Interview med Simon

Simon Rønholdt RapsonSimon rønholdt Rapson
Erhvervs/arbejdsmarkedspsykolog
Arbejdsplads: Kalundborg Kommunes Jobcenter i Projekthuset.
Dimittend år: 2016

Hvornår blev du lønansat, efter du dimitterede?

Det tog ca. et halvt år. Jeg blev ansat som konsulent i forbindelse med et nyt rekrutteringskoncept.

Hvordan fik du dit første job?

Jeg fik mit første job gennem netværk, som jeg havde oparbejdet gennem studiejob under uddannelsen.

Hvad er dine typiske arbejdsopgaver?

Mine typiske arbejdsopgaver består i at afholde støttende samtaler og foretage kognitive og psykologiske udredninger. Kerneopgaven er at hjælpe folk med psykiske udfordringer med at komme stabilt og sundt tilbage til arbejdsmarkedet.

Hvilke fag og kompetencer fra studiet bruger du i dit nuværende job?

Det er svært at præcisere. Jeg arbejder selv ud fra et kombineret ACT og kognitivt ståsted, når det kommer til interventioner. Fag der omhandler forskellige testværktøjer (særligt WAIS og WISC), har givet mig vigtige kompetencer i forhold til at foretage udredninger. Alle former for samtaletræning, interviewøvelser og lignende der har været gennem studiet har givet mig nogen indsigt i, hvordan man holder en svær samtale kørende, og hjælper klienten igennem at fortælle om ubehagelige emner.

Hvad har overrasket dig mest i dit første job?

Det er svært at sige. Der var altid mange ting, som føles nye og anderledes når man starter et helt nyt sted, og omstillingen fra universitetsliv til fastlønnet stilling kan til tider føles voldsom. Jeg tror, at det mest overraskende var, hvor meget tyngde mine udtalelser og vurderinger pludselig havde i forhold til mit fagområde. Folk, kolleger og ledere lytter generelt efter, hvad man siger, og forventer at man har styr på sin faglighed. Dette kan både virke bekræftende og intimiderende på én gang.

Hvad har på uddannelsen haft størst indflydelse på dine overvejelser om karriere?

Jeg blev interesseret i arbejds- og organisationspsykologi tidligt i studiet, og det påvirkede mit valg af opgaveemner, praktik og speciale i erhvervspsykologisk retning. Dette førte til at jeg arbejdede meget som konsulent i forhold til procesoptimering og rekruttering. Jeg er dog siden skiftet til mit nuværende arbejde, som befinder sig i et grænseland mellem erhvervspsykologisk og klinisk arbejde.

Hvordan vil du beskrive overgangen fra at være studerende til at være fuldtidsansat?

Mærkelig og spændende. Der fulgte en del følelser, forventninger og formodninger med, men ultimativt kan man ikke gøre andet end at kaste sig ud i det og lære ens nye omgivelser og rammer at kende. Jeg har selv oplevet lidt af den samme følelse, hver gang jeg har skiftet arbejde, så det har nok været en almindelig reaktion på at skifte ens rammer på drastisk vis.

Hvor har du tidligere været ansat ifbm studiejob/praktikforløb?

Særligt Alliance+ og Unity Technologies kan nævnes. Mine primære opgaver var procesoptimering, rekrutteringsrådgivning og onboarding.

Hvad er dit råd til andre kommende dimittender?

  • Der er ingen substitut for erfaring. Studiejobs og en velvalgt praktikperiode er begge gode ting at tage med sig i forhold til ens CV og opbygning af eget netværk.
  • Træk på eventuelle kontakter fra familie, venner eller lignende.
  • Opsøg kaffemøder med folk inden for dit felt, hvor du kan spørge ind til, hvordan man kommer ind i feltet, og hvordan du kan give dig selv bedre chancer, når du søger arbejde. De fleste er glade for at tage et kort møde og fortælle om egne erfaringer, og selv om der ikke skal være en forventning om et job i samtalen, skader det aldrig at lære folk at kende, og sørge for at de allerede kender til dig næste gang de tænker på at opslå en stilling.
  • Vær aktiv og engageret i at finde en praktik som passer til dig og dine mål, hvis du skal ud i praktik gennem jobcenteret eller A-kassen. Du kan selv finde et mere relevant praktiksted end de kan, og et relevant praktiksted giver dig erfaring og netværk til at søge videre.