjælper konsulentteamet virksomheden med at udvikle en løsning.

"Jeg ved, at det er et utraditionelt karrierevalg for en der er uddannet inden for naturvidenskab. Jeg valgte jobbet, fordi jeg gerne ville lære noget om ledelsesprocesser og forretningsovervejelser, og så er jeg glad for at arbejde i teams", siger Esben, som er ‘ramt’ af en entreprenørånd og fortsætter:

"Jeg startede som en af de første på uddannelsen i nanoscience, og det har helt klart givet mig en lyst til og mod på at kaste mig ud i tingene. På sigt kan jeg godt forestille mig at blive forskningsdirektør i en biotekvirksomhed", siger Esben, der lige nu er glad for at arbejde i en stor international virksomhed med kontorer i det meste af verden.

 

 

På Nano-Science Center forskede Titoo Jain i fabrikation af nanokredsløb. Efter to år hos ingeniørvirksomheden Haldor Topsøe er det de helt store linjer, han arbejder med som Product Manager. Analytisk sans, evnen til at sætte sig ind i nye komplekse områder samt lysten til samarbejde på tværs af discipliner og kulturer har været afgørende for karrieren i virksomheden.

"Når man kommer ud til et site på et kemisk anlæg er man eksperten – Topsøe-manden. Det skulle jeg lige vænne mig til især i starten, da jeg jo med min nano-baggrund har erfaring med systemer på atomart niveau, men bestemt ikke med store industrielle gasanlæg. Men erfaring og viden kom hurtigt", siger Titoo, der efter to års ansættelse i Haldor Topsøe har haft to forskellige stillinger. Som Catalyst Engineer havde Titoo en masse spændende oplevelser med at arbejde sammen med forskellige mennesker i Asien og Europa.

Titoo Jain ved opstart af gasanlæg i Kina

Titoo Jain ved opstart af gasanlæg i Kina

"Jeg har været på anlæg i Kina, Vietnam, Taiwan og rundt i Europa og rådgivet om hvordan vores katalysatorer skal aktiveres og hvordan anlæg skal startes op", siger Titoo, der de første seks måneder hos Haldor Topsøe brugte mest tid på et intensivt træningsforløb i Lyngby, hvor virksomhedens hovedkontor er placeret.

International erfaring
Nu står der Produkt Manager på visitkortet, en stilling som Titoo fik efter kun 16 måneder i virksomheden.

"Opkald fra kollegaer og kunder i Latinamerika og Asien er hverdag, og jeg er glad for, at jeg kan trække på min erfaring med at arbejde i et internationalt miljø på Nano-Science Center.

Under min uddannelse arbejdede jeg bl.a. hos IBM i Schweiz. Jeg vil anbefale alle studerende at udnytte muligheden for at få international erfaring samt tage et relevant studiejob, så man også har noget erfaring med at arbejde i industrien. Analytisk sans, evnen til at sætte sig ind i nye komplekse områder samt samarbejde på tværs af discipliner og kulturer er bestemt afgørende kompetencer man skal mestre for at kunne begå sig i dette job", slutter Titoo Jain.