Studerende fortæller

Læs et interview med en tidligere kemistuderende:

Værktøjsmageren i det medicinske maskinrum

Ingen ved, om Jeannette Bjerres forskning i sukkerstoffers kemi nogensinde vil kunne bruges til noget. Alligevel synes hun selv, at hun har fået et drømmejob. Som forsker hos lægemiddelvirksomheden Novo Nordisk.

Stillingsbetegnelsen for Jeannette Bjerre er "International Postdoc" via et stipendium fra Novo Nordisk R&D STAR program. Det betyder, at hun i to år dels skal forske i Novos laboratorier, dels hente ny viden hjem fra et førende laboratorium på universitetet i den tyske by Aachen.

Privat grundforskning

Når Danmarks største medicinalvirksomhed ansætter en kemiker i en forskerstilling, skulle man tro, at det var for at få udviklet et nyt potentielt lægemiddel. Gerne inden for ansættelsesperioden.

Jeannette Bjerre har da også altid været drevet af ønsket om at opfinde fremtidens lægemidler. Hun er Cand. Scient. i medicinalkemi og har en Ph.d. i kemi fra Københavns Universitet. Alligevel er det ikke ét bestemt nyt lægemiddel hun er i gang med at udvikle. Målet med Jeannette Bjerres forskning ligger længere ude i fremtiden.

"Jeg skal faktisk lave værktøjskemi. Det vil sige, at jeg skal finde nye veje. Nye metoder, som kan bruges bredt i projekter over det hele", forklarer Jeannette Bjerre.

Bjerre skal altså ikke udvikle et stof der kan kurere en bestemt sygdom. Men snarere vise, hvordan man kan bygge nye medicinalstoffer op fra grunden.

Hvide pletter på det kemiske landkort

En kemiker der vil skabe et nyt stof, starter med at hælde nogle kendte stoffer sammen i et glas og så udsætte blandingen for forskellige opløsningsmidler, variationer i temperatur, nye katalysatorer, mikrobølger, ultralyd, ilt eller bare tid.

Nogen gange får selv meget små ændringer i rækkefølgen af forskellige processer og påvirkninger meget store konsekvenser for det færdige stof. Derfor skal Jeannette Bjerre tilbringe utallige timer i det topmoderne laboratorium i Novo Nordisk udviklingsafdeling i Måløv nær København. Men det passer hende fint, for hun synes det er fedt at udforske kemiens muligheder.

"Jeg er vant til at arbejde "Where no one's been before". Og meget af det jeg laver her er der aldrig blevet publiceret forskning om før nu", beretter Bjerre med begejstring.

Blomsterduft i laboratoriet

Det lyse og luftige laboratorium er pyntet med en lilla orkidé, der stod og ventede på Bjerre, da hun havde sin første arbejdsdag. Og hvis orkidéer ellers duftede, ville det være den eneste duft i det pinligt rene rum. Der lugter i hvert fald overhovedet ikke af kemi. Ifølge Bjerre er det et af mange eksempler på, at Novo Nordisk prioriterer at give medarbejderne et godt arbejdsmiljø. Og en af vejene til det, er at de tager sikkerheden uhyre alvorligt.

"Jeg har lært en masse om sikkerhed på Novo. Man kan virkeligt mærke, at det her er et sted, hvor folk skal stå resten af livet. Det er bare ikke acceptabelt at blive udsat for skadelige kemikalier", forsikrer Bjerre.

Forskning kræver fritid

Selv om Bjerre er vild med tiden i det veludrustede laboratorium, så sørger hun for også at have et liv ved siden af jobbet. For uanset hvor skarp man er som forsker, skal man også have sociale og menneskelige kompetencer.

"Det er et holdarbejde at opdage og udvikle fremtidens lægemidler. Derfor er det vigtigt at være en hel person med gode samarbejdsevner. Og det bliver man kun hvis man har balance mellem arbejde og fritid" fortæller Bjerre, der blandt andet bruger fritiden til at løbe motionsløb.
"Og så er der maden" jubler den sunde kemiker. Novos kantine lægger stor vægt på, at det skal være nemt at vælge det sundeste måltid. Derfor er det blandt andet mere besværligt at bestille kager til møder end det er at bestille frugt.
"Det lyder som en lille ting. Men maden er jo det, der holder en i gang", slår Jeannette Bjerre fast.

Gode råd til spirende forskere

For dem der kunne forestille sig at træde i Jeannettes fodspor, har hun et par gode råd. Hun opfordrer til at læse et semester eller to i udlandet, at søge relevante studiejob, at involvere sig på sit studie, fx i studenterforeninger, fordi man på den måde møder nogle fra de andre studier. Og så et sidste råd, som er nemmere sagt end gjort: "Gør det godt, der hvor du er, og brænd for det du laver".

Afgørende erfaringer på udebane

Bjerre har selv tilbragt to perioder i udlandet under sin uddannelse. Et halvt år i Toronto i Canada og tre måneder i Gif Sur Yvette nær Paris i Frankrig. Hun valgte universitetet i Canada, fordi de kunne tilbyde lige præcist de kurser hun havde brug for, mens opholdet i Frankrig gav mulighed for at forske under Ph.d.-uddannelsen.

Men hun mener også selv, at udlandsopholdene har givet hende redskaber og kompetencer, der har været nyttige både i job, og i privaten. "Udlandsophold giver et globalt perspektiv. Og det er en kæmpefordel som forsker, da vi navigerer i et internationalt videnssamfund", mener Bjerre.

Fordi hun hele tiden har vidst, at hun gerne ville opfinde lægemidler søgte hun et studiejob i en kontraktforskningsvirksomhed inden for medicinalindustrien. En virksomhed, der fungerer som underleverandør af forskning og undersøgelser til de større medicinalvirksomheder. Til sammen har hendes studieerfaringer gjort, at hun kom i betragtning til det hun i dag kalder sit drømmejob:
"Jeg drømte om et job, hvor jeg kunne bruge det jeg har lært. Og det har jeg fået. Men jeg har også fået opgaver, som er helt nye for mig, så jeg har også en mulighed for at udvikle mig og blive bedre".

Talentmagneten i Bagsværd

Bogstaverne i Novo Nordisk R&D STAR-program står for Science Talent Attraction Recruitment. (Videnskab, talent, tiltrækning, rekruttering). Jeannettes nuværende stipendium løber i to år men som navnet antyder, er STAR-programmet også tænkt til at talentudvikle kommende medarbejdere.

"Man kan sige, at det er en toårs periode, hvor du kan lære Novo at kende, og du kan komme ind i nogen af rytmerne her i virksomheden. Og så kan Novo lære dig at kende," fortæller Jeannette.

"Jeg er rigtigt glad for det jeg laver nu. Jeg synes, det er spændende, og jeg synes, jeg bruger mig selv rigtigt godt. Min største drøm, og det jeg brænder for som medicinalkemiker, er at være med til at opfinde fremtidens lægemidler", slutter Postdoc'en Jeannette Bjerre.