Bolig og økonomi

Kan det hænge sammen økonomisk, hvis du er studerende på SU og har egen bolig? Ja, det kan det. Men det bliver lidt lettere, hvis I er flere om at dele husleje og faste udgifter.

Hvis du vil studere i København og have egen bolig, er det en fordel at være ude i god tid. Du kan ansøge om et kollegieværelse eller investere i egen lejlighed, men der er mange andre måder at bo på i København.

Læs også: Bolig og flytning - Studieby København.

Kollegier og ungdomsboliger

I ungdomsboliger og på kollegier bor du blandt andre studerende. Ungdomsboligerne er lidt mere private end kollegierne, og der er ofte mere plads. Til gengæld kan de også være vanskeligere at få tildelt. Begge boligformer skal du søge om via Centralindstillingsudvalget eller  Kollegiernes Kontor.

Andelsbolig eller ejerlejlighed

Vil du have mere privatliv, kan du investere i en andelsbolig eller ejerlejlighed – som du kan dele med en anden og dermed halvere udgiften. Boligpriserne afhænger af, hvor i København du vil bo. Med en halv times transport til og fra universitetet kan du hurtigere finde et sted at bo og til en billigere husleje, end hvis du bor centralt i København.

Din økonomi

De fleste studerende modtager SU, og nogle vælger at arbejde ved siden af for at have flere penge at råde over. Københavns Universitet anbefaler, at du arbejder maks. 15 timer om ugen, for at du kan koncentrere dig nok om dit studie. 

Der er studierabat flere steder i byen. Som ny studerende får du tilsendt et studiekort, som giver rabat ved køb af bl.a. bøger, kompendier og computer (oftest 10%). Du kan også få rabat i en række fitnesscentre, på museer og ved andre lokaliteter i København.

Udgift til bøger

Udgiften til bøger er forholdsvis stor og varierer fra uddannelse til uddannelse. Det kan være en god idé at købe bøgerne brugte, for på nogle uddannelser sniger beløbet sig helt op på 4.000 kr. pr. semester. Det er derfor også en god idé at købe bøgerne undervejs, så udgiften spredes henover året.

Du kan kontakte studievejledningen på uddannelsen, hvis du vil vide, hvor mange penge du kan forvente at bruge på bøger ved studiestart.