Karrieremuligheder
Kandidater med baggrund i filosofi arbejder i en bred vifte af forskellige virksomheder og organisationer, f.eks. konsulenthuse, styrelser og ministerier, interesseorganisationer, forlag, NGO'er, som selvstændige konsulenter, biblioteker og forvaltninger. Kandidater i filosofi er også ansat på skoler, gymnasier, universiteter og andre forskningsinstitutioner.
De analytiske kompetencer kandidater har fået under uddannelsen, deres evner til at tænke og skrive klart, til at analysere og vurdere begreber, synspunkter og argumenter, til afdække logiske sammenhænge og indplacere antagelser i større idemæssige sammenhænge, er værdifulde egenskaber på arbejdsmarkedet.
På filosofistudiet fordyber du dig i filosofiske emner og beskæftiger dig med de store filosoffer fra antikken til i dag. På uddannelsen er der i udgangspunktet udelukkende fokus på filosofi i den vesterlandske tradition, hvilket først og fremmest vil sige filosofien, som den er kommet til udtryk i Europa og Nordamerika.
Du får grundlæggende viden om filosofiske problemstillinger og deres historiske kontekst inden for filosofiens tre hovedområder:
- praktisk filosofi: etik, politisk filosofi, metaetik, filosofisk æstetik
- teoretisk filosofi: argumentationsteori, logik, erkendelsesteori, bevidsthedsfilosofi, sprogfilosofi, videnskabsfilosofi.
- filosofihistorie: filosofi fra ca. 600 f.v.t. og frem til nutiden.
Du får desuden viden om argumenters brug og form og lærer at analysere synspunkter, uenigheder og argumenter inden for diverse filosofiske problemstillinger.
Der lægges vægt på, at filosofi ikke kun er af historisk interesse, men også kan bruges til at belyse situationer og problemer, der kendetegner vores egen tid. Det vil bl.a. sige spørgsmål som: Hvordan melder spørgsmål om eksistens og erkendelse sig for nutidens mennesker? Er det etisk acceptabelt at bruge genteknologi til at gøre mennesker bedre? Hvad betyder det for demokrati og social sammenhængskraft, at vores samfund består af forskellige kulturer og religioner? Og hvad betyder ny viden om hjernen for, hvad vi skal sige om forholdet mellem hjerne og bevidsthed.
Læs mere om forskningen i filosofi
Et mere konkret indtryk af, hvad filosofi er, får du ved at se på nogle centrale og aktuelle filosofiske spørgsmål:
- Hvad er tid?
- Hvad er sprog?
- Findes der objektive moralske værdier?
- Findes der en objektiv virkelighed, som vi kan erkende?
- Hvad er forskellen på tro og viden?
- Hvad gør erkendelse mulig?
- Hvad er forholdet mellem bevidstheden og hjernen?
- Hvordan kan nutidig tænkning forholde sig til filosofiens tradition?
De fleste studerende vælger at læse videre på en kandidatuddannelse. Som bachelor i filosofi, har du retskrav på at kunne fortsætte på:
Nogle uddannelser kræver særlige forudsætninger og tilvalg, mens andre har et begrænset antal pladser, men du kan vælge at undersøge om følgende uddannelser kunne være interessante for dig:
- It og kognition (engelsksproget)
- Kognition og kommunikation (engelsksproget)
- Migrationsstudier (engelsksproget)
- Moderne kultur og kulturformidling
- Visuel kultur
- Sprogpsykologi
Se hvilke kandidater på KU, denne uddannelse er forhåndsgodkendt til at give adgang
Kandidater i filosofi bliver ansat på det private eller offentlige arbejdsmarked fx i interesseorganisationer, i mediebranchen, på forlag, i finansielle institutioner og på dagblade - typisk i en rådgivende funktion. Andre arbejder i undervisningssektoren. Det kan være som underviser på gymnasier, universiteter, folkeuniversiteter og højskoler.
Mød nogle af de færdige kandidater
Eksempler på virksomheder, der har ansat kandidater fra filosofi
- Sundhedsstyrelsen
- Ryparken Lilleskole
- Tandlægeforeningen
- Varde Gymnasium
- Greve Bibliotek
- Dansk Handicap Forbund
- Vejdirektoratet
- PenSam