Mød de studerende
Hvordan er det at læse skov- og landskabsingeniør? De studerende fortæller...
”Vi bruger naturen som klasselokale”
Alder: 20 år
Uddannelse: Læser skov- og landskabsingeniør på Skovskolen Djursland og bor på kollegiet
Hvordan er studielivet på Skovskolen Djursland?
Da jeg gik i gymnasiet var jeg naturnørden, og den eneste, der syntes træer var spændende. Det var kanon at starte på Skovskolen Djursland og opdage, at alle de andre har samme interesse for naturen. Kærligheden til naturen er vores fællesnævner. Nogle er til lange vandreture og shelterpladser. Jægerne tager på jagt sammen. Nogle fisker og har fået os andre med på at købe waders og prøve. Jeg har mødt en, jeg cykler MTB med nu.
Hvordan er undervisningen på skov- og landskabsingeniør?
Det er fedt, at vi kommer så meget ud. Vi bruger naturen som undervisningslokale og er ude at se på træerne i felten frem for at sidde inde og se billeder af dem. Jeg kan godt lide, at vi bliver inddraget meget i arbejdet – vi lærer ved få lov at prøve selv. Vi er også på virksomhedsbesøg, hvor vi kommer tæt på erhvervet.
Hvordan er det at bo på kollegiet?
Vi har et stort skovareal omkring os og nogle fede nye bygninger. De er midlertidige og skal stå her indtil det nye kollegium med skovtårne bliver bygget. Vi har sofagruppe i køkkenet, hvor man altid kan finde nogle at hænge ud med, og på værelset kan man være sig selv, når man har brug for det. Vi har også fået en bålplads med lavvu, vi snart skal indvie. Det bliver vores version af en fredagsbar. Det er første gang, jeg prøver ikke at have langt til skole. På Djursland er det tit noget med en halv time i bus til skole. Nu kan jeg sove til halv otte og have god tid.
Hvorfor valgte du at læse skov- og landskabsingeniør?
Det var helt klart min fritidsinteresse, der drev mig til det. Mine forældre købte et stykke skov, da jeg var otte år gammel. Mest hyggeskov - vi boede et sted, hvor vi brugte meget brænde dengang, så jeg lærte hurtigt at bruge økse og motorsav. I det hele taget har jeg altid elsket at være i naturen og også været spejder. Da jeg var 14 år mødte jeg en, der læste skov- og landskabsingeniør – og opdagede, at jeg kunne uddanne mig i det, jeg godt kan lide at lave. Før havde jeg ellers tænkt at gå den nemme vej i min fars fodspor og blive civilingeniør. Men jeg vil hellere stå op hver dag og lave noget, jeg virkelig interesserer mig for.
Hvordan blev du sikker i dit studievalg?
I gymnasiet var jeg i tre dages studiepraktik på Skovskolen Nødebo, hvor jeg var med i undervisningen og snakkede med de studerende. På den sidste dag skulle vi skrive et brev til os selv, som studievejlederne fik. Jeg skrev det og glemte alt om det. Men så kom det pludselig i min postkasse et år efter. Jeg havde skrevet: ’Det er det fedeste, det her!’ og ’FLÆKKEN!!!’ (Flækken er de studerendes fredagsbar på Skovskolen Nødebo, red.). Da jeg stod med brevet fra mig selv i hånden, vidste jeg, at det gør jeg, det her!”
Hvad har overrasket dig mest på uddannelsen?
Lærerne i motorsav har været efter mig på den gode måde. Fordi jeg var selvlært med motorsav, da jeg kom her, lavede jeg nogle cowboytricks. Jeg er blevet meget skarpere på at vælge den rigtige fældeteknik og prioritere sikkerheden højere. Uddannelsen har fået mig til at se nye ting, i det, jeg kendte. Fx Mols, hvor jeg er vokset op, ser jeg med helt nye øjne nu, hvor jeg ved meget mere om, hvordan landskabet er skabt. Naturen er legepladsen i min baghave.
"Jeg vil både pleje og dyrke skovene"
Bugge Vick er vild med et studie, der kombinerer naturbeskyttelse med produktion
”For mig er det vigtigt at åbne omverdenens øjne for, at man kan forene skovproduktion med naturgenopretning og øget biodiversitet. Det er fedt, at uddannelsen som skov- og landskabsingeniør netop forener de to dele. Faktisk bliver vi undervist i naturpleje og skovdyrkning på samme tid.”
Bugge Vick valgte studiet på grund af sin fascination af dynamikkerne i naturen.
”Vi er selv en del af naturen, og jeg vil gerne være med til at forvalte og formidle den på en bæredygtig og god måde.”
Nære relationer i studiet
På Skovskolen er naturen lige så meget klasseværelse som lokalerne, mener Bugge: ”Det er et praksisnært studie med god sammenhæng mellem det, vi lærer i tavle-undervisningen og det, vi ser ude i skoven.
Underviserne er nede på jorden og nemme at snakke med
Bugge Vick
Vores undervisere er nede på jorden og nemme at snakke med. Vi kan spørge så meget vi vil, og det er rart at få så tæt et forhold til dem.
Som studerende her på Skovskolen får man også et tæt forhold til de andre hold, og der er masser af muligheder for at lære hinanden at kende på kryds og tværs. Vi har fx vores egen café og også masser af foreninger, man kan være medlem af.”
Vekslen mellem teori og praksis motiverer mig
Muligheden for en uddannelse, hvor teorien bliver prøvet af i praksis, og som foregår både indendørs og udendørs, fik Esben Wendland til at læse til skov- og landskabsingeniør på Skovskolen Nødebo
”Jeg har hele min barndom været udebarn og vant til at gå i skoven”. Esben Wendland fik øje på uddannelsen til skov- og landskabsingeniør, da han var i gang med sin HF. Til årets Åbent Hus hoppede han på toget til Skovskolen i Nødebo, hvor uddannelsen holder til: ”Da jeg kom til Skovskolen, føltes det hele bare rigtigt. Fakler lyste op hele vejen fra stoppestedet til auditoriet, og jeg følte mig velkommen". Esben planlagde sine fag på HF, så de matchede med optagelseskravene.
Studiepraktik gjorde udslaget
Året efter kom Esben i studiepraktik på som skov- og landskabsingeniør for at opleve undervisningen og livet som studerende.
Det motiverer mig, at uddannelsen veksler mellem teori og praksis.
Esben Wendland
Her blev han overbevist om, at skov- og landskabsingeniør var det rigtige valg for ham:
"Det motiverer mig, at uddannelsen er bygget op som en professionsbachelor, hvor undervisningen veksler mellem teori og praksis, og hvor der er indlagt praktik”.
Sikker i sit studievalg
Esben blev så sikker på sit uddannelsesvalg, at han søgte ind med skov- og landskabsingeniør som sit eneste valg. Han fik værelse på Skovskolens kollegium og nyder stadig fællesskabet: ”Studiemiljøet på Skovskolen er helt unikt. Vi har bogstaveligt talt skoven og naturen som undervisningslokaler”.
Perfekt at kombinere udeliv med arbejde
Christoffer Worm sad i et undervisningslokale på Officersskolen og savnede at komme ud i det grønne. Han skiftede til skov- og landskabsingeniør-studiet, og har ikke fortrudt.
Skov- og landskabsingeniøruddannelsen er en alsidig og yderst seriøs uddannelse, jeg virkelig kan anbefale. Det er perfekt, at jeg kan tage en uddannelse, der giver mulighed for at kombinere udeliv med arbejde.
Skov- og landskabsingeniører er også projektledere
På uddannelsen lærer vi at starte projekter op og være tovholdere på dem. Vi lærer at være ansvarlige for, at tingene sker og gøre projekter til virkelighed. Vi lærer også at få de mange forskellige parter i et projekt til at arbejde sammen.
Natur til den næste generation
Jeg nyder, at undervisningen veksler mellem teoretisk og praktisk læring.
Vi lærer at forstå naturens behov og dens bæredygtighed, så vi kan bevare den
Christoffer Worm
Vi lærer, hvorfor træerne vokser, og hvordan tingene hænger sammen indbyrdes i økosystemer. At forstå naturens behov og dens bæredygtighed, så vi kan bevare den. Vi er så mange, der skal bruge naturen, og hvis ikke den bliver passet og plejet, vil næste generation ikke kunne nyde den i samme grad som os.