Studerende fortæller

Læs interviews med studerende på biokemi:

 

En uddannelse i biokemi på Københavns Universitet kan give dig mulighed for at forske i corona-vacciner og kure mod kræft og Alzheimers. Vigtigst er det dog, at du elsker at nørde naturens byggesten helt ned i detaljen, lyder det fra ph.d.-studerende Christian Parsbæk Pedersen.

Christian Parsbæk, ph.d. studerende og forsker i proteinstrukturer på Københavns Universitet
Foto: Jacob Hertz Martinsen

For Christian Parsbæk Pedersen er der intet bedre end at bruge timevis på at studere proteiners struktur i laboratoriet. Det skulle da lige være at dele glæden med andre, der elsker proteiner ligeså meget som ham selv.

Derfor passer arbejdet som ph.d.-studerende i biokemi på Københavns Universitet ham perfekt:

”Jeg bliver nogle gange helt høj, når jeg står sammen med kolleger og har en passioneret diskussion om en ny opdagelse af strukturen i et protein. Det er den fedeste følelse, når andre er vilde med det, du selv brænder for,” siger Christian.

Processen med at forstå en teori, udvikle en hypotese og teste den i laboratoriet har virket dragende på den unge forsker, så længe han kan huske. Og som studerende på uddannelsen i biokemi oplevede han for første gang, at andre delte hans passion for at forstå naturens byggesten:

”Jeg havde nogle ekstremt inspirerende undervisere, der brændte for deres fag, og jeg kunne spejle mig i deres nørderier og ønske om at forstå vores natur på molekylærniveau,” siger han.

Undersøger, hvordan proteiner påvirker hukommelsen

Efter sit speciale blev Christian tilbudt en ph.d.-stilling, og i dag arbejder han med at forstå, hvordan et særligt protein har påvirket vores hukommelse gennem evolutionen.

”For cirka 200 millioner år siden blev mennesket inficeret af en virus, der indeholdt et protein kaldet Arc. Arc-proteinet regulerer effektiviteten af vores nerveceller og dermed også hukommelsen. Vores og andres undersøgelser peger på, at Arc-proteinet har været med til at udvikle menneskers evne til at lagre hukommelse. Ret vildt," lyder det fra Christian.

Men selvom Christians og hans kollegaers undersøgelser af Arc-proteinet er mundet ud i brugbar viden om vores hukommelse, så er det ikke dér den primære fascination ligger hos ham.

”Du skal være interesseret i detaljen på molekylær- og celleniveau – mere end i resultatets anvendelse efterfølgende,” forklarer han.

Kærlighed til grundforskning

Langt det meste af arbejdet som biokemiker handler nemlig om at undersøge celler og proteiner på mikroskopisk niveau – noget, der kræver en kærlighed til grundforskning.

”Som forsker i basalvidenskab er du ikke specielt fokuseret på produktet. Du skal have en naturlig fascination af biologiske og kemiske processer i sig selv,” siger han og slutter:

”Det er ligesom en pyramide, hvor toppen fx er at udvikle medicin mod Alzheimers eller finde en vaccine mod corona. Hvis du vil nå toppen, kræver det, at du har et fundament. Det er det, jeg arbejder på at bygge hver dag. For én ting er sikkert – der kommer aldrig en top, hvis der ikke er en bund”.