Studiebolig

Studiebolig i København

Er du blevet optaget på Københavns Universitet og mangler et sted at bo? 

At finde en studiebolig i København kan være svært. Derfor har vi samlet en række gode råd og anbefalinger til dig, der er på jagt efter en studiebolig eller et kollegieværelse. 

Læs om alt fra almene boliger til studerende og akutboliger til kollegier i København og få en idé om, hvor du med fordel kan koncentrere din opmærksomed, hvis du vil have chancen for endnu hurtigere at finde en studiebolig i København. Se også Uniavisens guide til din næste bolig.

Hvis du vælger at anse din boligsøgning som jobsøgning, er du godt på vej. Med mindre at du er meget heldig, kræver begge dele arbejde, strategi - og god tid.

Forbered dig: søg studiebolig i god tid

København positionerer sig som en af verdens mest populære storbyer og studiebyer, hvorfor studerende flokkes om byen. Derfor er det vigtigt, at du forbereder din boligsøgning grundigt.

Hvis du vil studere i København og mangler en studiebolig, er det en fordel at være ude i god tid. Du kan ansøge om et kollegieværelse, finde lejebolig, fremleje eller investere i egen lejlighed.

Brug dit netværk til at finde studiebolig

Du kan med fordel kigge efter en studiebolig på sociale medier og online platforme som DBA. Det er vigtigt at lade venner og familie vide, at du er på boligjagt. Du ved nemlig aldrig, hvem du kender, der kender nogen, der kan hjælpe dig med at finde din kommende studiebolig. 

Start i god tid, lav resarch og forbered dig grundigt. Så forbedrer du dine chancer for at finde en god studiebolig. 

Almene boliger til studerende

Almene boliger er lejeboliger, der ejes af boligorganisationer, hvor ingen må tjene penge på huslejen. Derfor er de ofte billigere end private lejeboliger. Kontakt boligorganisationerne for at skrive dig på venteliste så tidligt som muligt

Ryk frem på ventelisten gennem 'Fleksibel udlejning'

Som studerende har du i nogle tilfælde mulighed for at rykke frem på ventelisten til en studiebolig, hvis du opfylder en række specifikke krav. Det kan fx være, hvis du er akut boligsøgende og skal flytte hjemmefra for første gang, eller hvis du måske bor i en anden kommune og skal pendle langt til Københavns Universitet. Læs om fremrykningsmuligheder og fleksibel udlejning.

Fra ældrebolig til studiebolig

Københavns Kommune samarbejder med en lang række almene boligorganisationer om at udleje tomme ældreboliger, der er lavet om til studerende, på attraktive lokationer i København. Læs om og find de ledige ældreboliger på Hvorskalvibo.dk

Tilbud om midlertidig boligløsning

Hvis du nærmer dig studiestart og endnu ikke har fundet en studiebolig, tilbyder Københavns Kommune i samarbejde med Studenterhuset Start Up Housing, hvor du har mulighed for at søge en akut midlertidig boligløsning, imens du søger et andet og fast sted at bo. 

Kollegier og ungdomsboliger

ungdomsboliger og på kollegier bor du blandt andre studerende. Ungdomsboligerne er lidt mere private end kollegierne, og der er ofte mere plads. Til gengæld kan de også være vanskeligere at få tildelt. 

På KUnet, som er KUs intranet for studerende (kun adgang for indskrevne studerende på KU) opretter vi løbende opslag, når vi får besked om ledige pladser på en række af kollegierne, Københavns Universitet er tilknyttet. 

Centralindstillingsudvalget og Kollegiernes Kontorr (KKIK) råder over i alt mere end 11.500 boliger i København og omegn. Begge boligformer søger du online. 

Fremleje og andelsboliger

Hvis ikke du har mulighed for at investere i en andelsbolig eller ejerlejlighed, og du har svært ved at finde en lejebolig, har du mulighed for at fremleje en bolig (eller dele af den) af en person, der for en kortere eller længere periode udlejer sin bolig.

Det kan dog være en god idé at skrive dig på venteliste til at købe en andelslejlighed i flere andelsboligforeninger. Flere steder i København holdes priserne kunstigt nede, hvorfor det rent faktisk er muligt at købe en lækker andelsbolig uden at give flere millioner kroner for den. 

Uanset så afhænger boligpriserne af, hvor i København du vil bo. Med en halv times transport til og fra universitetet kan du hurtigere finde et sted at bo og til en billigere husleje, end hvis du bor centralt i København.

Læs Uniavisens guide: Find bolig i København

Læs Uniavisens guides og få gode råd til at finde en studiebolig eller et kollegieværelse.

Populære bydele i København

København består af mange forskellige boligområder. De mest populære boligområder er Vesterbro, Nørrebro, Østerbro, Nordvest, Frederiksberg, Indre By, Christianshavn og den indre del af Amager.

Selvom København har mange kollegier og oplagte studieboliger, vil det med stor sandsynlighed være lettere at finde et sted at bo i fx Vanløse, Brønshøj, Valby eller Ørestad.

Fra de fleste forstæder til København tager det kun ca. 20 minutter at komme til Indre By på cykel eller med offentlig transport.

Få et overblik over fakulteternes og uddannelsernes adresser på et kort, og se Uniavisens bydelsguide

Fællespining i København

I København kan du altid finde fællesspisning, hvor du spiser billig men god mad sammen med mange andre studerende.

Studerende spiser sammen til fællesspisning i København

Økonomi, studenterrabat og udgifter til bøger

Huslejen er en stor udgift for de fleste studerende. Derfor har vi samlet et par gode råd til, hvordan du sparer penge, imens du er studerende. 

7 gode råd til at finde en studiebolig i København

At finde en studiebolig i København kan være svært og meget tidskrævende. Konkurrencen er stor, da der er mange studerende i København. Samtidig er der mangel på billige boliger. Selvom der løbende bliver bygget nye boligere, passer udbud og efterspørgsel ikke sammen. Slet ikke hvis man er studerende og på jagt efter en billig bolig.

Derfor har vi samlet 7 gode råd til at finde en studiebolig i København, som er til at betale. Frem for alt råder vi dig til at starte boligsøgningen i så god tid som muligt og til at huske at inddrage dit netværk. Du ved aldrig, om din onkels kusine eller din barndomsvenindes mormor kan være nøglen til din næste studiebolig i København. 

 

1

Brug god tid på din boligsøgning og start tidligt

Det tager tid, og det er hårdt arbejde at søge efter ny bolig. Derfor bør du bruge tid på din boligsøgning - det lønner sig som oftest. 

Jo tidligere du starter, des bedre. Sørg for at oprette dig som bruger på diverse boligportaler, opsøg mulighederne for kollegieværelser, studieboliger og ungdomsboliger. Sørg også for at få notifikationer fra diverse boligportaler, når der kommer boliger, der passer til dine ønsker.

2

Søg bolig uden for de centrale områder i København

Inkluder områderne, der ligger uden for de mest centrale dele af København, når du leder efter et sted at bo. Som oftest er det billigere at bo i de lidt afsides områder, og fra de fleste områder kan du komme til Københavns Universiteters campusområder på max en halv time med offentlig transport eller på cykel. Det gælder for eksempel Vanløse, Brønshøj, Rødovre, Hvidovre, Sydhavn, Ydre Amager og Søborg. 

3

Del husleje og udgifter med andre

Flyt sammen med andre. Undersøg mulighederne for at flytte i delelejlighed med andre (studerende). Det vil betyde, at du sparer penge på alt fra husleje til internet, vand, varme osv. 

4

Undersøg mulighederne for at komme foran i køen

Undersøg om du har mulighed for at komme foran i køen til en lejebolig gennem Fleksibel udlejning

5

Start med en midlertidig bolig 

Hvis ikke du finder en permanent, god boligløsning, når du flytter til København, kan du starte med kortere fremleje. På den måde kan du købe dig tid til at finde en bedre og mere permanent løsning, når du lærer byen bedre at kende. De fleste studerende bor flere forskellige steder i løbet af deres studietid.

6

Søg om optagelse på et kollegie

Vil du gerne bo på kollegie?  Der ligger mange forskellige kollegier i København. Både nye og gamle, billige og dyre. Kollegier med fællesspisning flere gange ugentligt og kollegier uden. På samme måde findes der kollegier med mange  og med færre sociale arrangementer.

Uanset hvad bør du planlægge din ansøgning og undersøge, om studerende på dit fagområde har fortinsret til værelser på bestemte kollegier. Forhør dig hos andre studerende. Oftest kan du find information herom på KUnet (kræver login fra optagne KU studerende). Her reklamerer vi for ledige værelser på kollegier, der samarbejder med Københavns Universitet. 

7

Undgå at blive snydt

Sørg for at se boligen, inden du underskriver en lejekontrakt. Overfør depositum og husleje via din netbank, og betal aldrig med kontanter. Husk at læse lejekontakten godt igennem, inden du underskriver. Brug din fornuft og få gerne familie eller venner til at gennemgå lejekontakten med dig.