Studerende fortæller

Læs interviews med studerende og færdiguddannede på nanoscience:

Simon er nanoforsker: Kroppen er som et orkester og nu kan vi styre dirigenten

28-årige Simon Bo Jensen har afsluttet sin ph.d. i nanoscience og arbejder nu som forsker, hvor han har gjort en opdagelse, der kan bane vejen for mere effektiv medicin i fremtiden.

 Simon Bo Jensen, nanoteknolog på Københavns Universitet og forsker i kroppens enzymer

Forestil dig et orkester med blæsere, strygere og slagtøj og en dirigent, der sørger for, at alle instrumenter spiller, som de skal. Hver eneste celle i din krop er som et sådant orkester. ”Orkesteret” består af enzymer, som alle har vigtige funktioner, og nogle grupper af enzymer har en ”dirigent” – et enzym, der aktiverer og styrer de andre enzymer.

Nu har Simon Bo Jensen, som en del af sit ph.d.-projekt i nanoscience, gjort en opdagelse, der gør det muligt at ”tale med dirigenten” og dermed skabe mulighed for at udvikle endnu bedre medicin i fremtiden.

Han arbejder som forsker på Københavns Universitet, hvor han arbejder med en særlig gruppe af enzymer, kaldet cytokrom P450, der nedbryder medicin og giftstoffer i leveren. De regulerer også vores hormoner og hjælper til med at opbygge vitaminer og vigtige fedtsyrer i kroppen. Gruppen består af over 50 forskellige enzymer, som alle aktiveres af et ”hovedenzym”.

Over hele kloden lider mange mennesker af stofskiftesygdomme. Det skyldes tit, at nogle af disse enzymer enten arbejder for lidt eller for meget. I stedet for at forske i, hvordan vi kan udvikle medicin, der virker på det enkelte enzym i gruppen, har Simon og hans kolleger fokuseret på at finde en måde at styre ”dirigenten” på. Det kan måske bruges til at udvikle ny medicin med færre bivirkninger, men der er et stykke vej endnu.

Simon Bo Jensen forsker i kroppens enzymer”Det er grundforskning, så vi har ikke et færdigt molekyle endnu, som vi kan give til patienter med fx stofskiftesygdomme. Men vi har bevist, at det kan lade sig gøre at udvikle ét, og det åbner muligheder for at behandle en lang række sygdomme i fremtiden,” siger Simon og tilføjer:

”Jeg synes, det er fedt at have en uddannelse, hvor jeg rent faktisk kan gøre en forskel på den lange bane. At jeg kan være med til at lave nye opdagelser og bane vejen for ny medicin, der kan forbedre livskvaliteten for mennesker i hele verden”.

Vil undersøge proteiner og forebygge sygdomme

Simon Bo Jensen har taget både sin bachelor-, kandidat- og ph.d.-grad i nanoscience på Københavns Universitet. Han valgte nanoscience, fordi han syntes, at faget tilbyder en god tværfaglighed og et godt fundament til at forstå både fysik, biologi og kemi. Efter de første halvandet år på studiet sporede Simon sig ind på proteinvidenskab.

”Jeg ville gerne forstå, hvordan kroppens mindste byggesten, proteinerne, virker. Det er proteiner, der sørger for, at alle kroppens processer fungerer, som de skal, og holder os i live. Jeg ville derfor gerne være med til at skabe mere viden om proteiner, fordi det på den lange bane kan være med til at forebygge og behandle sygdomme.

Simon har valgt at blive forsker, men flere af hans studiekammerater har efter kandidatuddannelsen valgt at arbejde med kvalitetskontrol eller projektstyring i medicinal- og biotekvirksomheder. Andre er konsulenter i management- og IT-branchen, analyserer store mængder data i finansverdenen eller er undervisere på gymnasiale uddannelser.

Flere interviews med studerende: